• Fii alături de Echipa Țării

Masculin (Naționale)

Declarațiile selecționerului Engin Firat la conferința de presă de după meciul Moldova - Kosovo 1-1

04 sep 2020 de Victor Daghi

 

Declarațiile selecționerului Engin Firat la conferința de presă de după meciul Moldova - Kosovo 1-1:

 

- Pentru mine acest meci are două momente importante. Primul: un jucător de la Kosovo trebuia eliminat din teren în prima repriză pentru două cartonașe galbene. Nu înțeleg de ce nu i-a fost arătat cartonașul roșu. Dacă adversarul rămânea în 10 oameni, rezultatul meciului ar fi fost altul, mai ales că conduceam în acel moment cu 1-0. Al doilea moment important despre care toți trebuie să vorbească în fotbalul european este fair play-ul, dar ce sens are dacă nu există joc cinstit? Mi s-a creat impresia că toți folosesc acest termen doar când le convine. Noi aveam un jucător accidentat, am degajat balonul în afara terenului, iar Kosovo a jucat mingea care ne aparținea și a înscris pentru 1-1 poate nu la prima acțiune, ci la a doua, într-un moment când aveam 10 jucători în teren. Mă întreb ce este fair play sau acest termen este pentru fiecare așa cum îi convine?  

Mai vreau să abordez o problemă despre care am mai vorbit cu câțiva colegi. Iată care este situația noastră. Suntem o țară mică și nu avem cele mai bune condiții de pregătire a jucătorilor, cum ne-am fi dorit. Jucătorii nu sunt pregătiți fizic, ei n-au jucat fotbal de mai mult timp. Din cauza coronavirusului. În același timp, două săptămâni în urmă am văzut finala Ligii Campionilor cu participarea jucătorilor de clasă mondială și lor li s-a permis să facă câte 5 schimbări de jucători. Iar noi, în Liga Națiunilor, avem dreptul să facem doar 3 schimbări. Nu înțeleg de ce nu se permite să facem mai multe schimbări, deoarece îmi doresc să schimb tactica și să schimb ceva în jocul echipei. Toți cei 3 jucători, pe care i-am schimbat în meciul cu Kosovo, au ieșit din teren accidentați. Mă întreb, oare pentru binele fotbalului, pentru calitatea jocului și pentru sănătatea jucătorilor, din ce cauză nu putem să facem 5 schimbări în aceste timpuri? Nu înțeleg acest lucru. Acestea au fost gândurile mele referitor la meci.

 

- Sunteți mulțumit cu rezultatul de egalitate sau considerați că ați pierdut două puncte?

- Am jucat contra unei echipe puternice, dar mă declar supărat pentru felul cum am fost egalați la unu. Sunt supărat pentru că avem jucători accidentați și pentru că puteam să păstrăm scorul de 1-0 sau chiar să marcăm al doilea gol pe contraatac. Dar nu suntem gata pentru așa meciuri din punct de vedere al pregătirii fizice și acesta e motivul pentru care nu sunt mulțumit cu rezultatul jocului. Pe de altă parte, trebuie să recunosc valoarea jucătorilor din Kosovo, sunt fotbaliști foarte buni și 1-1 pare să fie un bun rezultat pentru începutul acestei competiții. Dar cum am mai spus, jucătorii mei au luptat foarte mult pentru a obține victorie în acest meci.

 

- Doi jucători au debutat la Naționala Moldovei. Mihail Caimacov, surprinzător pentru multă lume a prins 11-le de început, și Denis Marandici...

- Uneori antrenorul trebuie să-și asculte inima la luarea unor decizii. Spre exemplu, Caimacov a jucat doar un singur meci la nivel profesional, săptămâna trecută în cupele europene. Dar, l-am urmărit la echipele de juniori și nu mi-a fost frică să-l trimit în teren, deoarece consider că el are în față un viitor frumos. Este singura cale pe care țări ca Moldova pot progresa în viitor. Să nu ne fie frică, să credem în tineret, să apreciem jucătorii experimentați, care lucrează din greu. Cât despre Denis Marandici, am mai spus că l-am convocat la Națională când juca în liga a 3-a a Portugaliei, iar acum el este campion al Sloveniei. Este datoria antrenorilor, mai ales în țări ca Moldova, să găsească jucători care ne pot ajuta în viitor și trebuie să credem în ei. Trebuie de avut și jucători experimentați, dar trebuie să ne gândim la viitor, nu numai la situația de moment.