• Fii alături de Echipa Țării

Marin Spânu: „În 2020, Federația Moldovenească de Fotbal și-a făcut datoria foarte bine”

31 dec 2020 de Dumitru Ciolacu

Marin Spânu a fost unul dintre cei mai buni jucători ai clubului Zimbru Chișinău și ai Naționalei Moldovei în anii '90. Cu „galben-verzii”, mijlocașul a cucerit două titluri în Divizia Națională și o dată Cupa Moldovei. 

Marin Spânu, care este la moment Delegat FMF, a vorbit despre importanța uriașă a proiectelor Federației Moldovenești de Fotbal și și-a exprimat admirația față de noua politică de dezvoltare a forului - „Strategia 2020/24”. 

 

- În opinia Dv, cum s-a descurcat Federația în an de pandemie? 

- A fost un an foarte greu, marcat de criza pandemică. Totuși cred că federația și-a făcut datoria foarte bine. A reușit să desfășoare campionatul național. Echipa federației a depus eforturi mari pentru asta. Dacă e să analizăm munca tuturor federațiilor sportive din Moldova, FMF a fost un exemplu de urmat. Cunoaștem cu toții că celelalte foruri și-au reluat activitățile în perioada pandemiei după colaborarea FMF cu autoritățile statului. 

 

- În ultimul an Federația a implementat cu succes proiectul Fotbal în școli prin toată țara. După semnarea Memorandumului cu MECC, Federația a reușit să semneze contracte cu aproape 200 de școli din Republica Moldova, în care, la clasele primare au fost introduse câte 2 lecții de fotbal pe săptămână. Pe lângă aceasta au fost deschise deja primele 3 clase specializate de fotbal, deși acest lucru era prevăzut abia pentru anul viitor. Cât de mult va influența acest proiect dezvoltarea fotbalului în Moldova? 

- Cred că asta a fost idea federației – să luptăm pentru fiecare copil din școli. Trebuie să luptăm pentru a atrage atenția copiilor asupra fotbalului. Știu că mulți copii aleg alte genuri de sport, dar noi trebuie să le dăm cele mai bune condiții de pregătire, de antrenament, de joc. Trebuie să le creăm cea mai buna ofertă de început al carierei sportive. 

 

- FMF a construit în ultimii 20 de ani circa 500 de terenuri de fotbal de diferite dimensiuni. Doar în acest an, Federația a construit de la zero o Arenă ultramodernă de fotbal pe plajă și mini-fotbal, care poate să găzduiască turnee internaționale de cea mai mare anvergură la diferite probe sportive, plus manifestații de alt gen. Pe lângă aceasta, Federația a ajutat toate cluburile care au solicitat susținere în reamenajarea gazoanelor de toate timpurile pe stadioanele de tip standard deja existente, contribuind cu echipament tehnic de ultima generație și experți în domeniu. Este bine că FMF investește în infrastructura sportivă? 

- FMF s-a preocupat mereu de infrastructură. Cred că e foarte important, deoarece dacă o să avem infrastructură, o să avem și sportivi de performanță și rezultate, în viitor. Federația face lucruri bune în acest sens, dovadă a acestui fapt este apariția arenei de fotbal pe plajă. Trebuie să înțelegem că tot copii noștri vor juca acolo. 

 

- Recent, Federația împreună cu UEFA au prezentat Parlamentului și opiniei publice Modelul SROI, care oferă cifre și date concrete extrase din peste 100 de lucrări științifice și studii făcute de diferite universități prestigioase din Europa, potrivit cărora banii investiți în fotbal aduc beneficii statului prin economie, societate și sănătate. Cu alte cuvinte, cu cât mai mult Statul ar investește în fotbal, cu atât mai mari beneficii ar avea. Este sau nu benefic acest Model pentru noi? 

- Consider că este foarte benefic pentru Moldova. Benefic pentru oameni care muncesc pentru fotbal și vor să investească. Cred că banii investiți în fotbal se vor întoarce înzecit. Trebuie să investim în copii, să investim în modul sănătos de viață. Pentru ce să mai trăim dacă nu pentru fotbal și sport? 

 

- Lumea fotbalului vorbește despre faptul că președintele FMF, Leonid Oleinicenco a început să implementeze activ mai multe proiecte noi de dezvoltare a fotbalului. Ce i-ați recomanda, pe ce ar trebui să pună accentul mai mult? 

- Am citit „Strategia FMF 2020/24” și am înțeles că se pune accentul pe copii. Cred că de aici trebuie de început, dar e mult de lucru. Trebuie să avem mai multe academii de fotbal în anii următori. Astfel vom avea și rezultate în viitor. Din păcate, în școlile de fotbal existente se fac bani, nu fotbal. Federația nu e de vină că Naționala are rezultate modeste. De vină sunt școlile de fotbal, care nu fac față. 

 

- Pentru Dv personal, cum a fost anul 2020 și ce așteptați de la anul 2021? 

- Pentru mine a fost un an foarte bun, în pofida faptului că e pandemie. Eu îs optimist. Cred că anul 2021 o să fie mult mai bun. Dacă fiecare om din fotbalul moldovenesc va munci la maxim, va fi mai bine. În primul rând aș vrea să revină spectatorii în tribune, pentru că fără ei nu există fotbal. Nu e atmosferă, nu există emoție. Tuturor iubitorilor fotbalului le urez sănătate, succese și stabilitate în anul 2021.