• Fii alături de Echipa Țării

Manageri cu putere de decizie din fotbalul nostru vorbesc despre Modelul SROI

12 dec 2020 de Dumitru Ciolacu

Modelul de rentabilitate socială a investițiilor (SROI), prezentat recent de experții programului UEFA Grow, Ilya Solntsev și Oleksandr Kucheriavyi, în cadrul unei ședințe organizate de Federația Moldovenească de Fotbal în incinta Parlamentului Republicii Moldova, a atras atenția conducătorilor de cluburi din țară. 

Mai mulți oameni din fotbal cu putere de decizie au comentat Modelul SROI, considerând că va avea un impact pozitiv asupra dezvoltării sportului rege din Republica Moldova. 

 

Petru Efros, președintele clubului Speranța Nisporeni: 

„Sută la sută, fotbalul ar avea de câștigat. Proiectul este pregătit bine, în el totul este calculat. Vedeți în România – funcționează! Eu zic că „Modelul de rentabilitate socială a investițiilor în fotbal” ar duce la revenirea fotbalului moldovenesc la un nivel înalt. Sunt convins că oamenii de afaceri vor fi de acord, deoarece în loc să dai banii la stat, mai bine acești bani ar ajunge la un club, la o școală de fotbal. Banii trebuie investiți în copii.” 

 

Nicolae Usatîi, președintele clubului Petrocub Hîncești:

„Modelul de rentabilitate socială a investițiilor în fotbal” a fost creat de experți și este unul destul de interesant. Este explicat clar care este impactul real al investițiilor în fotbal. Un club de fotbal are multe cheltuieli, iar fiecare activitate a clubului are impact asupra economiei statului. 

Am urmărit ședința de la Parlament și sunt de acord cu tot ce s-a discutat. Mulți oameni, care încă nu investesc în fotbal, trebuie să înțeleagă cât este de important, dar ei trebuie să aibă și posibilități financiare să investească, să ajute fotbalul. 

Banii din fotbal se revarsă în economia statului, iar suma poate fi mai mare în viitor. Trebuie să înțeleagă tot mai mulți oameni acest lucru.” 

 

Vladimir Țăranu, managerul clubului CSF Bălți: 

„Este o idee foarte bună. Am auzit de „Modelul de rentabilitate socială a investițiilor în fotbal” de mult timp. Situația financiară a țării și a fotbalului nostru lasă de dorit, așa că este binevenit acest proiect. Cunosc mai mulți oamenii de afaceri care iubesc sportul și, în special, fotbalul, și cred că vor reacționa pozitiv la acest proiect, vor fi bucuroși să investească în fotbal, în copii.” 

 

Vasile Roșioru, fondatorul echipei Victoria Bardar, membrul Comitetului Executiv al FMF:

„Este un proiect extraordinar. Va fi un drum greu până a fi aprobat definitiv, dar dacă va avea succes, va fi un pas înainte. Orice leu investit în fotbal e binevenit. Totul pentru viitorul acestui sport la noi în țară. ” 

 

Modelul SROI are menirea de a demonstra că participarea în masă în fotbal va aduce beneficii sociale, de sănătate și economice statului. Conform studiului UEFA, impactul participării a 54 de mii de jucători înregistrați în Republica Moldova constituie 59,8 milioane de euro anual. Dintre aceștia, contribuția fotbalului de mase în economia Republicii Moldova constituie 48,2 milioane de EURO anual. Impactul beneficiilor sociale ajunge la 0,87 milioane de EURO, iar economiile la bugetul sănătății prin practicarea fotbalului se ridică la 10,72 milioane de EURO. 

 

Aceste sume arată cât de important este practicarea fotbalului în Republica Moldova, chiar dacă ele sunt destul de mici comparativ cu țări europene care au o dezvoltare economică și fotbalistică mult peste cea din Republica Moldova. Chiar și așa, vestea bună este că aceste cifre pot fi ușor majorate prin investiții suplimentare în domeniul fotbalului. Iar Statul poate deveni catalizatorul, care să pornească locomotiva din loc și să ofere o șansă de viață mai bună pentru cetățenii țării.