• Fii alături de Echipa Țării

Comunicat UEFA. Soluții potențiale la provocările legate de COVID-19 în Europa

06 aug 2020 de Sandu Grecu

UEFA și secretarii generali ai celor 55 de asociații naționale s-au întâlnit astăzi într-o videoconferință pentru a discuta subiecte legate de reluarea competițiilor UEFA, având în vedere situația actuală; mai ales cele pentru cluburi, echipe naționale și tineret. Moldova a fost reprezentată de secretarul general FMF, Nicolae Cebotari.

 

Pentru competițiile de club (cupele europene), discuția s-a axat pe viitoarele runde de calificare și s-a dat o explicație detaliată a Anexei I, recent publicate la regulamentul de competiții UCL/UEL 2020/21, care se referă la restricțiile de călătorie și testele pozitive pentru COVID-19, care pot avea un impact asupra continuității competițiilor.  

 

S-a subliniat faptul că, pentru a respecta restricțiile de călătorie și cerințele de carantină emise de autorități, este posibil să fie necesară deplasarea în țări/stadioane neutre și au fost prezentate scenarii detaliate.  

În acest sens, UEFA mulțumește pentru colaborare celor patru asociații: Polonia, Ungaria, Grecia și Cipru, care vor pune la dispoziție unele dintre stadioanele lor la datele de meci programate și vor oferi un coridor de călătorie echipelor, care vor veni să joace meciul fără restricții.

 

De asemenea, a fost discutată fereastra internațională din septembrie și dificultățile cu care se vor confrunta echipele naționale cu aceleași restricții evidențiate. Va fi nevoie de o cooperare strânsă între toate echipele și UEFA pentru a asigura organizarea regulată a tuturor meciurilor. Posibilitatea de a juca meciuri internaționale pe stadioane neutre nu poate fi redusă în această etapă.  

 

Atât UEFA, cât și asociațiile naționale sunt conștiente de importanța de a permite fanilor să revină pe stadioane, dar situația din Europa este foarte fragmentată. UEFA monitorizează constant evoluția lucrurilor privind restricțiile din diferite țări, iar o analiză a situației este planificată în jurul mijlocul lunii august, pentru a vedea dacă decizia actuală de a juca toate meciurile cu porțile închise poate fi cel puțin parțial schimbată.  

 

În cele din urmă, au fost discutate și campionatele naționale de tineret, inclusiv propunerile de mutare a majorității acestor activități în primăvara anului 2021. O nouă întâlnire este planificată mai târziu, în cursul lunii august, pentru a rezolva unele dintre problemele actuale.