• Fii alături de Echipa Țării

FMF colaborează cu FIFA în cadrul noului program de identificare a tinerelor talente fotbalistice

16 oct 2020 de Dumitru Ciolacu

Federația Moldovenească de Fotbal este una dintre cele 200 de asociații membre ale FIFA care au aplicat la Talent Development Programme. Lansat în ianuarie 2020 de șeful FIFA pentru dezvoltarea globală a fotbalului, Arsène Wenger, programul își propune să ofere asociațiilor membre o analiză aprofundată a ecosistemului lor de înaltă performanță atât în fotbalul masculin, cât și în cel feminin, inclusiv toate echipele naționale, competițiile interne, proiectele de cercetare și academiile, pentru a se asigura că fiecare jucător talentat are șansa de a-și atinge potențialul. 

 

Din cauza pandemiei de Covid-19, primii pași în implementarea proiectului se fac în mediul online. Un grup de 30 de experți FIFA, printre care fostul antrenor al Naționalei feminine a Statelor Unite ale Americii, April Heinrichs, fostul selecționer al Angliei, Steve McLaren și fostul director al departamentului dezvoltării fotbalului din Premier League, Ged Roddy, conduc videoconferințe cu reprezentanții celor 200 de asociații membre FIFA. 

 

Astfel, directorul tehnic al Federației Moldovenești de Fotbal, Serghei Butelschi participă la videoconferințe cu mentorii FIFA, Karina Barriga Albring (Marea Britanie) și Diogo Netto (Brazilia), în timpul cărora reprezentanții asociațiilor răspund la întrebările experților și completează chestionare. În baza acestora, forul mondial va realiza un raport detaliat al dezvoltării fotbalului în țările înscrise în proiect, inclusiv Republica Moldova. 

 

În anul 2021, FIFA se va axa pe implementarea unor programe tehnice pentru fiecare asociație care a aplicat la proiect, cu scopul de a depăși problemele care pot apărea pe parcurs și de a maximiza avantajele fiecărei asociații naționale în implementarea proiectului.