Site-ul FMF vă prezintă un material cu maseurul naționalei de veterani și a selecționatelor Moldovei, Nicolai Beloconi, care vine cu indicații și sfaturi utile pentru fotbaliști înaintea reluării campionatului național de fotbal.
Încălzirea mușchilor și importanța acestora
“Pentru a evita traumatismele în procesul antrenamentelor sau meciurilor este important să vă asigurați că vă pregătiți corect mușchii înainte de efortul fizic. Este primordial să faceți masaj înainte de antrenament sau meci, unguentele de încălzire ajută în mod activ acestui proces. Pe teren este necesar să creştem ritmul cardiac şi temperatura corpului, pentru a spori circulația sângelui și a ganglionilor limfatici. O dată ce pregătim corect și bine organismul, probabilitatea de a suferi o accidentare este minimă.
Încălzirea generală trebuie să dureze 25-30 minute. Indiferent de locație, fie sala de gimnastică, terenul de fotbal sau parc, trebuie să vă încălziți mușchii. Dacă meciul urmează sa fie disputat pe teren natural, dar anterior ați depus efort fizic pe terenul sintetic, este imperativ să masați picioarele, pentru a evita apariția acidului lactic.
Înainte de joc nu mergeți la bazin sau saună, acest lucru va relaxa mușchii și va afecta grav jocul dumneavoastră. Astfel de proceduri ar trebui să fie obligatorii după meci. Înaintea partidei, faceți un masaj revigorant pentru a scutura mușchii. Este important să vă plimbați pe terenul de joc pentru a vedea și a simți în ce stare este el și a alege adidașii potriviți”.
Încalțămintea de joc
„Adidașii de joc au o mare importanță. Dacă jucăți în adidași pe teren cu acoperire naturală, puteți ușor aluneca și întinde unul din mușchi. Pe terenul natural trebuie strict de jucat în adidași cu crampoane. În același timp, pe o suprafață sintetică este periculos să joci în astfel de încălțăminte, întrucât probabilitatea de a rupe ligamentul crucișat anterior și a întinde legamentele gleznelor este mare. Se recomandă să nu schimbați terenul de joc sau să alegeți prudent încălțămintea pentru fiecare teren”
Dispozitivele de fixare
“Dispozitivul de fixare este purtat doar în timpul reabilitării. Bandajele elastice se poartă doar în cazul întinderilor de gleznă, pentru a o fixa. Este periculos să fixăm de sine stătător genunchiul cu bandajul elastic, întrucât riscăm să strângem ganglionii limfatici și să stopăm fluxul sangvin, de accea în astfel de cazuri este important să ne adresăm unui specialist”.
Alimentarea corectă
“Alimentația este un capitol primordial în viața unui sportiv, deoarece fiecare produs poate influența mușchii. În ziua meciului puteți mânca paste cu cașcaval și piept de pui gril sau fiert, în timp ce carnea prăjită este strict interzisă. Trebuie să treacă 4 ore de la ultima masă până la antrenament sau meci. Cu 2 ore înainte de partidă puteți servi o supă cu pesmeți, iar cu 30 de minute până la fluierul de start puteți lua o banană și cafea sau ciocolată neagră. De asemenea, sunt binevenite sucurile proaspăt stoarse. Trebuie să ținem minte că cea mai nefovarabilă mâncare pentru corpul sportivului sunt cartofii prăjiți în ulei și carnea de porc preparată în același mod, ce pot duce la steatoză hepatică. În mod necesar trebuie să consumăm carnea împreună cu legume. Omleta, brânza de vaci cu smântână și miere este bine venită dimineața, iar seara poți mânca hrișcă sau carne la grătar cu legume".
Slăbirea în timpul campionatului sau în perioada eforturilor fizice
“Orice jucător trebuie să-și adapteze un regim. Slăbirea rapidă, incorectă sau limitarea organismului în mâncare duce la problem grave asupra întregului organism. Acestea duc la scăderea masei musculare și la apariția leziunilor”.
Zborurile și drumurile lungi
“Înainte de zbor nu trebuie să încărcăm mușchii, mereu se face un antrenament ușor. Este important să nu consumăm lichide înainte de drumurile lungi, ele au proprietatea de a face umflături, puteți bea cafea, iar ceaiul nu este recomandabil. Dacă aveți posibilitate schimbați picioarele în poziția verticală”.
Recuperarea în urma eforturilor fizice
“După fiecare efort fizic este nevoie de masaj pentru a ameliora staza musculară, iar apariția acidului lactic nu permite normala funcționare a mușchilor. După un meci sau antrenament pe acoperire naturală este nevoie de un masaj de reabilitare sau de un duș contrast. Cum se face aceasta?
Trebuie să faci o presiune puternică și să mergi de-a lungul mușchiului pielii. Locul cel mai dureros începe de la tendonul lui Ahile, aici este focarul acidului lactic care interferează circuitului sangvin. Prin urmare, masajul manual sau masajul cu duș trebuie întotdeauna făcut de jos până la ganglionii limfatici ai genunchiului, aici trebuie sa fim prudenți, ei nu ar trebui atinși în niciun fel. Cada cu apa rece sau gheață ar fi o altă variantă după efort fizic, 5-10 minute de astfel de proceduri ar fi perfecte pentru organismul nostru”.
Recuperarea în urma traumatismelor
“Lucrul cel mai eficient și necesar pe care trebuie sa-l facem în urma unei accidentări este să ținem gheață timp de 24 de ore. Dacă un mușchi este întins, trebuie să facem o pauză, cel puțin o săptămână și tratat în mod medicamentar. Există un anumit grup de unguente care au proprietatea de a aduce mușchiul în ordine. Masajul trebuie efectuat cel puțin de 2 ori pe zi doar de un specialist în domeniu.
Dacă ați observat dureri acute este important să faceți o ecografie sau investigații RMN. Dacă există un proces inflamator, este obligatoriu să luați comprimate sau injecții antiinflamatorii și desigur să vă adresați la un medic specialist sau un kinetoterapeut. Ruptura musculară este deja o leziune profundă care trebuie tratată în mod serios cu medicamente. Ligamentele genunchiului și a gleznelor sunt cele mai periculoase părți ale corpului unui jucător. Astfel de traumatisme sunt tratate nu doar prin metoda medicamentelor, ci și prin fizioterapie precum electroforeza, proceduri cu magnetoterapie și ultrasunete”.
Examinarea jucătorilor
“Este foarte important să faceți o examinare generală cel puțin o dată la jumătate de an. Este necesar să dați analiza generală de sânge, urina și cardiograma la inimă în mișcare și în stare de repaus. De asemenea, trebuie să faceți analize care să vă arate raportul dintre masa musculară și masa totală de grăsime”.
Acțiuni importante și eficiente pentru a preveni traumatismele în fotbal