• Fii alături de Echipa Țării

Masculin (Competiții)

Veaceslav Posmac: În fotbal m-am regăsit cu adevărat

20 dec 2020 de Dumitru Ciolacu

Veaceslav Posmac este cel mai bun fundaș al primei părți a Diviziei Naționale 2020/21, din care s-au disputat 21 de etape. Potrivit datelor oferite de compania InStat, jucătorul lui Sheriff Tiraspol a acumulat 255,36 de puncte, un indice care reprezintă toate acțiunile pozitive ale jucătorului în timpul meciurilor. Pe locurile 2 și 3 sunt coechipierii lui Posmac, brazilianul Cristiano, cu 254,5 puncte și nigerianul Faith Obilor, cu 249,25 de puncte. 

Vă propunem să aflăm istoria lui Veaceslav Posmac, un jucător-cheie al lui Sheriff și al Naționalei Moldovei. 

 

Veaceslav s-a născut pe 7 noiembrie 1990, în orașul Vulcănești. Ca și mulți alți copii juca fotbal în curte și în parcul din apropierea casei. Interesant este că la vârsta de 10 ani a început să ia lecții de karate. A practicat acest sport timp de doi ani și a obținut centura albastră. După karate Veaceslav Posmac a jucat volei timp de 5 ani. 

Foto: Facebook

 

Într-o oarecare măsură, karateul și voleiul au jucat un rol important în cariera mea. Primul sport m-a întărit, iar al doilea m-a învățat să sar bine, să mă întind. Așa am ajuns un fundaș de valoare în fotbal. 

Toți băieții cu care am jucat fotbal știau că am practicat karate în trecut. Dar, sincer vorbind, nu prea am avut conflicte de-a lungul carierei. Sunt un om liniștit. Mereu mă strădui să evit conflictele. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Posmac a început să joace fotbal în localitatea de baștină, iar primul antrenor i-a fost Gheorghe Capușilu. La 15 ani a plecat la Liceul Sportiv din Comrat, unde a fost antrenat de Petru Cristioglo. De acolo a făcut pasul spre fotbalul mare, devenind jucătorul clubului Sfîntul Gheorghe Suruceni în 2008. A evoluat în Divizia A și a promovat în Divizia Națională împreună cu „sfinții”. După 4 ani la acest club, la insistența lui Iurii Groșev, a mers să facă controlul medical la Dacia Chișinău. În cele din urmă a semnat cu „lupii galbeni”, care erau antrenați de Igor Dobrovolski. În tricoul Daciei, Veaceslav Posmac a jucat între 2012 și 2017. În 149 de meciuri, a marcat 9 goluri. A fost de 4 ori vicecampion al Moldovei cu gruparea chișinăuneană, la care a fost o perioada lungă de timp și căpitanul echipei. 

 

Foto: Vadim CAFTANAT

Din 2017, Veaceslav evoluează la Sheriff Tiraspol. Cu „viespile” a cucerit de 3 ori titlul în Divizia Națională și o dată Cupa Moldovei Orange. În sezonul 2017/18 a jucat în Liga Europei. Până acum, Posmac a adunat 110 meciuri în tricoul formației tiraspolene, în care a marcat 7 goluri. 

 

De menționat că Veaceslav Posmac a fost desemnat de 4 ori cel mai bun fundaș la Gala Laureaților Fotbalului Moldovenesc (în 2015, 2016, 2017 și 2019). 

 

La Naționala Moldovei, Veaceslav Posmac a debutat în iunie 2013, într-un meci amical cu Kârgâzstan (tricolorii au câștigat acel meci cu 2-1), Ion Caras fiind atunci selecționerul. De atunci a jucat 42 de meciuri și a marcat 2 goluri pentru echipa națională. 

 

 

 

Vreau să le mulțumesc tuturor antrenorilor care m-au pregătit de-a lungul anilor. Datorită lor sunt pregătit fizic foarte bine. Ei m-au învățat că un fundaș central este ultima speranță de salvare a echipei. Ești obligat să oprești atacantul advers. Trebuie să joci fără greșeală. De altfel, rămâne doar portarul și atunci șansele să nu iei gol sunt foarte mici. Dar, recunosc, îmi place să marchez goluri. Sunt înalt și la faze fixe, în careul advers, mereu aștept ocazia să lovesc mingea. 

 

Veaceslav îl consideră pe Sergio Ramos (Real Madrid, naționala Spaniei) cel mai bun fundaș central din lume. Îi place să urmărească jocul starului spaniol, dar și al olandezului Virgil Van Dijk de la FC Liverpool. 

 

Posmac spune că prima parte a sezonului 2020/21 a fost una reușită pentru el și Sheriff. Cu echipa de club vrea să ia titlul și să joace din nou în cupele europene. Obiectivul minim – grupele Ligii Europei. Doar așa, consideră Veaceslav, el va avea o șansă să ajungă la un club bun din strainătate. 

Foto: FC Sheriff

 

 

 

 

Campionatul a fost oprit din cauza situației pandemice din țară, iar Veaceslav Posmac a avut alte griji de atunci. Pe 12 decembrie, a devenit tătic pentru prima dată. El este căsătorit cu arbitra Maria Bucliș.

 

Este o bucurie imensă. Noi cu soția ne-am dorit enorm un copil, iubim foarte mult copiii. Acum avem o fetiță, pe nume Milena. Sunt emoții de nedescris. A trecut o săptămână de la nașterea ei, dar și acum mă copleșesc emoțiile. Îi mulțumesc soției mele pentru acest cadou minunat.