• Fii alături de Echipa Țării

Legendele fotbalului moldovenesc. Leonte Ianovschi

14 mar 2021 de Reporter FMF

Legenda fotbalului nostru, Leonte Ianovschi ar fi împlinit astăzi 95 de ani. El este cel care l-a descoperit pe celebrul fotbalist român Nicolae Dobrin.

 

foto: jurnaluldearges.ro

Născut în unul dintre cele mai pitoreşti locuri ale Basarabiei, localitatea Vadul lui Vodă, avea să ajungă  peste ani să fie numit de contemporani - „Fachirul” și „Patriarhul” – fiind considerat fondatorul școlii de fotbal din Pitești, România. 

 

În 1940, Basarabia a fost anexată de Imperiul Sovietic şi familia Ianovschi, una dintre cele mai inteligente şi stimate, se vede deportată în Siberia. Părinţii săi aveau același nume: Ianovschi. Cu toate acestea, între ei nu exista nici o legătură de rudenie. Dacă mama lui Leonte provenea dintr-o familie nobilă, tatăl, în schimb, era inginer. Un pionier al tehnicii bazate pe hidrogen (bunicii lui Leonte de ambele părţi au fost generali în armata ţarului Romanov, purtând acelaşi nume de familie – Ianovschi). Unchiul său, Vasile Ianovschi, a fost un mare matematician, cu studii și distincții la Bruxelles.

 

Familia sa a fost lovită crunt de vremuri, fiind deportată. De tatăl său nu a mai știut nimic din 1940, iar de mama sa a fost despărțit pentru totdeauna peste puțin timp. Adolescentul Leonte Ianovschi a evadat din lagăr, fugind desculț și dezbrăcat tocmai din Ural, oprindu-se mai întâi la Vadul lui Vodă, apoi la Craiova, după un drum pe jos de 2.500 km, stabilindu-se într-un final al destinului la Pitești.

 

La 18 ani a început să joace fotbal la FC Craiova. A urmat Dunărea Craiova şi Craioviţa.

 

În toamna lui 1948 se transferă la Sporting Club Piteşti, ca să rămână în acest oraş pentru toată viaţa.

Au urmat pe rând FC Pitești şi Dinamo Piteşti, evoluând pe postul de mijlocaş.

 

Era un jucător sobru, calm, bun tehnician, cu o rezistenţă deosebită. Leonte lanovschi a avut o prezenţă aplaudată pentru acea perioadă.

 

Din 1958 a devenit antrenor, începând cu echipele de juniori, tineret-speranţe şi terminând cu echipa mare a lui Dinamo Piteşti, devenită ulterior FC Argeş. Cu această echipă a participat chiar în Cupa Oraşelor Târguri, viitoarea Cupă UEFA și, ulterior, Liga Europei.

 

Cu echipele de juniori a avut succese deosebite:

- un titlu de campioană a României

- de șapte ori învingători în seriile unde a evoluat

- de trei ori locul trei la tineret-speranţe şi în campionatul naţional de juniori

1973 – a câştigat turneul din Iugoslavia

1974 – a câştigat Cupa Poloniei cu participarea mai multor echipe din șase ţări

 

A dat fotbalului românesc circa 50 de fotbalişti care au jucat în naționalele de juniori, tineret şi seniori.  Printre discipolii lui Ianovschi se numără Nicolae Dobrin, Constantin Radu, Olteanu, Prepurgel, Ştefănescu, Niţă, Constantin Cârstea, Constantin Stancu, Cârciumărescu, M. Zamfir, Toma II, Radu III, Ralea şi Turcu, ultimul a jucat în 1991 şi la Zimbru Chişinău în campionatul URSS.

 

La finala Cupei Campionilor UEFA de la Sevilla, din anul 1986, dintre FC Barcelona și Steaua București, câştigată de români, antrenorul Ianovschi a avut pe teren trei jucători descoperiţi şi crescuţi de el: Ilie Bărbulescu, Marian Radu II şi Constantin Pistol. 

 

Şi-a deschis o şcoală de fotbal proprie, o şcoală la care copiii veneau din plăcere şi de unde mulți și-au luat zborul spre fotbalul mare.

 

Leonte Ianovschi a trecut prin momente dificile, antrenorul suferind în ultimii 20 de ani de viață trei accidente cerebrale. Ultimul, în anul 2009, atunci când doctorii nu au crezut că îşi mai revine. Ianovschi a trecut însă peste toate acestea. A decedat ulterior în vara lui 2014, pe 9 iulie, în orașul care l-a purtat pe brațe – Pitești.

 

Leonte Ianovschi, într-un interviu din 2012: “Am lucrat în viaţa mea cu mii de copii, am fost prin toată ţara şi am avut ocazia să cunosc mulţi băieţi foarte dotaţi, dar un asemenea element ca Dobrin, atât de excepţional înzestrat, nu mi-a fost dat să întâlnesc. Era uimitor, credeţi-mă, şi pot să vă asigur că, încă de la vârstă fragedă, de la 10-11 ani, lăsa mulţi cunoscători de fotbal cu gura căscată. Pentru că făcea cu mingea adevărate lucruri de virtuoz. Dobrin a rămas şi peste ani cel mai mare fotbalist român pe care l-am văzut eu din 1945 încoace.”

 

Fiii lui Leonte Ianovschi au păşit şi ei pe urmele tatălui, devenind antrenori.

Mihai Ianovschi, antrenor FC Argeș. Foto: fcargeș-pitești.ro

Mihai este astăzi principal la formaţia argeşeană, în prima ligă valorică a României. El este cel care l-a descoperit la juniori pe Adrian Mutu, în lista lui de vedete mai fiind Adrian Neaga și Daniel Coman. A mai ocupat funcţia de director al Centrului pentru copii „Leonte Ianovschi” din Pitești.

 

Al doilea fiu, Leonte Ianovschi junior a fost antrenorul de tenis care a descoperit-o pe marea jucătoare româncă, Ruxandra Dragomir, fostă nr. 15 WTA. Cu regret, Leonte junior a decedat în anul 2017 după un accident vascular. Un club de tenis din Pitești organizează anual un turneu în memoria antrenorului.

 

Nepotul lui nea Lenci – Mihăiţă, este și el antrenor de fotbal. După ce a trecut pe la Centrul care îi poartă numele bunicului, descoperind fotbaliști precum Cristi Tănase și Bogdan Stancu, a mai antrenat echipele de juniori de la FC Argeș și Școala Dani Coman, cât și echipa a doua a lui Mioveni.