• Fii alături de Echipa Țării

Masculin (Competiții)

Dinamo Auto va juca în premieră în cupele europene

26 iun 2020 de Sandu Grecu

Echipa Dinamo-Auto Tiraspol este a 16-a echipă din istoria fotbalului moldovenesc, care va reprezenta țara noastră în cupele europene. Echipa antrrenată de Igor Dobrovolski a obținut acest drept după ce a încheiat campionatul trecut pe locul 4, iar Cupa va fi adjudecată de una dintre primele 3 echipe clasate în Divizia Națională.

 

Federația Moldovenească de Fotbal se alătură felicitărilor venite din partea comunității fotbalistice din Moldova și urează tiraspolenilor mult succes în Europa!  

 

Fotbal Club Dinamo-Auto este cea mai tânără echipă din Divizia Națională. Fondat pe 24 iulie 2009, clubul tiraspolean și-a început evoluția în campionatul Moldovei în ediția 2009-2010.  

 

Deja în primul an dinamoviștii au devenit câștigători ai Diviziei B, seria Nord și au promovat în Divizia A. Aici Dinamo-Auto a jucat 3 sezoane, locul 3 în ediția 2010-11, locul 7 în sezonul 2011-12 și din nou locul 3 în ediția 2012-13. Deoarece Sheriff-II, echipa clasată pe locul doi în ediția 2012-13, nu avea dreptul să promoveze în elita fotbalului moldovenesc, Dinamo-Auto, împreună cu Veris Chișinău, a obținut dreptul să joace în Divizia Națională. Echipa a fost antrenată în acel sezon de către Dmitrii Arabadji, iar printre jucătorii formației îi regăsim pe foștii internaționali Alexandr Covalenco, Evgheni Hmaruc, Nicolai Rudac, Maxim Focșa, Serghei Pogreban și Roman Radcenco.

 

Debutul în Divizia Națională a fost unul bun: locul 8 din 12 echipe în ediția 2013-14. În sezonul următor, Dinamo-Auto s-a clasat din nou pe locul 8 într-un campionat din care au fost excluse FC Costuleni și Veris. Conducerea clubului a rămas nemulțumită de evoluția echipei, schimbând pe parcursul sezonului doi antrenori, Dmitrii Arabadji (după etapa IV) și Nicolai Mandrîcenco (după etapa VI). Igor Negrescu a antrenat echipa până la finalul campionatului, după care s-a renunțat și la serviciile lui.  

 

În ediția 2015-16, „dinamoviștii”, antrenați de Nicolai Mandrîcenco, s-au clasat pe locul 5 din 10 echipe.

 

Pe parcursul sezonului următor echipa a avut 3 tehnicieni, Nicolai Mandrîcenco (etapele 1-4), Nicolai Rudac (etapele 6-9) și Iurii Groșev (etapele 10-33), iar Dinamo-Auto s-a clasat pe locul 9 din 11 echipe.

 

În ediția 2017, Dinamo-Auto a luptat cu Spicul Chișcăreni pentru evitarea retrogradării și din nou s-a clasat pe locul 9, adunând 15 puncte, cu unul mai mult decât Spicul.

 

Din anul 2018 la timona echipei din Tiraspol se află campionul olimpic Igor Dobrovolski, care recent a devenit oficial cetățean al Republicii Moldova. În primul sezon Dinamo-Auto a încheiat campionatul pe locul 6, iar anul trecut – pe locul 4.

 

Vă reamintim, că formația campioană, Sheriff Tiraspol va reprezenta Moldova în preliminariile Ligii Campionilor, iar Sfîntul Gheorghe Suruceni, Petrocub-Hîncești și Dinamo Auto – în Liga Europei.