• Fii alături de Echipa Țării

Masculin (Naționale)

CONFERINȚA DE PRESĂ CU PARTICIPAREA SELECȚIONERULUI ENGIN FIRAT ȘI A JUCĂTORULUI IGOR ARMAȘ ÎNAINTEA MECIULUI CU SELECȚIONATA GRECIEI

11 oct 2020 de Dumitru Ciolacu

Conferința de presă înaintea meciului Grecia - Moldova din cadrul Ligii Națiunilor s-a desfășurat în incinta stadionului olimpic „Spyros Louis” din Atena. 

 

Engin Firat

 

- Bună seara! Cum a spus și Igor, jocul din Italia ne-a dezamăgit și nu se compară cu înfrângerea grecilor de la Austria. Acolo a fost un rezultat strâns în comparație cu eșecul nostru cu un scor categoric și unde am făcut greșeli individuale incredibile. Nu au fost numai greșeli de echipă. Nu este vorba doar despre valoarea italienilor, ci și despre faptul că am greșit mult în situații obișnuite. A fost un dezastru pentru mine, pentru toți cei implicați în fotbalul moldovenesc, dar cred că băieții își vor reveni și vor fi gata de luptă și, cum a spus și Igor, este bine că avem posibilitatea să jucăm un alt meci într-o perioadă scurtă de timp și sunt încrezut că mâine vom arăta caracter și vom demonstra tuturor că meciul din Italia a fost un simplu accident.

 

- Grecia obișnuiește să joace mai mult defensiv. Care este părerea Dvs. despre adversarul de duminică? 

- Adevărul este că nu suntem destul de buni ca să ne impunem jocul nostru. Asta înseamnă că trebuie să analizăm adversarul. Grecii au o linie mediană foarte compactă, cu mulți jucători puternici din punct de vedere tehnic, au o posesie bună a balonului, pasează bine și nu este ușor să-i deposedezi de minge. Unica șansă să nu pierzi mijlocul terenului este, la fel ca și Austria, să faci un pressing agresiv la mijlocul terenului și să oprești astfel atacurile grecilor. Nu există o altă soluție mai bună pentru noi decât să oprim mijlocașii, deoarece aveți foarte mulți jucători buni pentru fotbalul modern. Ei joacă la fel de bine în defensivă și în atac. Acesta va fi cel mai important obiectic pentru mâine. În plus, în ultimele zile am efectuat mai multe antrenamente individuale, după cum am spus mai devreme, poți să faci multe planuri, dar dacă faci greșeli individuale sau de echipă, atunci nu ai nici o șansă pe arena internațională. Sunt două componente ale jocului, la care trebuie să fim atenți – concentrarea asupra adversarului și micșorarea numărului greșelilor noastre. 

 

- Înfrângerea cu Italia v-a făcut mai puternici sau ați pierdut încrederea în forțele proprii? 

- Motivul pentru care mi-am dorit să joc cu un adversar puternic precum este Italia, iar în noiembrie jucăm cu Rusia, iar mai devreme am avut meci cu Suedia, este că toate sunt echipe de top și de la care ai ce învăța. Dacă faci greșeli în meciuri cu echipe mai slabe, nu ești pedepsit așa cum se întâmplă în partide cu granzii. O echipă de calibrul Italiei nu te iartă, profită de orice greșeală de-a ta, însă doar așa poți învăța și vedea unde sunt locurile slabe sau problemele tale. Din acest punct de vedere, posibil, am avut o experiență pozitivă, vom vedea aceastadoar în viitor. Un lucru este sigur – jucătorii mei s-au speriat puțin de numele adversarilor. Băieții noștri nu au așa de multă experiență internațională și ei trebuie să învețe, pas cu pas. Așa meciuri te ajută. 

 

- Grecia condusă de John van't Schip încearcă să joace un fotbal mai ofensiv. Care este părerea Dvs. despre această echipă? 

- Eu cred în cultura fotbalistică și jocul milioanelor este important în unele țări. Cum poți deveni campion european? Cu o linie defensivă foarte bună, acesta este adevărul despre Naționala Greciei, și jucători tehnici pentru contraatacuri și atunci vei obține rezultatul dorit. Din acest punct de vedere Grecia este pe o cale bună, deoarece îmi amintesc cum în trecut jocul echipei se baza pe calitățile individuale ale jucătorilor, iar acum vedem o echipă în teren. Consider că Grecia e pe cale bună și are un viitor frumos. 

 

- Câteva întrebări de la jurnaliștii moldoveni. Radu Gabur de la Publika TV și Adrian Său de la PRO TV întreabă dacă veți faci multe schimbări în 11-le de început după greșelile mari din meciul cu Italia... 

- Este o problemă psihologică și încercăm să-i refacem pe băieți. Nu se poate de strigat la ei sau să le spunem ceva urât. Am încercat să fim pozitivi în ultimele zile, să le explicăm că astfel de accidente se mai întâmplă uneori, dar în același timp trebuie să învățăm din așa meciuri. De aceea nu voi face schimbări majore, le voi oferi băieților șansa să demonstreze tuturor că înfrângerea categorică cu Italia a fost doar un accident. 

 

- Întrebare de la Liubomir Madan, Radio Moldova. Sunt valizi toți jucătorii sau cineva este accidentat? 

- Carp s-a accidentat în meciul de la Florența și l-am schimbat în minutul 30. Și nici până azi el nu s-a antrenat cu echipa. Restul băieților sunt apți de joc. 

 

- Întrebare de la Serghei Lisevici, sports.md. Moldova a jucat foarte defensiv cu italienii. Cum putem marca goluri și câștiga meciuri cu așa o tactică? 

- Trebuie să înțelegem că am jucat cu Italia și toți își dau seama cât de dificil este să te opui unui așa adversar și să ai șanse de a marca. Nu suntem doar noi în așa situație. Noua echipă a Italiei este foarte ofensivă și puternică, spre exemplu Armenia a pierdut cu 1-9, iar în preliminarii italienii au câștigat toate meciurile. Trebuie să recunoaștem când cineva este mai bun decât tine. Noi am avut prima ocazie de a deschide scorul în debutul meciului, puteam să conducem cu 1-0, am mai avut încă o ocazie bună în repriza a doua. Să ai două ocazii bune de gol în meciul cu italienii este maximul pe care-l poți obține și aceasta este realitatea. 

 

La întrebările jurnaliștilor a răspuns și jucătorul Igor Armaș.