• Fii alături de Echipa Țării

Legenda fotbalului din Nisporeni, Victor Cîrlig, la 55 de ani

04 aug 2020 de Sandu Grecu

Golgheterul all-time al echipei Speranța Nisporeni, fotbalistul care a intrat în istoria fotbalului moldovenesc ca primul autor al unui pocker în campionatul national, Victor Cîrlig, își serbează astăzi a 55-a aniversare!

 

Federația Moldovenească de Fotbal, din numele întregii comunități fotbalistice, îi urează omagiatului sănătate multă, realizări deosebite alături de cei dragi și tradiționalul ”La mulți ani!”.

 

Victor Cârlig a fost liderul echipei Speranța Nisporeni în anii 90. El a jucat pe prima scenă a fotbalului moldovenesc 144 de meciuri și a marcat 35 de goluri – toate pentru Speranța. Este golgheterul All-time al echipei Speranța Nisporeni, pentru care a mai înscris de 3 ori în Cupa Moldovei și de alte 21 de ori în Divizia A. În total, în competițiile organizate de FMF după independență, Victor Cîrlig a marcat 59 de goluri.  

 

A intrat în istoria fotbalului moldovenesc ca primul fotbalist care a marcat 4 goluri în campionat. La 6 mai 1992, pe stadionul fabricii de zahăr din Fălești, Victor Cîrlig a marcat primul pocker din istoria campionatelor naționale. Cele 4 goluri au fost înscrise în 50 de minute de joc contra formației Cristalul Fălești (rezultatul meciului: 4-1).

 

Un caz cu adevărat ieșit din comun l-a avut protagonist pe atacantul Speranței în primul campionat al Moldovei. Primul penalty pentru Speranța l-a acordat arbitrul Ghenadie Crasnoșan, la 7 iunie 1992, în disputa cu Tiligul Tiraspol. În min.50 Victor Cîrlig a egalat scorul pe tabela de marcaj, 1-1, rezultat cu care s-a și încheiat meciul.  

 

Dar… cel mai important episod al partidei avea să se producă în minutul 90, când Speranța ar fi putut obține toate cele 3 puncte. Arbitrul Crasnoșan a mai acordat o lovitură de la 11 metri pentru gazde, însă Victor Cîrlig a trimis mingea INTENȚIONAT în brațele portarului tiraspolean, Alexei Orlov. Și asta pentru că golgheterul din Nisporeni a considerat că penalty-ul a fost acordat eronat…  

Acesta este unicul caz de fair-play de acest gen înregistrat în campionatele naționale până în ziua de azi...