• Fii alături de Echipa Țării

RETRO FOTBAL. CAMPIONATUL ASB “KOLHOZNICUL” 1960

04 aug 2020 de Reporter FMF

Marți, cu Valentin Iacovlev  

 

La ediția 1960 a campionatului ASB (Asociației Sportive Benevole – așa se numea atunci) Kolhoznicul, echipele au fost divizate în patru serii câte 8 echipe. Primele două clasate urmau să se califice pentru turneul final. Câteva echipe nu s-au prezentat la turneul zonal.  

 

În prima serie au evoluat formațiile raionaelor Florești, Lipcani, Rîșcani, Edineț, Glodeni, Drochia. Turneul a avut loc la Florești. Gazdele (echipa kolhozului Rossia) au învins în toate întâlnirile acumulând 10 puncte. Pe locul doi s-a clasat echipa raionului Lipcani (Raipromcombinat), care a cedat în întâlnirea direct cu învingătoarea.  

 

Meciurile din seria a II-a au avut loc la Lazovsk (Sîngerei). Aici cele opt competitoare au fost împărțite în două grupe. Gazdele au evoluat cu două echipe, dar nici una din ele nu s-a calificat în finală. Învingătoare a devenit, în prima grupă, echipa kolhozului Kalinin din Camenca, raionul Rîbnița, iar în grupa a doua - echipa Raipotrebcombinat din Dubăsari. Ele urmau să joace la turneul final.

 

Meciurile din seia a III-a s-au disputat la Căușeni. Echipa din Cojușna a finișat prima cu 10 puncte. Echipa trestului Mejkolhozstroi din Căușeni a ocupat treapta a doua a clasamentului tot cu 10 puncte, dar a pierdut partida cu învingătoarea seriei.

 

În ultima serie, a IV-a, au concurat opt formații, care au fost divizate în două grupe. Turneul a fost găzduit de orașul Cahul. Și aici gazdele au avut două echipe (posibil că nu s-a prezentat o competitoare). În prima grupă în afara concurenței au fost fotbaliștii din Baimaclia, care au terminat cele trei meciuri cu un golaveraj excelent - 30-0 (10 goluri pe meci). Și în grupa a doua au învins cahulenii, dar echipa a doua a raionului a jucat în afara concursului, așa că la turneul final a plecat formația de pe locul doi – echipa kolhozului Zavety Lenina din raionul Leova.

 

Turneul final s-a desfășurat la Camenca, în perioada 22-31 octombrie. Cele 8 formații au jucat fiecare cu fiecare.  

 

Două formații au fost cu un cap peste restul. Echipa GRP Baimaclia a acumulat 13 puncte din 14 posibile, terminând nedecis doar cu fotbaliștii din Căușeni. Gazdele, echipa din Camenca și cea din Căușeni au acumulat câte 10 puncte, dar în întâlnirea directă mai buni au fost cei din Camenca, care au învins cu 2-1.

 

Dar turneul a intrat în istorie ca unul cu multe încălcări de regulament. După două etape formația din Leova a plecat acasă după ce a fost învinsă de gazde și de GRP Baimaclia. Leovenii au fost într-o serie cu Baimaclia la Cahul și au observat jucători fără drept de joc la echipa din raionul Cahul. Mejkolhozstroi a terminat nedecis, 1-1, întălnirea cu Raipotrebcombinat din Dubăsari, dar și aici au fost jucători fără drept de joc, cei din Dubăsari fiind sancționați cu înfrîngere tehnică -:+. Floreștenii au scos un 2-2 cu echipa gazdă, care urma să cedeze o poziție în clasament, dar la Florești a fost depistat un jucător ce nu putea să intre pe teren, așa că gazdele au acumulat un punct, care până la urmă le-a adus titlul. Învingătoare a devenit GRP Baimaclia, dar până la urmă s-a depistat că la GRP au jucat jucători din Cahul, care nu aveau reședință în Baimaclia și echipa a fost descalificată, iar echipa kolhozului Kalinin din Camenca a câștigat turneul și în următorii ani a jucat în campionatul RSSM. Acest lucru l-au consemnat în raport arbitrul principal Deliu și secretarul competiției Zaițev.

 

 

Cineva a scris că pentru prima dată cei mai buni jucători ai ASB Kolhoznicul au fost desemnați în 1970.  

Datele din arhivă ne spun că nu e adevărat. După terminarea turneului din 1960, cu 10 ani mai devreme, au fost desemnați cei mai buni 22 jucători ai Asociației.  

 

Cei mai buni 22 jucători ai ASB Kolhoznicul 1960:

Portari:

1. Ivanov Mircea                    k-z Rossia, r-nul Florești

    Halangot   Victor                   GRP Baimaclia, r-nul Cahul

Fundași:

2.  Gorbunov   Nicolae               GRP  Baimaclia, r-nul Cahul

    Zglavuțchi                              Mijkolhozstroi  Căușeni

3.  Grebeniuc  Nicolae                GRP Baimaclia, r-nul Cahul

     Baranovschi Vladimir           k-z Kalinin Camenca, r-nul Rîbnița

4.  Samoil    Afanasii                  k-z Biruința Cojușna, r-nul Strășeni

    Murașov  Iurie                       Mejkolhozstroi Căușeni

Mijlocași

5. Egorov   Anatolie                    GRP Baimaclia, r-nul Cahul

   Filler       Rimma                     Raipotrebcombinat Dubăsari

6. Colbasiuc  Anatolie                Leova  

   Țurcan     Nicolae                    k-z Kalinin Camenca, r-nul Rîbnița

7. Vlasiuc    Vladimir                 Leova

    Peresedov Victor                   Mejkolhozstroi Căușeni

Atacanți

8. Melega     Nicolae                  k-z Kalinin Camenca, r-nul Rîbnița

   Sineacov  Anatolie                 GRP Baimaclia, r-nul Cahul

9. Repeduș    Serghei                  k-z Biruința, Cojușna, r-nul Strășeni

   Melnic       Ivan                       k-z Kalinin Camenca, r-nul Rîbnița

10. Boico      Anatolie                GRP Baimaclia, r-nul Cahul

     Poleacov  Valeriu                 GRP Baimaclia, r-nul Cahul

11. Izman       Victor                  Raipromcombinat Dubăsari

     Buțura      Vladimir              k-z Kalinin Camenca, r-nul Rîbnița

 

Chiar dacă echipa din Baimaclia a fost descalificată în acest Top găsim și numele jucătorilor acestei formații.