• Fii alături de Echipa Țării

Masculin (Naționale)

Istoria participării selecționatei U17 a Moldovei la Campionatul European. Partea 3

29 apr 2025 de Andrei Prodan

Continuăm seria articolelor despre participarea reprezentativei Moldovei de juniori U16/17 la Campionatul European. Despre debutul din 1994 puteți afla în prima parte a seriei (clic), iar despre evoluția din sezoanele 1995/96 și 1996/97, în a doua parte (clic).

 

În preliminariile ediției din 1997/98 a Campionatului European U17 selecționata noastră a fost repartizată în grupa a VI-a, alături de reprezentativele similare ale Germaniei, Elveției și Israelului. Germania a fost desemnată gazdă a competiției, fiind, totodată, mare favorită.

 

Pregătirile către meciurile oficiale naționala Moldovei U16 le-a început încă în primăvara anului 1997 când a efectuat două cantonamente la care au participat 48 de jucători născuți în 1981. După disputarea a patru meciuri de verificare numărul tinerilor fotbaliști selectați s-a redus la 26. La sfârșitul lunii iulie echipa a disputat în Belarus două meciri amicale pe care le-a pierdut cu 0-3 și 1-2 (golul nostru a fost marcat de Sergiu Dadu). 

În septembrie a fost planificat un meci de verificare cu naționalele României, Ucrainei sau Greciei, dar în final nu s-a reușit acest lucru. În schimb a fost efectuat încă un cantonament săptămânal și s-au jucat două amicale, cu Zimbru-2 Chișinău 0-0 și echipa de juniori U16 a Zimbrului 9-0 (golurile au fost înscrise de Anatol Stăvilă – 3, Andrei Mațiura, Eugen Carabulea – câte 2, Vladimir Ciubco și Alexandr Namașco).

 

Deplasarea în Germania cu autobuzul a delegației noastre a început la 20 noiembrie 1997 și a durat aproximativ 60 (!) de ore. Toate echipele participante la turneu au fost cazate la Școala sportivă din Wedau (o suburbie a orașului Duisburg). Condițiile de pregătire și de joc, după cum și era de așteptat, au fost excelente.

 

Pe data de 24 noiembrie 1997 s-au disputat meciurile de debut ale mini-turneului din grupa a VI-a. Moldovenii s-au întâlnit cu Israel și au pierdut cu 1-7 (0-4). Partida jucată pe stadionul „Dorotheen-Kampfbahn” situat în suburbia orașului Dinslaken, Lohberg, a adunat în tribune circa 1.000 de spectatori. În componența israelienilor se evidențiau jucătorii Baruch Dego și Kfir Abare Tchokol (ambii născuți în Etiopia), Paulo Eduardo Moura (părinții căruia au venit în Israel din Argentina), dar în special Yaniv Katan. Ultimul a marcat primele două goluri (min. 11 și 14) parcă trase la indigo, executând superb loviturile libere. Până la pauză s-au mai evidențiat Baruch Dego (min. 18) și Tal Spivak (min. 40). După pauză Katan a realizat hat-trick-ul (min. 50). Peste două minute a marcat Kfir Abare Tchokol, iar în min. 57 Ohad Moshe Zur a dus scorul l-a un neverosimil 7-0. Ai noștri au reușit doar golul de onaore cu două minute înainte de final când Serghei Truhanov, intrat la schimb în a doua repriză, care a finalizat o pasă dată de Anatol Stăvilă.

După meci Vladimir Gosperschi, directorul școlii de fotbal Zimbru a declarat pentru ziarul „Sport curier”: „Noi nu avem echipament, baloane, nu putem efectua un proces normal de antrenament. Băieții au luptat. Am fost inferiori în toate componentele jocului în afară de voință. Dar pentru a învinge nu e de ajuns doar voința”. 

În cealaltă partidă a grupei gazdele au învins la limită, 1-0, Elveția.

 

Partida cu Germania din etapa a doua s-a disputat peste două zile la Köln. Pe stadionul „Müngersdorfer” au fost prezenți circa 22.000 (!) de spectatori. Locul în poarta noastră de această dată a fost ocupat de Evgheni Ţucanov, care l-a înlocuit pe Denis Criucicov. În prima repriză goalkeeperul moldovean a scos balonul din plasă o singură dată. Din păcate după pauză micii „tricolori” n-au rezistat iureșului german și au încasat încă șase goluri. Eroul partidei a fost Benjamin Auer de la formația FC Kaiserslautern, autorul unui poker (minutele 15, 43, 79, 80). Celelalte două goluri au fost marcate de Erwin Bradasch (min. 49’, 63) și Lars Jungnickel (min. 54). Ai noștri au avut o singură ocazie în minutul 52, când după un corner executat de Ivan Todorov Sergiu Dadu a ratat din 5 metri. Mai mult, atacantul moldovean a încasat un cartonaș galben și a ratat dreptul de a evolua în ultima partidă a turneului, deoarece a fost avertizat și în meciul cu Israel.

Marian Ciobanu, antrenorul principal al naționalei U16: „E greu să vorbesc după așa un scor. Comparația nu este în favoarea noastră. Atmosfera de la meci a fost extraordinară, dar fotbaliștii noștri nu sunt deprinși să evolueze sub așa presiune din tribune. Am pus accentul pe apărare, dar în repriza secundă ne-am prăbușit. Tinerii fotbaliști germani sunt o copie a „panzerului” pe care îl știm la seniori ”.

De menționat că în componența gazdelor au evoluat fotbaliști de la cele mai puternice echipe din Bundesliga: Bayern München, Eintracht Frankfurt, FC Kaiserslautern, Werder Bremen sau VfB Stuttgart. 

În partida Elveția – Israel a fost înregistrat un scor de egalitate, 1-1.

 

La 28 noiembrie 1997 Moldova a întâlnit Elveția. Pe stadionul „Roncalli” din orășelul Südlohn s-au adunat circa 2.000 de spectatori. Și de această dată fotbaliștii noștri au evoluat sub așteptări fiind învinși cu scorul de 0-4. Elvețieinii au înscris câte două goluri în fiecare repriză prin Vincenzo Zinna (min. 6), Patrick Baumann (min. 40’) și Marc Ruetschi (min. 68, 75). Ultimul a fost introdus în teren în minutul 60.

Marian Ciobanu: „Facem primii pași în fotbalul european. Am venit în Germania să învățăm și am primit o lecție dură suferind trei înfrângeri la scor. Echipa Elveției e apoximativ de același nivel ca Germania și Israel. Deocamdată e dificil să jucăm cu aceste formații de la egal la egal”.

Surpriza turneului s-a produs la Gelsenkirchen unde Israelul a învins Germania cu 1-0 și s-a calificat în faza finală. Acest insucces l-a costat pe antrenorul gazdelor, Bernd Steber, destituit din post. Singurul gol a fost marcat de Yaniv Katan, cel mai bun jucător și cel mai bun golgheter al turneului cu 5 reușite la activ. De menționat că în perioada 1999-2001 Katan l-a avut partener în atac la Maccabi Haifa pe actualul selecționer al Moldovei, Sergiu Cleșcenco. În sezonul 2005/06 el a evoluat la West Ham United cu care a ajuns în finala Cupei Angliei.

 

Din lotul Moldovei au făcut parte: Denis Criucicov (Zimbru Chișinău) și Evgheni Ţucanov (Sheriff Tiraspol) – portari; Maxim Gaiciuc, Roman Doibani, Maxim Cotorobai, Andrei Maţiura, Alexei Munteanu, Ivan Todorov, Anatol Stăvilă, Sergiu Dadu (toți, Zimbru Chișinău), Ruslan Graur, Aurel Tătaru, Adrian Gavrişov (tustrei, Abus-96 Chișinău), Serghei Truhanov, Alexandr Namaşco, Vladimir Ciubco (tustrei, Sheriff Tiraspol), Evgheni Carabulea (Roma Bălți), Andrei Bolgari (Constructorul-93 Chișinău) – jucători de câmp. 

Antrenor: Marian Ciobanu.

 

REZULTATE TEHNICE:

Israel – Moldova                7-1

Elveţia – Germania            0-1

Germania – Moldova        7-0

Elveţia – Israel                   1-1

Germania – Israel              0-1

Moldova – Elveţia              0-4

 

Clasament:

1. ISRAEL       3        2        1        0        9-2     7

2. Germania  3        2        0        1        8-1     6

3. Elveţia       3        1        1        1        5-2     4

4. Moldova   3        0        0        3        1-18   0

 

foto: Marian Ciobanu