• Fii alături de Echipa Țării

Școala de antrenori

ȘCOALA FEDERALĂ DE ANTRENORI, la 15 ani

10 feb 2021 de Sandu Grecu

Școala Federală de Antrenori își serbează astăzi a 15-a aniversare!

În timp, peste 1000 de antrenori și-au făcut studiile și au primit licența ȘFA.

Primul curs de formare "Licența B UEFA" a fost prezentat în Republica Moldova în anul 2004. În mai 2005 cursurile pentru antrenori organizate de către Federația Moldovenească de Fotbal au fost certificate de UEFA. Pe 10 februarie 2006 a avut loc înregistrarea oficială a Școlii de antrenori FMF.

 

”Școala Federală de antrenori a fost fondată la inițiativa lui Pavel Cebanu”, își amintește fostul director ȘFA, Ivan Danilianț.

”La începutul anilor 2000 conducerea FMF a înțeles că fără o pregătire profesionistă a antrenorilor ne va fi extrem de dificil să ne dezvoltăm. Astfel, în 2006, odată cu intensificarea procesului de licențiere în toată Europa, FMF s-a încadrat în acest proces nou de pregătire a antrenorilor. Moldova alături de Rusia și Ucraina a fost prima în spațiul ex-sovietic, care a semnat convenția UEFA privind licențierea antrenorilor (anul 2009).”

 

Astăzi, Școala de antrenori a Federației moldovenești de fotbal propune mai multe tipuri de licență omologate de UEFA. Durata de studii variază de la 6 luni pentru Licența C până la 2 ani și jumătate pentru Licența Pro:

C - 6 luni, B - 1 an, A - 1,5 ani, A Gk – 1,5 ani, PRO - 2,5 ani.

 

Studiile se fac contra plată, iar prețul licențelor variază în funcție de importanța lor. Cea mai mica licență, C, care oferă studii antrenorilor de copii, costă 350 de euro. Iar cea mai importantă, Pro, care permite să antrenezi în orice Ligă profesionistă din Europa costă 5500 de euro.

Cost cursuri: C – 350 euro, B UEFA futsal - 400 euro, B UEFA Gk - 600 euro, B UEFA – 1300, A UEFA Gk – 1500, A UEFA – 1800, A UEFA Elite Youth - 2000 euro, Pro UEFA – 5500 euro.

 

FMF a semnat un acord cu majoritatea statelor europene. Acesta a fost adoptat de către comisia JIRA a UEFA și prevede că orice persoană, care a primit aceste certificate și licențe, are dreptul de a activa în calitate de antrenor în orice stat membru al UEFA.

 

Școala moldovenească de antrenori se bucură de popularitate și printre foști fotbaliști străini, mai bine de 20 de jucători cunoscuți din țări precum România, Belarus, Georgia, Letonia, Ucraina, Turcia, Rusia și Germania obținând licența de antrenori în Republica Moldova.

 

Până în anul 2021 Școala federală de antrenori a emis 55 de Licențe Pro. Posesorii acestor licențe activează în campionatele României, Armeniei, Letoniei, Ucrainei, Rusiei și Moldovei. 

 

Deși anul 2020 a fost unul dificil din cauza pandemiei Covid-19, Școala Federală de Antrenori din cadrul Federației Moldovenești de Fotbal, în colaborare cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, a reușit să obțină  la Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare (ANACEC) acreditarea Programului de Formare Profesională, Specialitatea 1000.1, Antrenament sportiv.

 

”S-a muncit enorm la acest proiect. Pentru noi era important ca studiile și cunoștințele pe care le transmitem în cadrul licențierii antrenorilor să fie recunoscute de autoritățile statului, astfel încât absolvenții Școlii Federale de Antrenori să beneficieze de aceleași condiții ca și oricare alt absolvent al instituțiilor de învățământ superior din Republica Moldova. Era normal acest lucru în condițiile în care Școala de antrenori a FMF are o vastă experiență de formare a antrenorilor, beneficiind și de asistența UEFA sau a Școlilor de antrenori cu tradiții din lume”, a declarat Dănuț Oprea, directorul Școlii Federale de Antrenori FMF.

 

Acreditarea acestui Program este extrem de importantă pentru întreaga mișcare fotbalistică din Republica Moldova, deoarece, absolvenții lui vor putea să predea lecții de fotbal în școli și în același timp să antreneze în oricare dintre cluburile de fotbal din țară și străinătate.