• Fii alături de Echipa Țării

Ion Caras: Se vede că FMF muncește cu dăruire și tragere de inimă pentru copiii care fac primii pași în fotbal

09 ian 2021 de Ion Buga

 

Ion Caras este unul dintre cei mai cunoscuți oameni din fotbalul moldovenesc. De-a lungul anilor, a fost un pilon de bază în echipa Nistru Chişinău, pentru care a jucat 374 de meciuri și a marcat 33 de goluri, deși evolua ca fundaș. În același timp, Ion Caras este primul, dar și cel mai longeviv antrenor al selecționatei Moldovei, pe care a pregătit-o aproape 10 ani.

 

În prezent, el este președintele Comitetului de Antrenori al FMF și tutor în cadrul Școlii Federale de Antrenori. Ion Caras și-a exprimat opinia despre proiectele inițiate de Federația Moldovenească de Fotbal.

 

- Cum a fost anul 2020 pentru fotbalul moldovenesc?

- A fost un an absolut greu pentru toată lumea, în toate domeniile, inclusiv fotbalul. Evident, noi ne-am îndreptat atenția spre țările mari, cu fotbal dezvoltat și posibilități enorme. Și am văzut că toți s-au descurcat foarte greu. Până la urmă, noi ne-am străduit și am reușit să ținem pasul cu lumea fotbalistică mondială.

 

- În opinia Dv, cum s-a descurcat Federația în an de pandemie?

- La insistența conducerii FMF, în primul rând a președintelui Leonid Oleinicenco, s-au reușit foarte multe. Președintele FMF înțelege că anume el trebuie să facă legătură cu ramurile puterii, fiindcă că în urma dialogului cu autoritățile se rezolvă cele mai importante probleme pentru fotbalul moldovenesc. S-a reluat campionatul, antrenamentele. S-a muncit mult, iar toată lumea, cluburile și școlile de fotbal s-au străduit să respecte la maximum instrucțiunile de prevenire a infecției. Toate protocoalele necesare au fost elaborate. Mai mult de jumătate de campionat a fost jucat. Din punct de vedere organizatoric, FMF a făcut față provocării. Mai ales că fotbalul este un sport pe echipe, unde sunt implicați foarte mulți oameni. Este o responsabilitate foarte mare. 

 

- În ultimul an Federația a implementat cu succes proiectul Fotbal în școli prin toată țara. După semnarea Memorandumului cu MECC, Federația a reușit să semneze contracte cu aproape 200 de școli din Republica Moldova, în care, la clasele primare au fost introduse câte 2 lecții de fotbal pe săptămână. Pe lângă aceasta au fost deschise deja primele 3 clase specializate de fotbal, deși acest lucru era prevăzut abia pentru anul viitor. Cât de mult va influența acest proiect dezvoltarea fotbalului în Moldova?

- Se face foarte mult pentru fotbalul juvenil. Poate în trecut au fost unele scăpări, dar acum totul este la nivel, este implicată mai multă lume. Este un lucru enorm să implici 200 de școli în proiect. Se ia totul de la început, inclusiv cu infrastructura, avem și exemplul liceelor care vor beneficia de terenuri mari, iar elevii vor putea practica fotbalul toată ziua, inclusiv și alți copii. S-au pus la punct toate etapele, se lucrează și în direcția claselor specializate și academiilor regionale. Am văzut deja primele clase specializate. Copiii echipați, cu inventar. Este o adevărată sărbătoare în acele localități unde sunt asemenea clase. Se vede că federația muncește cu dăruire și tragere de inimă pentru acești copii, care fac primii pași în fotbal. Dacă din fiecare clasă vom avea în viitor câte 2-3 fotbaliști, deja e un lucru nemaipomenit. Dar și ceilalți copii își vor lega viața cu fotbalul, vor deveni susținători ai sportului rege. Se va dezvolta și o cultură fotbalistică în societate, pentru că fotbalul te atrage. Nu mai vorbesc de factorul emoțional, care la fel este foarte benefic. Nu cred că există echipe sau jucători care după meciuri să nu discute sau să nu analizeze cum a decurs meciul. Fotbalul te face să-l iubești. Numărul mare de oameni de la vârstă mică chiar, angrenați în acest proiect, este un lucru extraordinar. Mai ales, că totul se desfășoară într-un mod organizat. Și rezultatele vor fi cu totul altele.

 

- FMF a construit în ultimii 20 de ani circa 500 de terenuri de fotbal de diferite dimensiuni. Doar în acest an, Federația a construit de la zero o Arenă ultramodernă de fotbal pe plajă și mini-fotbal, care poate să găzduiască turnee internaționale de cea mai mare anvergură la diferite probe sportive, plus manifestații de alt gen. Pe lângă aceasta, Federația a ajutat toate cluburile care au solicitat susținere în reamenajarea gazoanelor de toate timpurile pe stadioanele de tip standard deja existente, contribuind cu echipament tehnic de ultima generație și experți în domeniu. Este bine că FMF investește în infrastructura sportivă?  

- Fără îndoială, infrastructura fotbalistică este importantă. Fiecare junior are nevoie nu numai de antrenamentele de la școala de fotbal, dar și de multe sesiuni individuale. Pentru asta este nevoie de o bază materială foarte bună și cu asta se ocupă acum conducerea FMF. Trebuie să înțelegem că multe mini-terenuri au devenit impracticabile, pentru că sunt exploatate la capacitate maximă și deseori nu rezistă în așa regim. Am auzit unele păreri referitor la noul stadion de fotbal pe plajă, că nu trebuia construit. Sunt aberații. După mine, acest stadion va fi utilizat pe parcursul întregului an. Acolo este acest nisip foarte fin și eu chiar aș recomanda echipelor din Divizia Națională sau Divizia A să-și programeze măcar odată pe săptămână un antrenament. Beneficiul va fi extraordinar de mare, iar randamentele jucătorilor nemaivăzute. Poate chiar și două antrenamente ar fi de dorit. N-o să recunoașteți jucătorii peste o perioadă, vă spun sincer. Acolo trebuie să se dezvolte pregătirea fizică a fotbaliștilor. Când eram antrenor, întotdeauna efectuam antrenamente pe nisip. De ce brazilienii sunt o forță în fotbal? Pentru că ei au mereu la dispoziție celebra plajă Copacabana. Iată de ce ei sunt coordonați, tehnici, fiindcă se lucrează și pe nisip. Deci nici nu poate fi vorba că acest teren nu este construit la timp. El poate chiar să înlocuiască zeci de terenuri mari. Este bine că după atâția ani de încercări, s-a realizat acest proiect. 

 

- Lumea fotbalului vorbește despre faptul că președintele FMF, Leonid Oleinicenco a început să implementeze activ mai multe proiecte noi de dezvoltare a fotbalului. Ce i-ați recomanda, pe ce ar trebui să pună accentul mai mult?

- Dumnealui are o putere de convingere foarte mare. M-am convins că este omul care își știe foarte bine funcțiile. Chiar și referitor la Comitetul de Antrenori, avem mână liberă absolut la toate întrebările. El nu se implică nici cu un cuvânt. Fiecare subdiviziune a FMF se ocupă cu treburile lor. Președintele trebuie să pună accent pe strategie și să rezolve cele mai stringente probleme. El așa și face. Asta e menirea unui președinte. Deseori vin la FMF și dumnealui este mereu în teritoriu. El se duce acolo unde sunt probleme și se străduie să le rezolve.

 

- Ce așteptați de la anul 2021?

- Sperăm că va fi bine în toate domeniile. Totodată, presimt că anul acesta va fi reușit și pentru echipa națională a Moldovei, mai ales că avem jucători tineri foarte buni.