• Fii alături de Echipa Țării

Licențiere. Seminar de instruire pentru cluburi

28 mar 2025 de Reporter FMF
GALERIE

În conformitate cu planul de activitate al Departamentului de Licențiere al FMF, cu scopul de a instrui solicitanții de licență privind criteriile necesare de îndeplinit pentru a beneficia de plățile de solidaritate alocate cluburilor care nu participă în faza de ligă a competițiilor intercluburi UEFA, FMF a desfășurat seminarul de instruire pentru cluburile solicitante de licență, în cadrul căruia s-a pus în discuție schema nouă de repartizare a plăților de solidaritate adoptată de UEFA. 

 

Moderatori

1. Ion Poalelungi, vicepreședinte al FMF și administrator al Sistemului de Licențiere 

2. Natalia Cernei, manager de Licențiere a cluburilor de fotbal

 

Sistemul de distribuire a veniturilor pentru competițiile de club UEFA masculine include plățile de solidaritate alocate pentru cluburile care nu participă în fazele ligii UEFA Champions League, UEFA Europa League sau UEFA Conference League. Acest sprijin are ca scop menținerea echilibrului competitiv în ligile superioare naționale, având în vedere veniturile suplimentare pe care unele cluburi le obțin prin participarea în competițiile europene.

 

Plățile de solidaritate vor fi efectuate în mod egal către toate cluburile din prima divizie. Cu acordul scris al cluburilor din Super Liga, fiind necesară o majoritate minimă de 75% din numărul total de cluburi din prima divizie, o parte din sumele de solidaritate pot fi distribuite și cluburilor din al doilea eșalon competițional național (Liga 1), dar nu mai mult de 15 % din suma alocată pentru fiecare sezon.

 

Cluburile care primesc fondurile în cauză trebuie să le utilizeze pentru consolidarea structurilor lor și creșterea standardelor sportive și organizaționale, contribuind astfel la sustenabilitatea generală a sistemului. Beneficiarii trebuie să demonstreze eligibilitatea lor prin îndeplinirea criteriilor  corespunzătoare din Regulamentul UEFA privind licențierea cluburilor și sustenabilitatea financiară (Ediția 2024), prin implementare graduală a criteriilor care au fost aduse la cunoștința participanților.