• Fii alături de Echipa Țării

”Mașina” moldovenească de la Barcelona. Leo al nostru

17 iun 2020 de Sandu Grecu
GALERIE

Are peste 100 de mii de abonați pe youtube, este de 4 ani în Spania și la vârsta de 13 ani merge să semneze contract cu Academia FC Barcelona.

Este vorba despre moldoveanul Leo Saca, un copil talentat, care a ajuns în peninsula Iberică datorită ambiției tatălui său, Lilian Saca. Acesta a avut un vis pe care este la un pas să-l transforme în realitate: copilul să joace la celebra echipă, Barcelona.

 

”Am primit contractul la mână, ca să-l studiem și să-l semnăm. Are 16 pagini. L-am citit cu atenție și săptămâna viitoare mergem la clubul catalan să semnăm înțelegerea. După vârsta de 16 ani suma de reziliere a contractului va fi de 1 milion 200 de mii de euro. După 18 ani, în cazul în care vom semna prelungirea înțelegerii, suma ar urma să fie una care pornește de la 6 milioane de euro”,

spune Lilian Saca pentru site-ul FMF.

 

Leo va avea un salariu de 8 mii de euro pe an. Iar clubul va investi alte 150 de mii de euro anual în creșterea jucătorului nostru: transport, cazare, masă și echipament.

Tatăl jucătorului spune că a investit foarte mult în visul de a-și vedea fiul fotbalist celebru, circa 4 mii de euro lunar timp de 4 ani. O parte din bani i-a câștigat din canalul de pe youtube, care într-un an de zile a ajuns să aibă 124 de mii de abonați.  

 

”Am câștigat 17 mii de euro de pe canalul youtube al lui Leo. Nu a fost simplu. Am făcut cursuri speciale pentru a putea să dezvolt acest canal. Acum numărul vizitatorilor creștere vertiginos. Dar acesta nu a fost singurul nostru venit. Am deschis la Barcelona o mică afacere, un salon de frumusețe, pe care îl administrează soția mea, mama lui Leo”,

ne-a povestit tatăl fotbalistului.

 

Leo Saca are o poveste de succes cu adevărat impresionantă. Născut la Ialoveni, primii pași în fotbal i-a făcut la școala Zimbru. La 9 ani a părăsit Moldova, luând calea visului, spre Spania, după ce a trimis un email și a fost acceptat la școala FC Barcelona. 

 

”Atunci nu știam care este diferența dintre o școală și o Academie. În Spania școala de fotbal nu-ți oferă nimic, în afară de jocuri în weekend. Trebuie singur să-ți plătești antrenamentele, echipamentul, tot. Școala FC Barcelona are 500 de copii, împărțiți în echipe, care participă doar la turnee internaționale, nu însă și în campionat. Ne-am bucurat enorm când ne-au acceptat la școală, dar abia când am ajuns la Barcelona am înțeles diferența: noi visam la Academie, acolo unde vom ajunge acum, abia peste 4 ani de muncă”,

spune tatăl jucătorului, originar din Mileștii Mici, Ialoveni.

 

În acești 4 ani, Leo Saca a reușit să devină campion în a doua ligă valorică a fotbalului juvenil spaniol, jucând ulterior la echipele Damm și Espanyol în elita fotbalului de cadeți din Spania. Vara aceasta a primit ofertă de la FC Barcelona, după ce și Atletico Madrid l-a ofertat. Leo a ales Barca.  

 

”La noi, în Moldova, nu este concurență la copii. Asta e problema. În Spania sunt 16 mii de copii care joacă in campionat la nivel de cadeți”,

afirmă Lilian Saca.

 

Leo din Moldova este stângaci, joacă mijlocaș, este foarte tehnic și e foarte modest, fapt pentru care este apreciat mult la Barcelona. Coechipierii îi zic ”Mașina”, pentru că e înalt și bine clădit fizic. Tatăl viitorului star spune că vor merge săptămâna viitoare la club să semneze contractul pe 3 ani.

 

foto: facebook