• Fii alături de Echipa Țării

Ivan Curdov, la a 80-a aniversare!

16 iul 2020 de Sandu Grecu

Multiplul campion național la sambo, Ivan Curdov își sărbătorește astăzi, 16 iulie, a 80-a aniversare!

 

Cu această ocazie, Federația Moldovenească de Fotbal vine cu cele mai sincere urări de bine și sănătate. Omagiatul a fost felicitat astăzi de către secretarul general al FMF, Nicolae Cebotari (foto).

 

”Sunt oameni care își dedică toată viața sportului, lăsânt o părticică din ei în domeniul în care au activat. În activitatea mea de jucător sau în calitate de președinte al FMF am avut ocazia să întâlnesc deseori astfel de personalități devotate sportului. Anume astfel de oameni au făcut sportul moldovenesc mult mai unit, ajutându-ne pe toți să simțim familia sportivă din care facem parte.  

Anume așa gen de personalități sunt frații Curdov. Cu regret, unul dintre ei, Semion, deja de câțiva ani nu se mai află printre noi. Însă amintirea despre el se păstrează și este veșnic vie. A rămas Ivan Curdov, care îi reprezintă pe ambii frați, pentru că ei oricum au fost mereu ca un tot întreg.  

În această zi jubiliară, vreau să adresez un mare Respect pentru frații Curdov și pentru contribuția adusă de ei la dezvoltarea sportului moldovenesc”,  

a scris președintele de onoare al Federației Moldovenești de Fotbal, Pavel Cebanu.

 

Ivan Curdov este unul dintre primii maeștri ai sportului la lupta sambo în RSS Moldovenească, elev al renumitului antrenor Andrei Doga.  

 

”Mă mândresc cu acest fapt și nu uit niciodată de dascălul meu iubit. Am contribuit cu ce am putut și am inaugurat în onoarea lui, la Sala polivalentă din capitală, un muzeu”,  

a declarat Ivan Curdov pentru Moldpres.

 

Iată ce a scris jurnalistul Ion Robu despre omagiatul de astăzi:  

”A venit la Chișinău din stepa Bugeacului, satul Zaloznicinoe, raionul Bolgrad din regiunea Odesa (Ucraina). A absolvit, împreună cu fratele geamăn  Simion, Tehnicumul Republican de Cultură Fizică și Sport (1960), iar peste patru ani – facultatea educație fizică a Universității de Stat din Moldova. În continuare a muncit 30 de ani la facultatea educație fizică a Institutului Pedagogic ”Ion Creangă”.

Deși a atins o vârstă onorabilă activează și în prezent. Este șeful catedrei educație fizică la Institutul Relații Internaționale din Moldova și-i prezent la toate competițiile sportive de amploare care se desfășoară.  

A educat un grup impunător de campioni, maeștri ai sportului: Zahar Cecal, Alexandru Turcu, Gheorghe Baltaji, Petru Bucicov, frații Vladimir și Victor Mihalachi, Ghenadie Meleșchevici…  

La cei 80 de ani împliniți dorește să realizeze în toamna anului curent încă două proiecte: o conferință științifică, consacrată campionilor Uniunii Sovietice la sambo Gheorghe Cotic, Vasile Usic, Vladimir Șarcanschi, Petru Lubeneț și să organizeze primul turneu la trântă, consacrat  fratelui Simion Curdov, primul maestru al sportului la sambo în RSS Moldovenească. ”Vă dau asigurări ferme, am să le fac la nivel și pe astea”, ne-a declarat omagiatul.”