• Fii alături de Echipa Țării

Cum se calculează punctajul în clasamentul FIFA

09 apr 2021 de Reporter FMF

Revizuirea Clasamentului Mondial FIFA / Coca-Cola

Federația Moldovenească de Fotbal vă prezintă sistemul de calcul al Clasamentului FIFA.

Potrivit ultimului clasament FIFA, dat publicității pe 7 aprilie curent, Naționala Moldovei a rămas pe poziția 177. Acest clasament se întocmește în baza unor reguli plasate pe site-ul FIFA și pe care vi le prezentăm mai jos. De menționat faptul că aceste reguli sunt valabile pentru toți membrii afiliați FIFA, inclusiv pentru zonele în care fotbalul este mai puțin dezvoltat. În condițiile în care competițiile internaționale de fotbal se bazează pe sistemul zonal de desfășurare a turneelor, asta însemnând că echipe din Europa, de exemplu, pot întâni extrem de rar echipe din zona asiatică sau din Oceania, clasamentul FIFA poartă un caracter mai mult simbolic și are menirea de a stimula creșterea performanței echipelor naționale.  

 

Prezentare generală

Noul model pentru calcularea Clasamentului Mondial FIFA / Coca-Cola (CMF) a fost elaborat pe parcursul a doi ani, timp în care a fost testat un număr mare de algoritmi diferiți și discutat pe larg.

Pe parcursul acestui proces de revizuire și consultare, scopul principal a fost identificarea unui algoritm care nu este doar ușor de înțeles și îmbunătățește acuratețea generală a formulei, dar, de asemenea, abordează feedback-ul primit despre modelul anterior și oferă oportunități echitabile și egale pentru toate echipele din toate confederațiile pentru a urca în CMF.

 

Despre noua formulă

Metoda de calcul Elo adaugă / scade puncte (spre deosebire de media punctelor) pentru meciurile individuale la / din totalul punctelor existente ale unei echipe. Punctele, adunate sau scăzute, sunt parțial determinate de puterea relativă a celor doi adversari, inclusiv de așteptarea logică ca echipele mai bine poziționate din clasament să se descurce mai bine față de echipele mai slab cotate din clasament.

Evaluările Elo au fost folosite în alte sporturi de zeci de ani. O versiune modificată a ratingului Elo este în prezent utilizată pentru Clasamentul Mondial feminin FIFA.

Denumit de FIFA drept „SUM”, noul algoritm dezvoltat special pentru noul CMF a fost elaborat pentru a reflecta o serie de doleanțe ale FIFA, inclusiv următoarele:

- Ajustarea importanței jocului pentru a da:

· mai puțină importanță pentru meciurile amicale și mai multă importanță pentru competițiile din runda finală, cum ar fi finala Cupei Mondiale FIFA

· mai multă importanță pentru meciurile din etapa eliminatorie decât meciurile din etapa grupelor din competițiile finale

- Excluderea din calcul a înfrângerilor din rundele eliminatorii ale competițiilor finale

 

Formula algoritmului SUM este următoarea:

                                                                          P = Pbefore + I * (W – We)

Pbefore: Puncte înainte de meci

I: importanța meciului

· I= 05 Meciuri amicale jucate în afara ferestrelor Calendarului internațional de meciuri

· I= 10 Meciuri amicale jucate în timpul ferestrelor Calendarului internațional de meciuri

· I= 15 Meciuri din faza grupelor din competițiile Ligii Națiunilor

· I= 25 Meciuri Play-off și jocuri finale ale competițiilor Ligii Națiunilor

· I= 25 Meciuri de calificare pentru competițiile finale ale confederațiilor și pentru competițiile finale ale Cupei Mondiale FIFA

· I= 35 Meciurile competiției finale a confederației până la etapa sferturilor de finală

· I= 40 Meciurile competiției finale a confederației începând cu etapa sferturilor de finală; toate meciurile Cupei Confederațiilor FIFA

· I= 50 Meciurile competiției finale ale Cupei Mondiale FIFA până la etapa sferturilor de finală

· I= 60 Meciurile competiției finale ale Cupei Mondiale FIFA începând cu etapa sferturilor de finală

 

W: rezultatul meciului

· 1 = victorie; 0.5 = remiză; 0 = înfrângere

 

We: rezultatul așteptat al meciului

We = 1 / (10(-dr/600) + 1)

Cu dr=diferența de rating ale celor două echipe, spre exemplu dr = [Pbefore a Echipei A – Pbefore a Echipei B]

 

Exemplu: Echipa A are 1300 de puncte înainte de meci și câștigă jocul de calificare împotriva echipei B care are 1500 de puncte.

Pentru echipa A formula de calculare va fi următoarea: P=1300+25*(1–(1/(10 exp (-(1300–1500)/600) +1)))

Pentru echipa B formula de calculare va fi următoarea: P = 1500 + 25 * (0- (1 / (10 exp (-(1500-1300)/600) + 1)))

Astfel, echipa A câștigă 17 puncte și are P = 1317 puncte după meci. Echipa B pierde același număr de puncte și astfel ajunge la 1483 de puncte după meci.

 

Condiții suplimentare

Iată care sunt câteva condiții suplimentare incluse în noua formulă SUM pentru a aborda probleme specifice în fotbalul internațional:

· Loviturile de departajare: Meciurile decise în urma loviturilor de departajare sunt considerate ca o remiză pentru echipa învinsă și ca „jumătate de victorie” pentru echipa câștigătoare: W pentru echipa câștigătoare este de 0,75 în loc de 1,0 pentru victorie în timp regulamentar sau după prelungiri.

În cazul loviturilor de departajare, atunci W pentru echipa învinsă = 0,5

                                                                        W pentru echipa câștigătoare = 0.75

Notă: În unele cazuri, jocurile au o câștigătoare în urma timpului regulamentar sau după prelungiri, dar vor fi dictate lovituri de departajare pentru a determina echipa care va ajunge în cele din urmă în runda următoare. Aceste jocuri sunt tratate ca victorii și înfrângeri normale.

· Rundele eliminatorii ale competițiilor finale: echipele care obțin un punctaj negativ în runda eliminatorie a unei competiții finale (de exemplu, ca urmare a înfrângerii sau chiar a victoriei în urma loviturilor de departajare împotriva unei echipe mai slabe) nu vor pierde niciun punct:

În cazul în care (W – We) < 0 atunci P = Pbefore

Această condiție a fost introdusă pentru a proteja totalul punctelor echipelor, care au promovat în runda eliminatorie.

Referitor la implementarea SUM, a fost importantă tranziția fără probleme de la CMF anterior la cel nou. Pentru departajarea inițială a echipelor în noul CMF, formațiile au fost distribuite uniform într-o gamă de aproximativ 800 până la 1600 de puncte1. Diferența de puncte între două echipe vecine a fost stabilită la 4.

 

1 Valoarea superioară corespunde numărului aproximativ de puncte al celei mai bine clasate echipe din CMF anterior din iunie 2018 (de exemplu, Germania = 1558 puncte)

 

O procedură alcătuită din doi pași a ghidat schimbarea:

1) Clasamentul anterior a fost convertit într-unul nou fără schimbarea ordinei echipelor; adică fiecare echipă și-a păstrat poziția din clasament. În cazurile în care echipele au împărțit același loc (L), echipele de mai jos au primit următorul loc în clasament imediat posibil.

Exemplu: Dacă erau două echipe pe locul 11, ambele au primit L = 11, iar următoarea echipă a primit L = 12 (în loc de L = 13).

 

2) Au fost calculate punctele pentru departajare:

Puncte pentru departajare = 1600 - (L – 1) * 4

Exemple:

Puncte pentru departajarea echipei L = 1 este de 1600

Puncte pentru departajarea echipei L = 3 este de 1592

Puncte pentru departajarea echipei L = 100 este de 1204

Puncte pentru departajarea echipei L = 200 este de 804

 

Avantajele noii formule

1. Unul dintre principalele avantaje ale SUM este că a permis o tranziție lină de la formula anterioară la cea nouă. Toate echipele au început SUM pe același loc, pe care se aflau în clasamentul anterior. După schimbare, s-au calculat apoi rezultatele Cupei Mondiale FIFA 2018 RusiaTM.

      2. Calculul punctajului mediu anual - care a făcut parte din formula anterioară a clasamentului mondial - nu mai este luat în considerare în SUM. În consecință, problemele care apăreau în formula de calcul anterioară vor fi atenuate sau vor dispărea în întregime, inclusiv devalorizarea punctelor în timp, fluctuațiile zilnice ale punctelor și capacitatea echipelor de a influența poziția de clasare, evitând să joace meciuri amicale.

3. Variabilele de apreciere ale Confederației din formula anterioară, care făceau mai dificilă urcarea în clasament a echipelor din alte confederații decât cele din Europa sau America de Sud, au fost eliminate. Echipele vor avea acum șanse egale să-și îmbunătățească poziția în clasament, indiferent de afilierea lor regională.

4. Au fost introduse noi categorii de meciuri și un punctaj ale jocurilor pentru a distinge efectiv cele mai importante tipuri de meciuri. Pentru început, partidele amicale au o pondere mai mică comparativ cu meciurile oficiale. Mai mult, amicalele se disting acum și între cele jucate în timpul ferestrelor Calendarului de meciuri internaționale (valoare = 10) și cele jucate în afara datelor oficiale ale calendarului (valoare = 5). Meciurile din cadrul turneelor se deosebesc acum prin cele jucate în faza grupelor și meciurile eliminatorii pentru a recompensa astfel cele mai reușite echipe din cele mai dificile competiții. Mai mult, pentru a atenua consecințele negative ale pierderii meciurilor din cadrul turneelor, înfrângerile din rundele eliminatorii ale competițiilor finale nu vor duce la deduceri de puncte pentru echipa învinsă.

      5. Selecționatele gazdă ale turneelor, care nu joacă meciuri de calificare în perioada dinaintea competițiilor, nu vor suferi la fel de grav în clasament în noua formulă SUM, în comparație cu cea precedentă. Datorită metodei de calcul a punctelor, rezultatele reușite în meciurile amicale vor permite obținerea mai multor puncte decât permitea formula existentă până în prezent.