• Fii alături de Echipa Țării

Totalurile anului. Proiectul ”We Play Strong”

22 dec 2020 de Ion Buga

Dezvoltarea fotbalului feminin este una din cele 4 direcții prioritare ale noii politici FMF - ”Strategia 2020/24”. În acest context, forul fotbalistic susține și implementează mai multe proiecte menite să dezvolte sportul rege în rândul fetelor. Unul dintre acestea este proiectul ”We Play Strong”, implementat de către Federația Moldovenească de Fotbal în cadrul Programului de Dezvoltare a Fotbalul Feminin, susținut de UEFA pe parcursul anilor 2020–2021. Proiectul constă din jocuri în componență numerică redusă în formatul festivalurilor. 

 

Obiectivele acestui proiectul sunt următoarele:
- Creșterea substanțială numărului de fete care practică fotbalul;
- Organizarea noilor competiții pentru fete;
- Transformarea fotbalul feminin într-un sport pentru mase pe termen lung.

Campania Împreună #WePlayStrong a fost lansată în Iunie 2017 și scopul pe termen lung a acesteia este de a promova fotbalul printre fete și de a transforma acest joc în sportul feminin de echipă numărul 1 în toate 55 de țări membre ale UEFA. Marea majoritate a asociațiilor naționale și cluburilor de fotbal susțin această mișcare prin distribuirea conținutului și organizarea mai multor evenimente. 

 

Anul acesta, au fost organizate în lunile septembrie, octombrie și noiembrie peste 40 de activități fotbalistice în diferite regiuni ale țării, la care au participat peste 300 de fete, cu vârste între 8 și 10 ani. De asemenea, fetițele care au făcut primii pași în fotbal au primit și echipament individual (maiou, șorți, jambiere și apărători), precum și inventar auxiliar (mingi de fotbal, bastoane și conuri). 

 

Anul 2020 a fost unul complicat pentru fotbalul nostru. Din cauza pandemiei, nu au fost realizate planurile propuse în cadrul acestui proiect. Doar am început activitățile regionale U11 la care participă 32 de echipe noi formate din fete care nu au practicat fotbalul până acum.

a declarat Natalia Ceban, coordonatorul proiectului.

Până acum s-au înregistrat echipele:

Clubul de Fotbal „Narta”, Clubul Sportiv de Fotbal „Anenii Noi” 2020, Clubul de Fotbal “Barabar-Congazcic”, Gimnaziul nr. 31 din mun. Chișinău, ARF Ungheni, Liceul Teoretic „Elada” s. Măcărești,  Fotbal Club ”Olimpia” Leova, Clubul de Fotbal Ceadîr-Lunga, ARF Basarabeasca, Fotbal Club Prut Leova, Fotbal Club „Rapid Ceadîr”, Clubul de Fotbal Cahul-2005, Fortuna Pleșeni, Școala Sportivă Taraclia, Gimnaziul P. Cazmalî, Veste Buna, ARF Vulcănești, ARF Ceadîr-Lunga, Gimnaziul Mihail Sadoveanu, Primăria Pleșeni, ARF Leova, ARF Soroca, Școala Sportivă pentru copii și juniori Glodeni, Academia “Viitorul”, Școala Sportivă Drochia.
 

Proiectul ”We Play Strong” va continua din primăvara anului 2021.