• Fii alături de Echipa Țării

FMF și UEFA au prezentat în Parlament Modelul de rentabilitate socială a investițiilor în fotbal

09 dec 2020 de Sandu Grecu
GALERIE

Modelul de rentabilitate socială a investițiilor – SROI – a fost prezentat astăzi de experții programului UEFA Grow, Ilya Solntsev și Oleksandr Kucheriavyi, în cadrul unei ședințe organizate de Federația Moldovenească de Fotbal în incinta Parlamentului Republicii Moldova.

 

La întrunire au mai participat președintele Federației Române de Fotbal Răzvan Burleanu, secretarul general adjunct al FRF Gabriel Bodescu, reprezentanții Business Consulting Institute Marin Roșcovan, Liviu Andriuță și Alexandru Trubca (a prezentat un raport al Impactului facilităților fiscale), președintele FMF Leonid Oleinicenco, vicepreședintele FMF Dragoș Hîncu, directorul executiv FMF Adrian Ixari, juristul FMF Ion Poalelungi, foști fotbaliști, deputați, reprezentanți ai fracțiunilor parlamentare și ai guvernului Republicii Moldova.    

 

În cadrul ședinței s-a discutat despre valoarea socială a fotbalului din Republica Moldova, conform studiului efectuat de UEFA, care se bazează pe datele privind participarea la fotbal, precum și pe mai bine de 100 de lucrări de cercetare evaluate de colegi din diferite discipline, cum ar fi sănătatea, educația, ocuparea forței de muncă, sociologia și sportul. De menționat că Uniunea Europeană, Consiliul Europei, Organizația Mondială a Sănătății și Organizația Națiunilor Unite au confirmat veridicitatea abordării.

 

Așadar, Modelul SROI are menirea de a demonstra că participarea în masă în fotbal va aduce beneficii sociale, de sănătate și economice statului. Conform studiului UEFA, impactul participării a 54 de mii de jucători înregistrați în Republica Moldova constituie 59,8 milioane de euro anual. Dintre aceștia, contribuția fotbalului de mase în economia Republicii Moldova constituie 48,2 milioane de EURO anual. Impactul beneficiilor sociale ajunge la 0,87 milioane de EURO, iar economiile la bugetul sănătății prin practicarea fotbalului se ridică la 10,72 milioane de EURO.    

 

Aceste sume arată cât de important este practicarea fotbalului în Republica Moldova, chiar dacă ele sunt destul de mici comparativ cu țări europene care au o dezvoltare economică și fotbalistică mult peste cea din Republica Moldova. Chiar și așa, vestea bună este că aceste cifre pot fi ușor majorate prin investiții suplimentare în domeniul fotbalului. Iar Statul poate deveni catalizatorul, care să pornească locomotiva din loc și să ofere o șansă de viață mai bună pentru cetățenii țării.

 

Astfel, potrivit raportului UEFA Grow, randamentul investițiilor în fotbal poate crește semnificativ cu o simplă investiție de puțin peste 55 de mii de euro. Asta ar duce la o participare suplimentară a circa 1300 de oameni, cu beneficii economice totale de 680 de mii de EURO, 38 de cazuri de prevenire a îmbolnăvirii, cu economii de peste 260 de mii de EURO.

 

Concluzia simplă este că cu cât mai mult investim în fotbal, cu atât mai mare este beneficiul social, de sănătate și economic al statului.

 

”Rog toți colegii să depunem eforturi comune pentru modificarea cadrului legislativ, astfel încât să contribuim la dezvoltarea sportului și a modului sănătos de viață în țara noastră”, 

a declarat la finalul ședinței președintele FMF, Leonid Oleinicenco.