• Fii alături de Echipa Țării

Interviu cu fotbalista și antrenoarea de rugby, Oxana Bunici: Durerea este de moment, iar succesul și trofeul sunt pe viață

25 oct 2020 de Maria Teeşanu

Site-ul FMF vă prezintă un interviu cu una dintre cele mai exemplare sportive, Oxana Bunici, care a devenit, de-a lungul anilor, campioană națională la rugby, canotaj și fotbal. Oxana deține titlul “Maestru al sportului” la toate cele trei probe sportive. 

La momentul actual Oxana este antrenoare de rugby și jucătoarea formației Agarista CSF Anenii Noi. Oxana, care a evoluat la Campionatul European de Rugby-7, iar apoi și la Cupa FMF, a relatat despre implicarea activă a Federației Moldovenești de Fotbal în dezvoltarea fotbalului feminin. 


Oxana își amintește de sezonul 2009-2010, care a fost unul productiv pentru ea. Rugby, fotbalul și canotajul – toate i-au rămas în memorie, deoarece a obținut victorii mari la toate aceste genuri de sport. 
 

Mereu când îmi amintesc, o fac cu inima deschisă. Acele momente frumoase îmi provoacă doar emoții pozitive. La fotbal și canotaj am devenit campioană doar la nivelul național, însă la rugby am câștigat la nivelul Campionatului European, așa că sunt emoții de neuitat. Eu și colegele mele cred că vom păstra în memorie toată viața acele clipe frumoase.

Oxana s-a dedicat total sportului. Deși prețuiește foarte mult fotbalul, în ultimii ani a preferat să practice rugby-ul. 

 

M-am axat mai mult pe rugby, deoarece aici m-am regăsit și într-adevăr îmi ieșea totul. Cu echipa națională de rugby mereu participam la turneele internaționale, la care Moldova întotdeauna se manifesta perfect. Am fost convocată și la Naționala de fotbal, dar erau fete mai bune decât mine și am realizat că este bine să vrei, dar este bine și să poți. Jocul pe care îl prestam îmi permitea să evoluez doar în campionatul intern, deci erau jucătoare mult mai bune, dar în rugby sunt îndrăgostită și de aceea l-am pus pe primul loc. 

a afirmat Oxana Bunici pentru site-ul fmf.md 

Chiar dacă a avut un program de meciuri încărcat la naționala de rugby, Oxana a rămas devotată echipei „Agarista” și vorbește cu drag despre familia din Anenii Noi. 

 

Pentru mine, este o motivație suplimentară să rămân membra „Agaristei”, deoarece este un colectiv superb, o echipă și o familie adevărată. Fetele sunt bravo și întotdeauna au fost devotate fotbalului, ceea ce contează foarte mult. Cu toate că majoritatea au familii, ele continuă să joace și să vină la antrenamente. Mă mândresc cu ele. 

Oxana Bunici a cucerit de multe ori titlul național cu Ludmila Caraman, Ludmila Andone, Cristina Musteață, Tatiana Gherghelejiu, Ștefania Păduraru, Maria Spînu. Toate au fost membrele echipei „Criuleni”, apoi și a formației „Agarista”, majoritatea fetelor au jucat și la „Roma Puhăceni”. 

 

Suntem și vom rămâne pentru totdeauna o echipă unită. Atunci când plecăm la meciuri, ne amintim de multe momente.E suficient să spunem „Mai ții minte?” și toate începem să râdem. Au fost momente și meciuri frumoase, într-adevăr am trăit și am crescut împreună și cred că vom îmbătrâni tot împreună. 


Oxana a făcut parte și din lotul echipelor naționale de junioare atunci când fotbalul feminin făcea primii pași în Moldova.

 

Acum 5-6 ani existau doar selecționatele de junioare, dar acum există și Naționala feminină, așa că vreau să spun bravo fetelor și bravo tuturor, care lucrează mult pentru fotbalul feminin. Federația se implică activ și este un plus foarte mare, fetele fac performanță. Mă bucură faptul că sunt toate categoriile de vârstă, cresc multe generații, iar în următorii ani vom progresa și vom fi la cel mai înalt nivel. 

Sportiva consideră că de condițiile de antrenament depinde pregătirea fizică a fotbalistelor, însă acestea trebuie să fie pasionate și să iubească ceea ce fac. 
 

Trebuie să iubești ceea ce faci și să lupți până la urmă. Dacă muncești, nimic nu te va împiedica să-ți realizezi visul. Dacă vrei să devii cineva în viață, trebuie să știi un lucru: durerea este de moment, iar succesul și trofeul sunt pe viață.