• Fii alături de Echipa Țării

ISTORIA FOTBALULUI DIN BĂLȚI

11 aug 2020 de Andrei Prodan

Datorită eforturilor istoricului și statisticianului Vladimir Hurs avem posibilitatea să aflăm cum fotbalul a făcut primii pași în zona de nord a Republicii Moldova, în special în orașul Bălți.

 

Astfel, se zice că cel care a adus jocul cu balonul rotund în această urbe a fost gimnazistul Dmitri Poruznik. Anume el a insuflat dragostea față de fotbal tinerilor din Bălți alături de care a organizat primele meciuri.

 

În perioada anilor 1918-1940, când teritoriul Basarabiei făcea parte din Regatul României, fotbalul a căpătat o răspândire și mai largă. La Bălți au apărut formațiile Avântul (echipa gimnaziștilor susținută de avocatul Karasevici), Forverts (colectivul uzinei cu același nume), Venus (formație întreținută de proprietarul lanțului de magazine Ținkinovski), CFR (echipa feroviarilor), Maccabi, Beitar şi Gordonia (toate trei grupări ale comunității evreiești din oraș).

 

În 1924 la Bălți a avut loc primul meci inter-orășenesc. Formația din localitate Maccabi a primit replica echipei Banca Marmaroș-Blank din Cernăuți.

 

În perioada interbelică Maccabi Bălți a fost cea mai puternică echipă din oraș, în special datorită faptului că avea o susținere financiară constantă. Nu întâmplător ea a rămas unica grupare din oraș care a evoluat în campionatul și Cupa României. Se întâmpla în sezonul 1937/38, când Maccabi a jucat în Liga de Est (seria I) a Diviziei C.  

Evoluţia bălţenilor a fost una modestă: locul 8 din tot atâtea posibile. În cele 14 meciuri Maccabi a obţinut o singură victorie (3-1 cu Victoria CFR Iaşi) şi a suferit 13 înfrângeri. Golaveraj 7-66. În acelaşi sezon formaţia din Bălţi a bifat şi singura prezenţă în Cupa României, fiind surclasată de... Victoria CFR Iaşi cu scorul de 0-12.  

 

Dar fotbalul a căpătat o dezvoltate largă nu numai la Bălți, ci și în alte localități din nordul Basarabiei: Mărculești, Edineț (unde de asemenea exista o formație susținută de comunitatea evreiască), Fălești (echipa Unirea, care a căpătat această denumire deoarece în componența ei evoluau fotbaliști de origine română și evreiască), Târnova (colectivul din această localitate se numea CFR, deoarece era susținută de administrația căilor ferate), AS Briceva, ST Râșcani...

 

După 1940, când Basarabia a fost incoroprată în URSS, la Bălți au apărut formațiile Spartak, Lokomotiv, Dinamo. Ultima era echipa milițienilor și grănicerilor. Ca un fapt divers, o perioadă scurtă de timp, în componența acestei echipe a evoluat celebrul jucător și antrenor sovietic Constantin Beskov.

 

Cei care sunt interesați de istoria dezvoltării fotbalului în nordul republicii le recomand articolul lui Vladimir Hurs, care a fost postat pe blogul Moldova Sport History.  

 

Maccabi Bălți, a participat la campionatul și Cupa României. Sursa foto: yadvashem.org
Echipa comunității evreiești din Edineț din perioada interbelică. Sursa foto: oldchisinau.com