• Fii alături de Echipa Țării

Pavel Cebanu, la 66 de ani!

28 mar 2021 de Reporter FMF

Președintele de onoare al Federației Moldovenești de Fotbal, Pavel Cebanu, serbează astăzi a 66-a aniversare!

Federația Moldovenească de Fotbal și toată comunitatea fotbalistică din Moldova îi urează omagiatului multă sănătate, fericire și realizări remarcabile în continuare pentru dezvoltarea fotbalului nostru!    

LA MULȚI ANI!

 

”Ze Maria” al Moldovei a făcut primii pași în fotbal în localitatea Reni, sub îndrumarea antrenorului Victor Belev, care îl convoaca la diferite turnee pentru juniori și tineret, iar uneori și la echipa de seniori a clubului feroviar din oraș.

 

În 1972, la Chişinău, se juca un meci din cadrul Cupei Căilor Ferate: Chişinău – Odesa, cu participarea formaţiei Locomotiva Reni. La acest meci asista şi selecţionerul echipei Nistru Chişinău, Valentin Mirgorodschi. La echipa din Reni se evidenţia printr-o tehnică rafinată un tânăr fotbalist. După meci, selecţionerul chișinăuenilor s-a apropiat de jucător şi a făcut cunoştinţă:

-Pavel Cebanu, 17 ani, elev la Școala moldovenească din Reni.

 

După dialogul cu antrenorul moldovenilor, Pavel se transferă cu studiile la Școala cu Profil Sportiv din Chişinău. Este convocat la selecționata elevilor din Repulica Moldova, cu care pleacă la Kiev, la Spartachiada elevilor din URSS.

 

Antrenorul formației Nistru Chișinău, Serghei Şapoşnicov, îl invită la clubul Nistru și îl convoacă la formaţia de tineret-rezerve, condusă de tehnicianul Valentin Falomeev. La sfârşitul anului este desemnat printre cei mai buni 22 de juniori ai Moldovei. Sezonul 1973 îl începe la echipa de tineret-rezerve a chişinăuenilor, ca la 18 octombrie să debuteze, la Așkhabad, într-un meci de campionat cu echipa Stroiteli din localitate, 0-1. Următorul sezon a jucat mai mult pentru formaţia de tineret-rezerve, pentru care a marcat șase goluri. Primul gol pentru rezervele Nistrului l-a maracat la Voroșilovgrad în partida Zarea – Nistru, 3-4. Următoarea reușită a fost golul în poarta rezervelor cunoscutei echipe moscovite Spartak, terminat cu victoria chișinăuenilor, scor 2-0. A urmat ȚSKA Moscova, Ararat Erevan, Șahtior Donețk și Zenit Leningrad, după care este inclus în echipa de seniori.

 

La 19 ani debutează în Liga Superioară a fotbalului sovietic. La 31 mai 1974, în minutul 79, a intrat pe teren în locul lui Rudik Atamalyan în meciul cu ȚSKA Moscova. La finele campionatului a marcat şi primul său gol pentru echipa la care avea să se afirme. S-a întâmplat în meciul din 6 noiembrie, pe Stadionul Republican, când Pavel a înscris în poarta celor de la Dnepr Dnepropetrovsk, Ucraina.

 

Începând cu anul 1975, mijlocaşul Pavel Cebanu îşi consolidează locul său în “11”-le de bază al lotului din Chişinău. Numărul de goluri marcate creşte anual şi în 1980 ajunge la cifra de 12 reușite într-un singur sezon, ce reprezintă un record personal. Portarul care a capitulat în acel an în faţa lui Cebanu a fost cel al clubului Kuzbas Kemerovo, care a încasat două goluri la Chişinău şi unul la Kemerovo. A fost prima dublă din carieră pe Stadionul Republican.

 

În anii disputării Spartachiadei URSS a jucat pentru selecționata RSSM în această competiție. La acest capitol a adunat trei meciuri: la 20 iulie 1979, pe stadionul Lokomotiv din Mocova a jucat  partida cu selecționata orașului Moscova, scor 1-5. La 22 iulie a fost integralist în meciul cu Kazakhtan, scor 1-2, iar în ultima dispută din serie a marcat golul victoriei, în minutul 81, selecționatei Turkmenistanului (scor 2-1). Posibil că această cifră să fie mai mare, dar nu se cunoaște componența formației noastre la meciurile pentru locurile 9-12, unde fotbaliștii moldoveni au jucat cu Letonia, Uzbekistan, și Azerbaidjan.

 

În 1981 reușește să înscrie două duble consecutiv. Prima în poarta celor de la SKA Kiev, în victoria cu 5-1 (alte trei reușite au fost opera lui Iurie Koriukov). Cele două goluri înscrise din penalty, la un interval de 24 de minute, au adus victoria în meciul cu Zarea Voroșilovgrad, scor 2-0.

 

Anul 1982 a fost anul când Nistru, condusă în teren de căpitanul Pavel Cebanu, a reuşit promovarea în prima  divizie valorică a fotbalului sovietic. Pentru eleganţa şi inteligenţa sa de pe terenul de fotbal, specialiştii şi fanii l-au supranumit ”Ze Maria” (după numele cunoscutului fotbalist brazilian). 

Unul dintre cele mai memorabile meciuri din acel an a avut loc la Rostov pe Don. Formaţia locală SKA a primit replica fotbaliştilor de la Nistru. Gazdele au fost făcute şah-mat, ”vinovatul” fiind jucătorul cu Nr.11 pe tricou, Pavel Cebanu, care a marcat trei din cele patru goluri în poarta ruşilor.

 

Pe parcursul anilor a fost invitat la mai multe echipe din primul eșalon fotbalistic al URSS, dar a rămas fidel formației care l-a consacrat. Printre echipele la care a fost invitat se numără și Spartak Moscova. Pentru că nu a plecat de la Chișinău chiar și atunci când a avut oferte foarte bune, a rămas unul dintre cei mai stimați fotbaliști de către publicul spectator.

 

Dar viaţa fotbalistică e scurtă. La 15 octombrie 1985 a susţinut ultimul joc în tricoul echipei care l-a lansat în fotbalul mare. Despărţirea a fost dureroasă, cu toate că meciul cu Pahtakor Tașkent a fost câştigat cu 1-0.

 

A jucat pentru formaţia Nistru 372 de meciuri în campionatul și Cupa URSS și a marcat 46 de goluri. Este pe locul patru în topul fotbaliştilor cu cel mai mare număr de jocuri la Nistru şi pe locul şapte la numărul golurilor marcate. 

 

A fost titular la Nistru timp de 13 sezoane la rând şi împreună cu Gheorghe Tegleaţov sunt cei mai „longevivi” fotbalişti ai clubului fanion al fotbalului moldovenesc. A fost căpitanul echipei în anii 1978-1980 și 1982.

 

A absolvit Şcoala Superioară de Antrenori de la Moscova. Își începe cariera de antrenor în 1990 la Nistru (Zimbru) Chişinău.

 

La startul primului Campionat Naţional a preluat formaţia CSS Amocom. A debutat ca antrenor în Divizia Națională la 15 martie 1992, când Amocom a învins Constructorul Leova cu 2-0. Studenții au ocupat locul cinci în clasament, fiind devansați doar de echipele care au jucat în campionatele URSS: Zimbru, Tiligul, Bugeac și Tighina. A mai antrenat Codru Lozova și Speranţa Nisporeni.

 

În sezonul 1993-1994 a fost invitat să antreneze în România, la Satul Mare. A stat pe banca tehnică a echipei Olimpia. Este primul antrenor din Republica Moldova care a antrenat o echipă românească.

 

Începând cu anul 1997 a ocupat postul de Preşedinte al Federației Moldovenești de Fotbal. Pe durata mandatelor sale în fruntea sportului rege moldovenesc au fost construite o serie de edificii și infrastructură fotbalistică. A fost construit sediul FMF de la Chișinău, iar la Vadul lui Vodă a fost dat în exploatare Centrul de pregătire al selecţionatelor naţionale, o bază sportivă modernă, cu care nu se pot lăuda multe federaţii europene. În comuna Ciorescu a fost construită o sală polivalentă de ultimă generație dedicată fotbalului în sală – Futsal Arena FMF, unde joacă loturile naționale de futsal, se desfășoară campionatele naționale de futsal și chiar au fost desfășurate campionate naționale și internaționale de baschet, volei, badminton, gimnastică și a servit pentru ring în sporturile de contact. În țară au fost instalate peste 450 de mini-terenuri de fotbal cu gazon  artificial și mai multe terenuri cu suprafaţă artificială.

 

Începând cu anul 2000 se organizează două turnee internaționale importante sub denumirea forului național – Cupa FMF, un turneu dedicat juniorilor și unul pentru veterani.

 

De patru ori în cariera sa de fotbalist a fost desemnat de presa sportivă din Moldova cu titlul de ”cel mai bun fotbalist moldovean al anului” (1978, 1979, 1980 și 1982). În 2004 a fost desemnat ”cel mai bun fotbalist moldovean din istorie”.

 

A fost  membru al Comitetului UEFA pentru echipele de tineret U21 şi pentru dezvoltare tehnică. În 2007 a fost ales vicepreşedinte al Comitetului UEFA al Fotbalului şi membru al Comitetului FIFA al fotbalului.

 

Începând cu anul 2019 devine președintele de onoare al FMF.

 

Continuă să joace fotbal la echipa veteranilor orașului Chișinău, a Moldovei și chiar a jucat pentru selecţionata veteranilor fostelor state din URSS.

 

Grație muncii depuse, Pavel Cebanu a fost apreciat înalt de conducătorii celor mai importante 2 structuri din fotbalul mondial, UEFA și FIFA. La ambele, președintele FMF a deținut funcții importante: În anul 2007 a fost ales Prim-vicepreşedinte al Comitetului UEFA al Fotbalului, funcţie pe care o deţine şi în prezent. Este membru al Comitetului FIFA pentru organizarea Campionatului Mondial de juniori U-17.

Celebrul fotbalist și președinte al UEFA, Michel Platini spunea despre omologul său moldovean că ar fi unul dintre cei mai apropiați prieteni.  

Pentru merite deosebite în dezvoltarea fotbalului din Moldova, Pavel Cebanu a fost decorat cu mai multe distincții de Stat: Gloria Muncii, Om Emerit, Ordinul de Onoare și Ordinul Republicii.