• Fii alături de Echipa Țării

Nicolae Milinceanu s-a calificat în elita fotbalului elvețian

11 aug 2020 de Ion Buga

 

Atacantul moldovean Nicolae Milinceanu va evolua în noul sezon în Superliga Elveției. Aseară, FC Vaduz, echipă la care este legitimat Nicolae, a pierdut returul barajului cu Thun, scor 3-4, dar a reușit promovarea grație victoriei din prima manșă cu 2-0. În ambele partide, Milinceanu a intrat pe teren după pauză, pasând decisiv la unul din golurile echipei sale. Astfel, Vaduz revine după 3 ani în eșalonul superior. 

 

În actuala stagiune din liga secundă a Elveției, Nicolae a evoluat pentru Vaduz în 31 de partide (inclusiv două la baraj) în care a marcat 5 goluri. 

 

"Am început extrem de slab actualul sezon. Eram la un moment dat pe locul 8, iar eu fiind accidentat am lipsit o perioadă îndelungată. Treptat, situația s-a schimbat spre bine. Au venit victoriile, am revenit și eu pe terenul de joc, iar echipa a ajuns pe podium. Am început să avem mai multă încredere în forțele proprii și chiar să ne batem pentru locul doi. Am continuat lupta, iar la final am fost răsplătiți pentru munca depusă" 

a declarat Nicolae pentru fmf.md

 

Nico, cum este numit de colegi, a ajuns în Elveția la sfârșitul anului 2017, când a semnat cu Chiasso. N-a mai apucat să debuteze pentru noua sa echipă, fiind împrumutat la gruparea malteză - Sliema Wanderers. Revine, totuși la Chiasso în vara lui 2018. Internaționalul nostru face o figură frumoasă, devenind al doilea golgheter al formației, cu 8 reușite, și ajutând-o să evite retrogradarea. Prestația sa a fost remarcată de Vaduz, echipă cu ambiții mult mai mari, care îl transeră pe Nicolae la mijlocul lui 2019.

 

"Elveția m-a primit foarte bine. Din primele zile, mă simt confortabil. Chiasso mi-a oferit toate condițiile necesare, ca eu să mă focusez doar pe fotbal. Este valabil pentru toate cluburile elvețiene, indiferent de ligă. Aici totul este organizat în modul cel mai profesionist. Toate aceste aspecte au contribuit pozitiv asupra evoluțiilor mele. Am început să joc mai bine, de la meci la meci. Este cea mai reușită perioadă din cariera mea" 

a mai spus Milinceanu.

 

volksblatt.li

Clubul Vaduz are o istorie interesantă. Fondat în 1932, acesta a primit dreptul de a evolua în ligile inferioare ale Elveției abia începând cu anul 1960. Peste patru decenii, Vaduz a ajuns în eșalonul secund, pe care l-a câștigat în 2008, promovând în premieră în elita fotbalului elvețian. Având un statut special de "echipă oaspete", Vaduz nu poate participa în Cupa Elveției și nici să reprezinte țara cantoanelor pe arena europeană. Totuși, formația din Liechtenstein participă cu regularitate în competițiile continentale începând cu sezonul 1992/1993, grațiile victoriilor obținute în Cupa Liechtensteinului. Cu 47 de trofee, Vaduz este lider mondial printre echipele cu cele mai multe cupe câștigate. 

 

În sezonul 2020/21 al Ligii Europa, Vaduz va întâlni în primul tur preliminar gruparea malteză Hibernians. Învingătoarea se va decide într-un singur meci, pe 27 august, pe Rheinpark Stadion, principala arenă din micuțul principat.

 

"Anul trecut am ajuns până în turul trei preliminar. Acum ne dorim să ajungem și în grupe. Avem potențialul necesar, jucători experimentați, cu meciuri la echipele naționale" 

a mai adăugat atacantul moldovean, care mai are un an de cotract cu Vaduz.

 

fcvaduz.li


Nicolae Milinceanu este autorul ultimului gol marcat de naționala Moldovei. Atacantul de 28 de ani a înscris în poarta Islandei, în ultimul meci din campania preliminară pentru EURO-2020. Este, deocamdată, singurul gol a lui Nicolae în tricoul selecționatei, pentru care a jucat în 10 partide. Debutul a avut loc pe 9 iunie 2015 în amicalul cu Luxemburg (scor 0-0). Cinci zile mai târziu, el a jucat cu națioanala noastră chiar la Vaduz, contra Liechtensteinului (scor 1-1). Până atunci, el a fost unul din liderii naționalei U-21 a Moldovei, care a reușit cel mai bun parcurs (locul 3 în grupa 1), în preliminariile Campionatului European. Cu 6 goluri, alături de Sergiu Dadu, este al doilea cel mai bun marcator din istoria selecționatei de tineret. 

 

Un alt detaliu interesant din cariera lui Milinceanu. Puțini poate cunosc, dar între 2007 și 2011 el a făcut şcoala de fotbal la clubul AS Monaco, cu care a câştigat Campionatul Franţei printre juniori U-17. În această perioadă el a mai evoluat pentru formaţiile de tineret, dar şi la echipa a doua a clubului monegasc.