• Fii alături de Echipa Țării

Special Olympics. FMF lansează un nou proiect

09 noi 2020 de Sandu Grecu

Federația Moldovenească de Fotbal nu este indiferentă și continua să susțină copiii cu dizabilități. Astfel, în colaborare cu UNICEF și Asociația Special Olympics, FMF a decis să implementeze Proiectul-pilot ”Fotbalul ne unește”. Noul proiect se va desfășura în 20 localități din 16 raioane ale țării, în perioada noiembrie-decembrie 2020.  

 

Acest proiect are ca scop responsabilizarea societăți și incluziunea copiilor cu CES în societate.  

 

FMF va participa activ la organizarea festivalurilor fotbalistice pentru copii de vârstă preșcolară (U7) și a competițiilor de fotbal pentru încă două vârste: clasele primare (U11) și gimnaziale (U14). Astfel, 200 copii (U7), 200 copiii (U11) și 200 copii (U14) cu CES vor avea posibilitatea să practice fotbalul, urmând metodologia specifică, adaptată abilităților individuale.

 

Federația de fotbal va organiza seminare interactive cu educătorii și profesorii. La aceste seminare Special Olympics Moldova va oferi cadrelor didactice informația necesară despre sportul incluziv, în timp ce UNICEF se va implica prin formarea profesional-educațională a pedagogilor.

 

Fiecare instituție care va participa la proiect va beneficia din partea organizațiilor FMF, SOM și UNICEF de un set complet de inventar sportiv/fotbalistic, format din 5 mingi, plasă pentru migi, 2 porți, fluier, pompă, scăriță de coordonare, 10 jaloane, dar și echipament: 40 de tricouri (pentru gradinițe) și 40 de plastroane (pentru școli). Proiectul se va desfășura în funcție de disponibilitatea accesului în instituțiile de învățământ.  

 

Așadar, marți, 10 noiembrie, va fi organizată prima ședință consultativă pentru vorbitorii de limba română, iar miercuri, 11 noiembrie - pentru vorbitorii de limbă rusă. La ședințe vor participa directorii instituțiilor, reprezentanții Direcțiilor raionale de învățământ, președinții ARF, conducerea FMF, conducerea Special Olympics Moldova și reprezentanții UNICEF. Scopul ședințelor este selectarea unuia dintre cele 3 scenarii de implementare a proiectului, în conformitate cu recomandările ANSP (Agenția Națională de Sănătate Publică).

 

Totalurile, dar și ceremonia de premiere a participanților se va desfășura la Chișinău, în luna decembrie curent, în cadrul Forumului Sănătății Familiei.

 

Președintele FMF, Leonid Oleinicenco și președintele Special Olympics, Alexandra Danilenco