• Fii alături de Echipa Țării

Feminin(Competiții)

Povestea echipei Agarista CSF Anenii Noi, prima finalistă a Cupei Moldovei la fotbal feminin

17 aug 2020 de Ion Buga

Agarista CSF Anenii Noi este liderul fotbalului feminin din Moldova. În doar câțiva ani de existență, clubul din Anenii Noi s-a impus în toate competițiile naționale, cucerind până acum trei titluri consecutive de campioană și două Cupe ale Moldovei.

 

Istoria de succes a clubului a început în 2017, când în funcția de director al Școlii Sportive din Anenii Noi a fost numit Iurie Purice. Fotbalul este un sport extrem de popular în rândul tinerilor, mai ales a fetelor din regiune, iar echipele de junioare a școlii participă cu regularitate în campionatul Moldovei. La inițiativa regretatului antrenor Ion Clipa, noua conducere a școlii a decis în scurt timp crearea și unei echipe de senioare, cu ambiții mari în competițiile interne.

Cristina Musteață și Iurie Purice


Rolul decisiv la completarea lotului l-a avut Cristina Musteață, antrenoare la Școala Sportivă din localitate. Datorită implicării și relațiilor personale ale Cristinei, echipa a reușit să legitimeze pentru debutul în campionatul Moldovei câteva nume grele din fotbalul feminin, cum ar fi liderele echipei naționale, Ludmila Caraman și Ludmila Andone, sau experimentatele Tatiana Gherghelegiu, Maria Spânu și Laura-Maria Mereuța. Ulterior, clubul a găsit susținere financiară și din partea companiei ”Agarista Agricola”. Toate aceste aspecte de dezvoltare au dat randamentul scontat și rezultatele nu au întârziat să apară. În sezonul de debut pe arena internă, 2017/18, Agarista, avându-l la timonă pe Iurie Purice, reușește dubla: câștigarea campionatului și Cupei Moldovei. În campionat, Agarista s-a impus în 14 din cele 16 meciuri jucate, iar în Cupă elevele lui Iurie Purice au marcat 33 de goluri în cele 6 partide disputate!

Agarista - ȘS Anenii Noi, primul titlu în 2018

 

Tot în acea vară a urmat și debutul formației din Anenii Noi în Liga Campionilor la fotbal feminin. În grupa preliminară, Agarista a suferit înfrângeri în toate cele trei meciuri. Primul gol din istorie pe arena internațională a fost marcat de Nadejda Colesnicenco.

 

Agarista și-a păstrat cele mai bune jucătoare și în sezonul 2018/19, care a adus o nouă dublă de aur pe plan național. În finala Cupei din nou a fost învinsă rivala Noroc Nimoreni, scor 3-1.  

 

Agarista - ȘS Anenii Noi, dețintătorea Cupei Moldovei 2019

“Aceste rezultate inspiră mult optimism elevelor școlii sportive. Fetele au unde tinde, au exemple de dezvoltare profesională, iar noi le oferim această șansă. În prezent, lotul echipei este alcătuit în proporție de 55 la sută din discipolele noastre. Circa 100 de fete de diferite vârste practică fotbalul la filialele noastre din satele Delacău, Șerpeni, Puhăceni, Speia, Telița, Geamănă sau Chirca” 

ne spune Iurie Purice, directorul ȘS Anenii Noi.

 

Stagiunea 2019/20 părea să aibă același scenariu. Agarista a câștigat toate meciurile din tur și se îndrepta cu pași siguri spre un nou titlu. În primăvară, pandemia Covid-19 a afectat desfășurarea campionatului, care a fost finalizat doar printr-o decizie a Comitetului de Urgență al FMF. Cu toate acestea, Agarista a fost desemnată campioană și a obținut din nou dreptul să participe în preliminariile Ligii Campionilor la fotbal feminin.

 

Echipa din Anenii Noi mai are în palmares și două titluri naționale la futsal feminin, iar jucătoarele acesteia sunt și componente ale naționalei feminine a Moldovei. 

 

Performanțele obținute în ultimii ani au determinat conducerea să facă un nou pas în dezvoltarea clubului, cu o nouă denumire și emblemă. Recent, Agarista a devenit prima echipa feminină din Moldova care a trecut procesul de licențiere, fiindu-i acordată Licența UEFA Women's Champions League. 

Finala Cupei Moldovei la fotbal feminin, Cioburciu-GTC - Agarista CSF Anenii Noi, se va disputa miercuri, 19 august, pe stadionul Zimbru din Chișinău, de la ora 20.00 și va fi transmisă în direct de postul de televiziune Moldova 2, canalul Sport1, portalurile moldfootball.com și sports.md, dar și de paginile sociale FMF și site-ul fmf.md.