• Fii alături de Echipa Țării

25 de ani de la debutul arbitrilor moldoveni pe arena internațională

22 sep 2020 de Dumitru Ciolacu

Primul meci internațional oficial cu o brigadă de arbitri din Republica Moldova s-a disputat pe 20 septembrie 1995, la Budapesta. Partida dintre Ungaria și Israel din preliminariile Campionatului European U16, jucată în orașul Lőrinci, raionul Selyp, a fost condusă la centru de Vladimir Antonov, iar asistenții acestuia au fost Valeriu Sorochin și Anatol Ianeț. 

 

-        Domnul Antonov, care sunt primele voastre amintiri despre acel meci?

-        Am avut mari emoții, în ciuda faptului că la acel moment activam deja de 10 ani în arbitraj. Observator de arbitri a fost austriacul Ferdinand Marschall, un om foarte bun, care a înțeles că suntem la primul nostru meci internațional și ne-a ajutat mult. Prestația noastră a fost apreciată înalt de Marschall. Astfel, putem spune că debutul nostru la nivel internațional a fost unul reușit. Apropo, Ungaria a pierdut acel meci cu 0-1. 

 

-        Ați simțit o oarecare presiune, cauzată de faptul că sunteți primii arbitri moldoveni la un meci internațional?

-        Emoțiile au fost firești, dar nu ne-au împiedicat să ne facem meseria. După ce am dat fluierul de start al meciului, ne-am concentrat la maxim la ceea ce știm și iubim să facem.

 

-        A fost o partidă greu de arbitrat?

-        De multe ori, un meci al echipelor de juniori este mai dificil decât cel al seniorilor. Jucătorii tineri au încă multe de învățat, nu își controlează emoțiile la fel de bine, așa că la acel meci trebuia să ne așteptăm mereu la surprize de la fotbaliști și să fim foarte atenți. 

 

-        Cum a fost atmosfera în tribune?

-        Îmi amintesc că au fost mulți suporteri la acel meci. Localnicii au venit în număr mare pentru a-i susține pe tinerii fotbaliști. Consider că prezența suporterilor în tribune îi motivează și mai mult pe arbitri să își facă lucrul bine. 

 

-        Cât de mult v-a ajutat meciul din Ungaria în cariera profesională?

-        A fost o experiență de neprețuit, care ne-a ajutat. După acel meci, am început să lucrăm și la meciurile echipelor naționale de seniori. 

 

-        Cum i-a influențat acel debut internațional pe arbitrii din Republica Moldova?

-        Cred că fost un imbold pentru toți arbitrii noștri. De atunci, au apărut mai mulți specialiști care activează la nivel internațional. Evident, eu, Valeriu Sorochin și Anatol Ianeț i-am ajutat cu sfaturi. Am mers de multe ori cu alți asistenți la diferite meciuri și, astfel, am asigurat schimbul de experiență. Arbitrii moldoveni progresează. Anul trecut, toamna, Dumitru Muntean a arbitrat meciul APOEL (Cipru) – Dudelange (Luxemburg) din faza grupelor Ligii Europei, iar prestația lui a fost una foarte bună și a fost apreciată de UEFA. Cred că Dumitru are șanse mari să devină un arbitru renumit.