• Fii alături de Echipa Țării

Masculin (Naționale)

Engin Firat, la 50 de ani!

11 iun 2020 de Ion Buga

 

Astăzi, antrenorul principal al Naționalei Moldovei, Engin Firat, împlinește frumoasa vârstă de 50 de ani!

 

Cu această ocazie specială, Federația Moldovenească de Fotbal urează selecționerului cele mai frumoase și sincere felicitări și tradiționalul La Mulți Ani! 

 

Vă dorim multă sănătate, energie și noi succese în carieră, să aveți parte numai de performanțe și bucurii, mulți ani înainte alături de cei dragi!

 

Engin Firat s-a născut la 11 iunie 1970, la Istanbul.

 

În calitate de antrenor a debutat în staful tehnic al echipei Samsunspor (Turcia) în anul 1997, ca asistent al antrenorului principal. A activat ca secund timp de 11 ani la echipele Antalyaspor (Turcia), Eintracht Frankfurt (Germania), Fenerbahce (Turcia), Rot Weiss Ahlen (Germania), Incheon Utd. (Coreea de Sud), Sivasspor (Turcia), Saipa (Iran), Erciyesspor (Turcia).

 

În sezonul 2008-2009 a făcut parte alături de fostul celebru fotbalist Ali Daei din staful tehnic al selecționatei Iranului. În paralel a activat în calitate de antrenor principal la echipa Sepahan, unul dintre cele mai bune cluburi din Iran, finalist al Ligii Campionilor Asiei.

 

În anul 2011 a condus echipa Gostaresh (Iran), iar în sezonul 2013/14 a fost antrenor principal la formația FC Saipa (Iran). A revenit ulterior acasă și în perioada 2015 - 2017 a fost director sportiv la gruparea Karabukspor. În anul 2017 a fost ales vicepreședinte al Asociației antrenorilor de origine turcă, ce activează în Europa. Tot în acel an, a fost director tehnic la echipa Dallas City (SUA).

 

Pe 29 octombrie 2019 a fost numit antrenor principal al selecționatei Moldovei. A debutat la timona reprezentativei noastre pe 15 noiembrie într-un meci contra Franței, campioana mondială în exercițiu.