• Fii alături de Echipa Țării

Campanie UEFA. Grassroots Coach Education

06 apr 2021 de Ion Buga

În scopul promovării şi sprijinirii formării antrenorilor fotbalului de mase, UEFA desfășoară în perioada 6-9 aprilie o campanie de susținere a specialiștilor care dezvoltă activitățile grassroots, care stau la baza fotbalului de performanță. 

 

În viziunea forului fotbalistic european, anume acești antrenori și educatori, deținători ai Licenței C UEFA, au un rol vital în dezvoltarea jucătorilor și a jocului. Începând cu anul 1997, organul de conducere al fotbalului european a stabilit Convenția UEFA privind recunoașterea reciprocă a calificărilor antrenorilor. Obiectivul său a fost protejarea profesiei de antrenor, îmbunătățirea standardelor de antrenorat și pregătirea drumului pentru libera circulație a antrenorilor calificați în Europa. Aceeași convenție garantează un nivel minim de educație, iar UEFA aprobă licențele la nivelurile Pro, A, B, Elite Youth A, Goalkeeping A și Futsal B și mai nou C. Aceste licențe sunt eliberate de asociațiile membre ale căror cursuri îndeplinesc criteriile și standardele minime stabilite de UEFA. În prezent peste 200.000 de antrenori dețin licențe de antrenor de fotbal aprobate de UEFA. 

 

Scopul principal al cursurilor de instruire a antrenorilor de fotbal este de a permite participanților să dobândească sau să îmbunătățească cunoștințele, aptitudinile, atitudinile și calitățile personale, astfel încât, în cele din urmă, să dispună de capacitatea necesară pentru a activa în calitate de antrenor în organizație de fotbal de amatori sau profesionist.

 

În prezent, grație cursurilor de instruire organizate de Școala Federală de Antrenori, peste 400 de antrenori în țara noastră sunt deținători ai Licenței C, inclusiv 66 ai Licenței C UEFA.

 

Pentru înscrierea la cursurile de antrenori, fiecare candidat trebuie să depună o cerere pe e-mailul sfa@fmf.md  sau la Oficiul Școlii Federale de Antrenori (mun.Chișinău, bd.Dacia, 45, biroul 329) și să prezinte un set de documente. De asemenea, admiterea la Licența C UEFA constă în susținerea probei practice (deprinderi tehnice) și probei teoretice (interviu liber).

 

Studiile, care durează 6 luni, se fac contra plată. Prețul licenței C, care oferă studii antrenorilor de copii, costă 350 de euro. FMF a semnat un acord cu majoritatea statelor europene, adoptat de către comisia JIRA a UEFA, csre prevede că orice persoană, care a primit aceste certificate și licențe, are dreptul de a activa în calitate de antrenor în orice stat membru al UEFA.