• Fii alături de Echipa Țării

Istoria Congreselor FMF. 2012-2019

09 ian 2021 de Dumitru Ciolacu

Al X-lea Congres Ordinar al Federației Moldovenești de Fotbal a avut loc în sala de conferințe a hotelului LeoGrand din Chișinău pe 10 februarie 2012. 

Cu un mesaj de salut către delegați a venit Pavel Cebanu, președintele FMF. În continuare, în fața asistenței au vorbit Leonid Bujor, consilier al prim-ministrului Republicii Moldova, Octavian Bodișteanu, viceministru al Tineretului și Sportului, Ioan Angelo Lupescu, consilier pentru dezvoltarea fotbalului în cadrul Departamentului Asociații Naționale al UEFA. 

A fost aprobată Ordinea de zi, Procesul verbal al ședinței Congresului Ordinar nr.9 al FMF din 9 august 2010, Hotărârea nr.116 din 9 ianuarie 2012 a Comitetului Executiv FMF referitor la afilierea unor noi membri și excluderea unor membri. 

În continuare, Congresul a aprobat Raportul de activitate al Președintelui și Comitetului Executiv al FMF pentru perioada 2010-2011 prezentat de Pavel Cebanu, au fost aprobate rapoartele financiare ale FMF și organului de audit pentru anul 2010, alte decizii care vizează inclusiv și plățile de solidaritate. 

Delegații FMF au acceptat demisiile din propria inițiativă din cadrul Comitetului Executiv ale lui Andrei Cecetov și Serghei Chiseliov, alegându-i în locul lor pe Vasile Traghira, președinte FC Nistru Otaci și Vasile Raico, director executiv FC Iskra-Stal Rîbnița. 

În continuare a fost aprobat Regulamentul de organizare și desfășurare a Congresului FMF cu modificările propuse. 

Pentru merite deosebite în dezvoltarea și promovarea fotbalului moldovenesc, „Ordinul de Merit” al FMF a fost decernat lui Vladimir Gosperschi, Veaceslav Catcov și Victor Boțan. 

 

Pe 3 februarie 2013, în sala de conferințe a hotelului LeoGrand din capitală a avut loc al XI-lea Congres de dare de seamă și alegere a organelor de conducere FMF. 

Cu un mesaj de salut către delegați a venit Pavel Cebanu, președintele FMF. În continuare, în fața asistenței au vorbit Vlad Filat, prim-ministrul Republicii Moldova și Ioan Angelo Lupescu, director tehnic al UEFA. 

A fost aprobată Ordinea de zi, Procesul verbal al ședinței Congresului Ordinar nr.X al FMF din 10 februarie 2012, Hotărârile nr.151 din 29.06.2012 și 171 din 28.12.2012 ale Comitetului Executiv al FMF referitor la afilierea unor noi membri și validarea împuternicirilor acestora. 

În continuare, Congresul a aprobat Raportul de activitate al președintelui și Comitetului Executiv al FMF pentru perioada 2011-2012. 

Pe motiv că Radu Rebeja nu a îndeplinit prevederile Statutului FMF, Congresul a decis să nu-l admită să candideze la funcția de președinte al FMF. Această decizie a fost luată de delegați pentru a nu încălca Statutul FMF. Pavel Cebanu a fost reales al în funcția de președinte cu majoritatea de voturi – 178. Alți opt delegați au votat contra, iar doi s-au abținut. Prim vicepreședinte a fost votat Mihai Anghel, Nicolae Cebotari – secretar general, în timp ce Gheorghe Cîrlan, Nicolae Sandu și Ion Testemițanu au fost aleși în funcția de vicepreședinți. 

Din noul Comitet Executiv al FMF mai făceau parte: Nicolae Ziuzin, Vasile Raico, Vasile Traghira (tustrei – reprezentanți ai Diviziei Naționale), Vasile Roșioru, Veaceslav Maximov (ambii – reprezentanți ai Diviziei A), Efim Agrici (reprezentant al Diviziei B), Ghenadie Grigorișin (reprezentant al Asociațiilor Raionale), Gheorghi Sult (reprezentant al UTA Gagauziya), Alexandru Burlac (reprezentant al Asociațiilor de profil), Oleg Berladean (reprezentant al Comitetului de Arbitri), Petru Comendant, Vasile Poroșenco, Victor Sorocean (tustrei – reprezentanți ai obștimii fotbalistice), Vladimir Țincler (reprezentant al veteranilor fotbalului moldovenesc). 

 

Al XII-lea Congres Ordinar al FMF s-a desfășurat pe 13 aprilie 2014, în sala de conferințe a hotelului LeoGrand din Chișinău. 

Cu un mesaj de salut a venit Pavel Cebanu, președintele FMF. În continuare, în fața asistenței au luat cuvântul Leonid Bujor, consilier al prim-ministrului Republicii Moldova și Mircea Sandu, delegat din partea UEFA, membru al Comitetului Executiv al forului fotbalistic european. Domnul Bujor a oferit o diplomă de gradul I Alinei Stețenco, antrenoarea selecționatei de junioare U-19 a Moldovei, în semn de recunoștință pentru curajul exemplar de care a dat dovadă în lupta împotriva corupției și a meciurilor trucate din fotbal. 

A fost aprobată Ordinea de zi, Procesul verbal al ședinței Congresului de dare de seamă și alegeri nr.XI al FMF din 3 februarie 2013. 

În continuare, Congresul a aprobat Raportul de activitate al președintelui și Comitetului Executiv al FMF pentru anul 2013. 

Ghenadie Scurtul, director tehnic al FMF, a prezentat o informație amplă despre Strategia de dezvoltare a fotbalului în Republica Moldova pentru anii 2014-2020, care a fost aprobată unanim de către toți cei 182 de delegați ai Congresului. 

Mihai Anghel, prim vicepreședinte al FMF, a informat asistența despre modificările care urmează să fie efectuate în Statutul FMF. Aceste schimbări au fost aprobate unanim de către delegați. 

Congresul a votat candidatura lui Ruslan Berzoi în funcția de vicepreședinte FMF responsabil de relațiile cu Organele de drept, Autoritățile Publice Centrale și Locale, alte instituții de stat și private cu profil sportiv, iar ulterior a aprobat Hotărârea nr.36 din 11.12.2013 a Comitetului Executiv al FMF referitor la organizarea activității comerciale a Federației. 

„Ordinul de Merit” al FMF a fost decernat lui Petru Comendant, Mihai Anghel, Ivan Zlatovcen, Vladimir Albina, Vladimir Donosian, Dumitru Margarint și Anatol Rîbac. 

 

Din 2015, Congresele FMF se desfășoară la Complexul Sportiv „Futsal Arena FMF” din comuna Ciorescu. Cel de-al XIII-lea Congres Ordinar a fost organizat pe 27 februarie 2015. 

Cu un mesaj de salut către delegați a venit Pavel Cebanu, președintele FMF. De asemenea, în fața asistenței au luat cuvântul Dragoș Hâncu, viceministru al Tineretului și Sportului și Mircea Sandu, delegat din partea UEFA, membru al Comitetului Executiv al forului fotbalistic european. 

La eveniment au mai fost prezenți Serghei Afanasenco, ministrul Tineretului și Sportului, Nicolae Piatac, vicepreședintele Comitetului Olimpic și Sportiv, Ivan  Scripnic, primarul comunei Ciorescu, Grigore Cușnir, Constantin Tampiza, foști președinți ai FMF. 

A fost aprobată Ordinea de zi, Procesul verbal al ședinței Congresului Ordinar nr.XII al FMF din 13 aprilie 2014. 

În continuare, Congresul a aprobat Raportul de activitate al președintelui și Comitetului Executiv al FMF pentru anul 2014 prezentat de Pavel Cebanu, a fost aprobat raportul financiar al Federației și organului de audit pentru anul 2014. 

Delegații Congresului au votat unanim aprobarea hotărârilor Comitetului Executiv al FMF nr. 110-132 din 27 ianuarie 2015. 

Pentru merite deosebite în dezvoltarea și promovarea fotbalului moldovenesc, „Ordinul de Merit” al FMF a fost decernat lui Anatoli Stupa, Ivan Dragni, Piotr Cristioglo, Ion Comendant, Mihai Arsenii, Tudor Robu, Vladimir Crasilevschi și Grigore Corzun. 

 

Cel de-al XIV-lea Congres Ordinar al FMF s-a desfășurat pe 29 ianuarie 2016, în sala Complexului Sportiv „Futsal Arena FMF”, situat în comuna Ciorescu. 

Cu un mesaj de salut către delegați a venit Pavel Cebanu, președintele Federației Moldovenești de Fotbal. Totodată, a fost ținut un moment de reculegere în memoria personalităților fotbalului moldovenesc, care au trecut în neființă în perioada februarie 2015 – ianuarie 2016. 

De asemenea, în fața asistenței au luat cuvântul Victor Zubcu, ministrul Tineretului și Sportului, Marios N Lefkaritis, vicepreședintele și trezorierul UEFA, membru al Comitetului Executiv al FIFA. 

La eveniment au mai fost prezenți Leonid Bujor, secretar general adjunct al Guvernului, Dragoș Hâncu, viceministru al Tineretului și Sportului, Nicolae Piatac, vicepreședintele Comitetului Olimpic și Sportiv, Ivan Scripnic, primarul com.Ciorescu, Grigore Cușnir, primul președinte al FMF, veterani și alți oficiali. 

Pavel Cebanu a prezentat informația provizorie că Congresul a întrunit cvorumul necesar, iar în continuare au fost votate componențele comisiilor de validare, numărare și secretariatului. Membrii comisiilor de validare și numărare au prezentat declarația că Congresul a fost convocat și compus în conformitate cu prevederile Statutului FMF. A fost aprobată Agenda, Procesul verbal al ședinței Congresului Ordinar nr.XIII al FMF din 27 februarie 2015. În continuare, Congresul a aprobat Raportul de activitate al președintelui și Comitetului Executiv al FMF pentru anul 2015 prezentat de Pavel Cebanu, a fost aprobat raportul financiar al FMF și organului de audit pentru anul 2015. 

Delegaţii au salutat cu entuziasm decizia FMF de a susţine candidatura lui Gianni Infantino, secretarul general UEFA, la funcţia de preşedinte FIFA. 

Ghenadie Scurtul, director tehnic al FMF, a prezentat o informație amplă despre programul de dezvoltare a fotbalului pentru copii și juniori din cadrul Strategiei de dezvoltare a fotbalului în Moldova pentru anii 2014-2020. 

Delegații Congresului au votat unanim aprobarea hotărârilor Comitetului Executiv al FMF nr.156 din 10 iunie 2015, nr.162  din 22 iulie 2015; nr.177 din 2 decembrie 2015; nr.180-198 din 23 decembrie 2015 şi nr.205 din 11 ianuarie 2016. 

Pentru merite deosebite în dezvoltarea și promovarea fotbalului moldovenesc, „Ordinul de Merit” al FMF a fost decernat lui Vsevolod Voloșin, Leonid Pascaru, Nicolae Sandu, Chiril Șușu, Petru Caraman și Ion Caras. 

Delegații au votat hotărârea ca următorul Congres al FMF să se desfășoare în perioada ianuarie - februarie 2017. 

 

Pe 20 ianuarie 2017, la Complexul Sportiv „Futsal Arena FMF” din comuna Ciorescu a avut loc cel de-al XV-lea Congres de dare de seamă şi alegere a organelor de conducere FMF. 

Cu un mesaj de salut către delegaţi a venit Pavel Cebanu, preşedintele Federaţiei Moldoveneşti de Fotbal. Totodată, a fost ţinut un moment de reculegere în memoria personalităţilor fotbalului moldovenesc, care au trecut în nefiinţă în anii 2016-2017. În continuare, în faţa asistenţei au vorbit Victor Zubcu, ministrul Tineretului și Sportului, şi Ioan Angelo Lupescu, ofițer tehnic superior al UEFA. 

Preşedintele FMF a prezentat informaţia provizorie că Congresul a întrunit cvorumul necesar, iar în continuare au fost votate componenţele comisiilor de numărare, validare şi secretariatului. Membrii comisiilor de numărare şi validare au prezentat declaraţia că Congresul este deliberativ, a fost convocat şi compus în conformitate cu prevederile Statutului FMF. 

A fost aprobată Agenda, Procesul verbal al şedintei Congresului Ordinar nr. XIV al FMF din 29 ianuarie 2016, Hotărârile nr.2l5 din 4.03.2016; nr.223 din 21.04.2016; nr.230, 231 și 232  din  8.06.2016; nr.245, 246, 247, 248, 249 și 250 din 20.10.2016; nr.269 și 270 din 16.12.2016 ale Comitetului Executiv al FMF referitor la afilierea și excluderea unor membri. 

În continuare, Congresul a aprobat Raportul de activitate al preşedintelui şi Comitetului Executiv al FMF pentru anul 2016 prezentat de Pavel Cebanu, au fost aprobate rapoartele financiare ale FMF şi organului de audit pentru anul 2016. 

Cu unanimitate de voturi (165), Pavel Cebanu a fost reales în funcţia de preşedinte al Federaţiei Moldoveneşti de Fotbal. 

Prim vicepreşedinte FMF a fost votat Mihai Anghel, în timp ce Gheorghe Cârlan, Ruslan Berzoi, Nicolae Sandu şi Dragoș Hâncu vor deţine funcţia de vicepreşedinţi ai FMF. 

Din noul Comitet Executiv al FMF mai fac parte: Petru Jardan, Vazha Tarkhnishvili și Mihail Usatîi (tustrei – reprezentanţi ai Diviziei Naţionale), Vasile Roşioru, Veaceslav Maximov (ambii – reprezentanţi ai Diviziei A), Efim Agrici (reprezentant al Diviziei B), Ghenadie Grigorişin (reprezentant al Asociaţiilor Raionale), Gheorghi Sult (reprezentant UTA Gagauziya), Alexandru Burlac (reprezentant al Asociaţiilor de profil), Oleg Berladean (reprezentant al Arbitrilor), Petru Comendant, Vasile Poroşenco, Victor Sorocean (tustrei – reprezentanţi ai obştimii fotbalistice), Anatol Teslev (reprezentant al veteranilor fotbalului moldovenesc). 

În continuare, delegaţii au aprobat delegarea atribuțiilor Congresului FMF prevăzute la art.28.2 litera d); e); f); g); h); i); j) către Comitetul Executiv FMF. 

Pentru merite deosebite în dezvoltarea și promovarea fotbalului moldovenesc, „Ordinul de Merit” al FMF a fost decernat lui Leonid Terteac, Ion Clipa, Gheorghe Sajin, Iurii Hodâchin, Grigorii Cadîn, Iurie Conusevici și Petru Muntean. 

Următorul Congres Ordinar al FMF a fost programat pentru martie – aprilie 2018. Data urma să fie stabilită de Comitetul Executiv al FMF. 

 

Al XVI-lea Congres Ordinar al FMF s-a desfășurat pe 7 martie 2018, la Complexul Sportiv „Futsal Arena FMF” din comuna Ciorescu. 

Cu un mesaj de salut către delegați a venit Pavel Cebanu, președintele Federației Moldovenești de Fotbal. Totodată, a fost ținut un moment de reculegere în memoria personalităților fotbalului moldovenesc, care au trecut în neființă în perioada ianuarie 2017 – martie 2018. 

De asemenea în fața asistenței au luat cuvântul Monica Babuc, ministru al Educației, Culturii și Cercetării, Oliver Jung, manager FIFA al Programelor de Dezvoltare în Europa, Zoran Laković, Director UEFA al Asociațiilor Naționale. 

La eveniment au mai fost prezenți Radu Rebeja, secretar de stat al Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Nicolae Piatac, vicepreședintele Comitetului Olimpic și Sportiv, Ivan Scripnic, primarul com.Ciorescu, Grigore Cușnir, primul președinte al FMF, Constantin Tampiza, al doilea președinte al FMF, veterani și alți oficiali. 

Pavel Cebanu a prezentat informația provizorie că Congresul a întrunit cvorumul necesar, iar în continuare au fost votate componențele comisiilor de validare, numărare și secretariatului. Membrii comisiilor de validare și numărare au prezentat declarația că Congresul a fost convocat și compus în conformitate cu prevederile Statutului FMF. A fost aprobată Agenda, precum și Procesul verbal al ședinței Congresului nr.XV de dare de seamă și alegere a organelor de conducere ale FMF din 20 ianuarie 2017. 

În continuare, Congresul a aprobat Raportul de activitate al președintelui și Comitetului Executiv al FMF pentru anul 2017 prezentat de Pavel Cebanu. De asemenea, au fost prezentate dările de seamă ale Comitetului Executiv și altor Comitete ale FMF, a fost aprobat raportul financiar și al organului de audit pentru perioada anului 2017, a fost aprobat bugetul FMF pentru 2018. 

Svetlana Patraș a oferit detalii ample despre proiectul „Prin Fotbal să Creștem Sănătoși” implementat în țara noastră cu eforturile comune ale UEFA și FMF, în colaborare cu Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării. Această iniţiativă are drept obiectiv încurajarea intereselor copiilor pentru sport şi a unui mod de viaţă sănătos prin intermediul practicării fotbalului şi activităţilor distractive. 

Delegații Congresului au votat unanim pentru aprobarea hotărârilor Comitetului Executiv al FMF nr.9, 10, 11 și 12 din 23 februarie 2007; nr.20 și 21 din 9 iunie 2017; nr.29 și 30 din 28 iunie 2017; nr.53 și 54 din 12 ianuarie 2018; nr.61 din 16 februarie 2018. 

Pentru merite deosebite în dezvoltarea și promovarea fotbalului moldovenesc, „Ordinul de Merit” al FMF a fost decernat lui Vasile Susan, Mihail Hîncu, Alexandra Danilenco, Vasile Railean, Radion Ghilas, Petru Efros, Mihail Groza, Ion Macari, Vladimir Oleanschi, Iurie Hlîzov, Alexandru Ionașco, Vasile Dabija. 

Delegații au votat hotărârea ca următorul Congres al FMF să se desfășoare în perioada ianuarie – martie 2019. 

 

Pe 25 ianuarie 2019, în sala Complexului Sportiv „Futsal Arena FMF”, situat în comuna Ciorescu, a avut loc cel de-al XVII-lea Congres Ordinar al FMF. 

Cu un mesaj de salut către delegați a venit Pavel Cebanu, președintele Federației Moldovenești de Fotbal. Totodată, a fost ținut un moment de reculegere în memoria personalităților fotbalului moldovenesc, care au trecut în neființă în perioada martie 2018 – ianuarie 2019. 

De asemenea, în fața asistenței au luat cuvântul Igor Șarov, secretar de stat al Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Bjorn Vassallo, director FIFA al Asociațiilor Naționale din Europa, Denis Bastari, manager UEFA al programului HatTrick. 

La eveniment au mai fost prezenți Nicolae Piatac, vicepreședintele Comitetului Olimpic și Sportiv, Ivan Scripnic, primarul com.Ciorescu, Constantin Tampiza, al doilea președinte al FMF, veterani și alți oficiali. 

Pavel Cebanu a prezentat informația provizorie că Congresul a întrunit cvorumul necesar, iar în continuare au fost votate componențele comisiilor de validare, numărare și secretariatului. Membrii comisiilor de validare și numărare au prezentat declarația că Congresul a fost convocat și compus în conformitate cu prevederile Statutului FMF. A fost aprobată Agenda celui de-al XVII-lea Congres Ordinar al FMF, precum și Procesul verbal al ședinței Congresului nr.XVI al FMF din 7 martie 2018. 

Delegații Congresului au votat unanim aprobarea hotărârilor Comitetului Executiv al FMF nr.72 din 14.03.2018; nr.88 - 98 din 10.08.2018 referitor la afilierea și excluderea unor membri. 

În continuare, Congresul a aprobat Raportul de activitate al președintelui și Comitetului Executiv al FMF pentru anul 2018 prezentat de Pavel Cebanu. De asemenea au fost prezentate dările de seamă ale Comitetelor FMF, a fost aprobat raportul financiar și organului de audit pentru anului 2018. 

Ruslan Berzoi, vicepreședintele FMF a oferit o prezentare amplă despre Strategia de finanțare a Asociațiilor de Fotbal și Cluburilor de Fotbal membri ai FMF de la bugetul de stat și bugetul autorităților publice locale și centrale de specialitate. Ulterior, delegații au aprobat hotărârea Comitetului Executiv al FMF nr.115 din 07.12.2018 cu privire la bugetul FMF pentru 2019. 

Totodată, au fost aprobate modificările la statutul FMF și Regulamentul de Organizare și Desfășurare a Congresului FMF în redacție nouă. 

Pentru merite deosebite în dezvoltarea și promovarea fotbalului moldovenesc, „Ordinul de Merit” al FMF a fost decernat lui Valeriu Plopa (președinte FC Speranța Drochia), Alexandr Veriovkin (antrenor la școala sportivă din orașul Bender), Nicolae Fachira (președinte al echipei de futsal Rîmbcom Căușeni), Nicolai Moseac (observator de arbitri al FMF), Serghei Cebotari (antrenor la școala sportivă din Bălți), Anatolii Dudun (antrenor la CCST Buiucani), Serghei Sapunji (primarul satului Chirsova, vicepreședintele echipei Maiak Chirsova) și Mihail Andronic (antrenor la CCST Buiucani). 

Delegații au votat hotărârea ca următorul Congres al FMF să se desfășoare în perioada ianuarie – aprilie 2020. 

 

Leonid Oleinicenco a fost ales noul președinte al Federației Moldovenești de Fotbal, cu unanimitate de voturi, în cadrul celui de-al XVIII-lea Congres Extraordinar al FMF, care s-a desfășurat pe 22 mai 2019, la Complexul Sportiv „Futsal Arena FMF” din comuna Ciorescu. 

Leonid Oleinicenco l-a succedat în funcție pe Pavel Cebanu, demisia căruia, din proprie inițiativă a fost acceptată de către delegații Congresului. Astfel, Leonid Oleinicenco a devenit al cincilea șef al forului fotbalistic național, după Grigore Cușnir, Petru Comendant, Constantin Tampiza și Pavel Cebanu. 

Cu o experiență de 10 ani în domeniul managementului fotbalului, noul președinte FMF promite dezvoltarea și progresul fotbalului în Republica Moldova. 

 

 

Sunt aici pentru a vă asigura în continuitatea proceselor deja începute de către echipa Federației Moldovenești de Fotbal. Sunt membru al acestei echipe, am stabilit împreună sistemele operaționale din cadrul federației și voi continua implementarea proceselor de modernizare a managementului de gestiune 

a declarat Leonid Oleinicenco în fața Congresului. 

 

În conformitate cu decizia nr.150 a Comitetului Executiv al FMF din 22 aprilie 2019, pentru merite deosebite în activitatea fotbalistică la un nivel înalt în funcția de președinte al FMF, realizarea cu succes a programelor și proiectelor de dezvoltare, pentru muncă asiduă la promovarea și popularizarea fotbalului moldovenesc, domnului Pavel Cebanu i-a fost decernat titlul de președinte de onoare al FMF. Sergiu Harea, președintele Camerei de Comerț și Industrie al R.Moldova l-a înlocuit în calitate de membru al Comitetului Executiv FMF pe Victor Sorocean, care a demisionat pe motiv că reprezintă țara noastră în calitate de ambasador în Belarus. 

Congresul a fost deschis de către Pavel Cebanu, cu un mesaj de salut către delegaţi. De asemenea în fața asistenței au luat cuvântul Monica Babuc - ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Corneliu Popovici - consilierul președintelui Republicii Moldova în domeniul educației, culturii și cercetării, Michele Uva - vicepreședintele UEFA, Oliver Jung - manager FIFA al Programelor de Dezoltare Europa. 

La eveniment au mai fost prezenți Denis Bastari - manager UEFA al programului HatTrick, Nicolae Piatac - vicepreședintele Comitetului Olimpic și Sportiv, Radu Rebeja - secretar de stat la Ministerul Educaţiei, Culturii și Cercetării, Ivan Scripnic - primarul com. Ciorescu, Grigore Cușnir - primul președinte al FMF, Constantin Tampiza - al doilea președinte al FMF, veterani și alți oficiali. 

Congresul a întrunit cvorumul necesar, a fost deliberativ, iar componențele comisiilor de numărare, validare şi secretariatului au fost votate în conformitate cu prevederile Statutului FMF. 

De asemenea, a fost aprobat Procesul verbal al ședinței Congresului Ordinar nr.XVII al FMF din 25 ianuarie 2019.