• Fii alături de Echipa Țării

Masculin (Naționale)

Conferința de presă cu participarea selecționerului Engin Firat și a jucătorului Artur Ionița înaintea meciului cu Italia

07 oct 2020 de Victor Daghi

Selecționerul Engin Firat și jucătorul Artur Ionița au răspuns la întrebările jurnaliștilor în ajunului meciului amical cu Italia.


Artur Ionița

- Cunoști bine campionatul italian. În afară de Barella, cu care ai jucat la Cagliari, îi cunoști și pe alți jucători convocați de Roberto Mancini?

- Îl cunosc bine pe Cragno și evident și pe ceilalți cu care m-am întâlnit în timpul sezonului. Știm ce lot valoros au italienii și ce adversar puternic vom întâlni.

 

- Florenzi de la PSG a declarat că veți juca compact și defensiv. E adevărat?

- Încă nu am avut o ședință cu antrenorul pentru a stabili cum vom juca. Mâine dimineață antrenorul ne va aduna și vom face planul pentru acest joc.

 

- Ce sfaturi ai dat antrenorului?

- N-am vorbit cu dumnealui despre asta și nici nu cred că are nevoie de sfaturile mele. Domnul antrenor la sigur

cunoaște foarte bine și urmărește campionatul italian.

 

- Ești pasionat de fotbal, admiri pe cineva?
- Vreau să vă spun că pentru mine Naționala este un subiect important și nu voi uita niciodată unde am început să joc fotbal. Mă mândresc că sunt moldovean. Am suferit în ultimii ani destul de mult din cauza rezultatelor și a jocului, dar o dată cu venirea antrenorului principal lucrurile s-au îmbunătățit. Apreciem foarte mult entuziasmul și încrederea pe care o are în noi, știe să discute cu fiecare jucător în parte.

 

Engin Firat

- Ce tactică veți alege pentru meciul de mâine?
- Sunt realist și înțeleg că mâine vom juca cu un adversar foarte puternic. Pentru noi jocul de la Florența este o posibilitate de a învăța. Îmi doresc să implementez în Moldova un nivel înalt de fotbal și de aceea am ales să jucăm cu Italia. Dacă aș fi naiv și aș alege să joc ofensiv, atunci aș repeta soarta Armeniei, care a încasat anul trecut 9 goluri. Sper că vom avea mâine un joc echilibrat.

 

- Ce vă place la Naționala Italiei, ce părere aveți despre Roberto Mancini sau vreun jucător italian?
- Am origini turcești și cunosc că mai mulți antrenori italieni au lucrat în Turcia. Roberto Manci a fost antrenor în Turcia, avem o relație bună. Consider că Roberto Mancini a făcut un lucru extraordinar la selecționata Italiei. Squadra Azzura este cunoscută pentru fotbalul de succes, poate nu foarte atractiv, dar care aduce un rezultat bun. Cu Roberto Mancini la timonă aveți un alt stil de joc, mai multe posibilități ofensive, un presing înalt, un stil superb al fotbalului modern. La părerea mea Italia are una dintre cele mai bune selecționate din lume. Referitor la fotbalul italian. Au fost timpuri când erați în cădere, dar acum sunteți în creștere. Aveți foarte mulți jucători tineri talentați și în acest moment există un echilibru bun dintre jucătorii tineri și experimentați. Pentru mine Italia este una dintre favoritele la câștigarea titlului european.

 

- Cum veți face viață grea Italiei?
- Desigur, Italia joacă într-un tempou ridicat și trebuie să ne adaptăm la acest tempou și să facem presing. Dacă ne va reuși acest lucru, atunci vom păstra suspansul meciului. Dacă nu-i vom presa, italienii își vor folosi capacitățile tehnice, pasele rapide și vom avea mari probleme. Pentru noi va fi foarte important să stăm compact în teren și să facem presing la adversar cât de mult vom putea.

 

- Întrebarea pare a fi banală, noi trăim acum timpuri grele din cauza pandemiei de covid. Ca om de fotbal, vi se pare normal ca Italia să aibă la meciul de mâine doar 1000 de spectatori în tribune?
- Pentru noi toți cei care iubim fotbalul, aceasta este o mare problemă. Suporterii sunt ca sarea din zeamă, ei ne lipsesc enorm. Fără fani în tribune îți pierzi concentrarea și motivația. Este o problemă peste tot în lume și sper că în timpul apropiat spectatorii să se întoarcă în tribune, deoarece oamenii au nevoie de fotbal.

 

- Avem mai multe întrebări de la ziariștii moldoveni, care lipsesc în această sală, dar au ținut neapărat să vă adreseze întrebări. Adrian Său de la PRO TV întreabă dacă veți face mari schimbări în 11-le de început al echipei în comparație cu meciurile din septembrie.
- Acum avem o altă situație. Vom juca trei meciuri într-o săptămână și este foarte mult pentru echipa noastră. Vom face mai multe schimbări în aceste jocuri, le voi oferi mai multă șansă jucătorilor să intre în teren. Mâine voi avea posibilitate să fac 6 schimbări și voi încerca să păstrăm echilibrul în teren. Nu mă pot concentra la un meci anume, ne așteaptă trei partide grele și voi face tot posibilul să păstrăm echilibrul în teren.

 

- Întrebare de la Vitalie Maistru de la Prime TV. Care e atmosfera în echipă și cum se simt jucătorii? Italia nu a pierdut de 18 meciuri, poate Moldova sa producă o surpriză în această întâlnire, chiar daca e un meci amical?

- Atmosfera în echipă e destul de bună, băieții sunt motivați, nu avem probleme. Italienii nu doar că nu au pierdut de mult timp, dar în ultimii 2-2,5 ani au câștigat practc toate meciurile. Încerc să fiu realist și vom încerca să creăm Italiei cât mai multe probleme.

 

- Întrebare de la Liubomir Madan, Radio Moldova. Jucăm cu multipla campioană mondială - Italia, acest amical este un test important și o onoare pentru Naționala Moldovei. Ce obiectiv ați fixat pentru meciul de miercuri, dar și pentru partidele din Liga Națiunilor ? Dacă vom obține rezultate pozitive în cele 3 meciuri valoarea jucătorilor Naționalei va crește cu siguranță pe piața internațională...

- Într-adevăr, la orice echipă din lume care are rezultat bun jucătorii cresc în valoare și încerc asta să le explic tot timpul băieților mei. Dacă vom obține rezultate bune, atunci și fotbaliștii noștri vor avea posibilitate să se transfere la echipe din campionate puternice.

 

- Întrebare de la Serghei Lisevici, sports.md. Cât de util va fi pentru noi amicalul cu Italia înainte de meciurile din Liga Națiunilor? Vor rezista fizic băieții noștri?

- Într-adevăr, va fi foarte greu, deoarece fotbaliștii noștri nu sunt obișnuiți să joace multe meciuri într-o perioadă scurtă de timp. De aceea voi face mai multe schimbări și voi încerca să păstrez un echilibru în toate cele 3 partide.

 

- Nikita Iakovlev de la moldfotball.com vă întreabă dacă meciurile cu Grecia și Slovenia vor fi mai grele sau mai ușoare decât partidele jucate în septembrie.

- Nu poate să ne fie ușor în meciuri internaționale. Este întotdeauna greu, mai ales pentru echipe care încearcă să închege un colectiv și noi jucăm de fiecare dată cu adversari foarte puternici la potențialul nostru maxim. Pentru noi acum e timpul să învățăm, iar în viitor ne va fi mai ușor.