• Fii alături de Echipa Țării

Masculin (Competiții)

Codru Lozova a inaugurat complexul sportiv Nicolae Simatoc

17 oct 2020 de Ion Buga

Codru Lozova a inaugurat aseară propria arenă. După o perioadă în care au fost efectuate mai multe lucrări de amenajare, stadionul sătesc din Lozova a devenit Complexul Sportiv ”Nicolae Simatoc”.

 

Deschiderea oficială a fost aleasă cu ocazia meciului de campionat cu Zimbru Chișinău. La eveniment au fost prezenți mai mulți oaspeți și invitați. FMF a fost reprezentată de către președintele, Leonid Oleinicenco, și secretarul general, Nicolae Cebotari.

Decizia de a elogia cariera  marelui fotbalist basarabean Nicolae Simatoc a fost adoptată de cosilierii comunei Lozova din raionul Strășeni pe 31 ianuarie curent, în cadrul ședinței Consiliului local. Hotărârea, în urma inițiativei președintelui Clubului Sportiv Codru din localitate, Viorel Jardan, a fost susținută cu majoritate de voturi, fiind luată cu trei luni înainte să se împlinească 100 de ani de la nașterea sportivului. Decizia de la Lozova devine astfel un exemplu în sportul moldovenesc, pentru a da culoare, nume și viață edificiilor sportive.

 

Capacitatea arenei este de 1060 de locuri pe scaune. Mai mult decât atât, a fost dezvoltată infrastructura edificiului sportiv. Astfel, a fost construită o clădire administrativă, care oferă toate facilitățile disputării la cel mai înalt nivel a meciurilor din campionatul Moldovei: vestiare spațioase pentru echipe, arbitri, oficialii meciului, o sală medicală, sală pentru ședințe și conferințele de presă, o lojă VIP.

 

Datorită proiectului inițiat de Federația Moldovenească de Fotbal de susținere a cluburilor de fotbal pentru întreținerea terenurilor cu suprafață naturală, stadionul din Lozova a beneficiat de suportul experților FMF, care au efectuat lucrări de amenajare și îngriirre a gazonului.

 

De asemenea, FMF a acordat ajutorul necesar pentru dotarea stadionului cu piloni de iluminare nocturnă. Astfel, primul meci găzduit de noua arenă, cel împotriva echipei Zimbru, a fost disputat în nocturnă.

 

Potrivit oficialilor clubului, infrastructura arenei va dezvoltată și în continuare, ceea ce va permite și partide ale loturilor naționale de fotbal, minifotbal, fotbal pe plajă, volei de plajă, tenis de plajă și padel ale Republicii Moldova.  

 

Clubul sportiv Codru Lozova a fost fondat pe 29 iulie 1990. Echipa a devenit câștigătoarea Diviziei B, seria Centru în ediția 1992-93 și a promovat în Divizia A. În sezonul următor formația din Lozova a luptat cu MHM-93 Chișinău și Spumante Cricova pentru unicul loc de promovare în Liga Națională. Echipa antrenată atunci de Pavel Cebanu s-a clasat pe locul 2, campioana Diviziei A în ediția 1993-94 devenind MHM-93. În acel sezon la echipă au jucat Nicolae Jardan, Gabriel Rotaru, Serghei Savcenco, Sergiu și Petru Sîrbu, Boris Berezovschi, Aurel Avram, Constantin Sturza și alții. Din păcate, lucrurile au luat o întorsătură nefericită pentru Codru în ediția 1994-95. Asociația “Mago” și directorul Gheorghe Mămăligă n-au mai avut posibilitate să finanțeze echipa, astfel încât mai mulți jucători au plecat, iar Codru a terminat campionatul pe ultimul loc, al 19-lea. După încheierea campionatului echipa a fost desființată.  

 

Datorită entuziasmului actualului președinte Viorel Jardan clubul și-a reluat evoluția în campionatul Moldovei, Divizia B, seria Centru, clasându-se pe locul 8 în ediția 2011-12. În următorii trei ani Codru Lozova a încheiat campionatul pe locurile 5, 7 și 2, reușind să promoveze în anul 2015 în Divizia A. La echipă au jucat așa fotbaliști ca Oleg Șișchin, Iurie Osipenco, Ghenadie Orbu, Alexandru Țîmbalist și Constantin Burdujel.  

 

În Divizia A, Codru s-a clasat pe locurile 8 (ediția 2015-16), 13 (2016-17), 11 (2017) și 1 (2018), reușind să promoveze în Divizia Națională. În primul sezon în elită, Codru s-a situat pe ultimul loc, dar a rămas în eșalonul superior, grație victoriei la baraj cu Spartanii Selemet (1-0).