Unul dintre cei mai renumiți antrenori de copii din Moldova, Nicolae Esin, și-ar fi serbat astăzi a 95-a aniversare!
Nicolae Esin s-a născut la Moscova, unde a primit primele lecţii de fotbal la Școala tânărului dinamovist. A jucat pentru echipele de copii şi juniori ale prestigiosului club moscovit Dinamo.
Era greu în primii ani de după război, dar dragostea pentru jocul cu balonul rotund l-a făcut să învgingă greutăţile şi chiar foamea. În timpul serviciului militar, efectuat în Ucraina, a jucat pentru formaţia districtului militar din Transcarpatia. În ultimii doi ani de militărie a jucat la Rovno pentru echipa militară din localitate. De aici este invitat la militarii de la ODO Lvov, unde apărea mai rar în componenţa de bază.
În anii 1954-1955 a întâlnit formația Burevestnik Chișinău în meciurile de campionat, divizia secundă. Atunci i-a cunoscut pe viitorii săi coechipieri Eduard Danilov, Mihail Muhortov, Valentin Mirgorodschi, Igor Marchevici, și alții.
După terminarea serviciului militar a jucat un an pentru echipa orașului Stupino.
Krîlia Sovetov Kuibîșev, contra căreia debutase în cupă, este următoarea destinație a fotbalistului, unde a reușit să deschidă contul golurilor în fotbalul mare. Fotbalistii din Kuibîșev debutau în prima liga valorică și l-au invitat pe Esin să facă parte din lot. Debutul lui Esin a avut loc la 16 aprilie 1957, când “aripele” au jucat meciul de deschidere la Baku cu CSK MO Moscova, cedând cu 1-3 în faţa a 30 de mii de spectatori. În acel sezon a jucat 20 de meciuri fără să fie schimbat.
Unicul gol marcat pentru Krîlia a fost unul de neuitat. În meciul de campionat, din etapa a II-a, la 11 aprilie1957, au întâlnit Spartak Moscova, care avea în lot mai mulţi campioni olimpici, iar în repriza secundă a fost eliminat mijlocașul Victor Kirș. În 10 oameni pe teren, la final de meci (minutul 89), Nicolae Esin înscrie un gol, care a adus victoria fotbaliștilor echipei de pe Volga.
Anul 1958 îl începe la Moscova, în lotul formației Lokomotiv, dar după turul campionatului ajunge la Chișinău. A îmbrăcat pentru prima dată tricoul formaţiei Lokomotiv la 23 martie în meciul câştigat cu Șaștior Stalino, 3-0. A mai evoluat în două partide, dar la 5 aprilie, în minutul 61 al meciului cu Zenit este schimbat şi aici îşi termină colaborarea cu feroviarii.
Pentru Moldova Chișinău a debutat la 12 iulie 1958, pe Stadionul Republican, cu 22 de mii de spectatori, în victoria la limită, 1-0, cu Admiraltieț Leningrad. În toamnă a debutat și în meciurile din cadrul Cupei URSS pentru Moldova. Prima apariție a fost la partida pierdută la Orehovo-Zuevo, 1-2.
Cinci ani a îmbrăcat tricoul formației din Chișinău. Anii 1959 și 1960 au fost printre cei mai reușiți pentru Esin. În 1959 a fost titular în toate cele 22 de partide de campionat, iar în 1960 a marcat trei goluri, reușind chiar o dublă în meciul de la Tallin, cu echipa Kalev. De fapt toate cele trei goluri ale lui Esin la clubul nostru au fost marcate în poarta estonienilor. La 14 aprilie, în etapa a doua, marcase primul gol, tot în poarta lui Kalev.
La 23 iulie 1959 a fost eliminat de pe teren în meciul cu Torpedo Moscova, disputat pe Stadionul Dinamo din capitala Rusiei.
În 1960 devine maestru al sportului.
În 1963 se transferă la noul club, Stroitel Bălți, unde va deține și banderola de căpitan. A debutat la echipa din capitala de nord a Moldovei la 21 aprilie, la meciul cu Zveinieks Liepaia, terminat cu un scor alb. A lipsit în acel sezon doar la un meci, după ce a fost eliminat de pe teren în partida cu formația din Rustavi, când bălțenii au cedat cu 1-3.
După două sezoane la Balți revine la Chișinău și se angajează la uzina Vibropribor. Echipa uzinei, antrenată și condusă în teren de Esin, câștigă Cupa Moldovei și debutează în Cupa Milioanelor – o competiție organizată pentru echipele care au câștigat cupele republicilor unionale.
La 11 septembrie 1966, la Sevastopol, antrenorul și căpitanul formației, Nicolae Esin, a trimis în teren, ca și în meciul de la Chișinău, următoarea componență: Adamov - Brodeţchi, Buracinschi, Iurie Zeleneav, Mocreac, Şelcov, Nicolae Esin (Maximenco), Leonid Vădiş, Iavorschi, Leonid Terteac, Cojuhadov. Cu câteva nume tari în lot (Zeleneaev și Terteac), chișinăuenii au pierdut partida cu 0-2, părăsind competiția după prima rundă.
A urmat o carieră lungă de antrenor. Mai întâi a fost pe banca clubului Dnestr Tiraspol. Apoi a urmat Moldova Chișinău și Dinamo Țelinograd. În continuare se dedică muncii cu copii. A antrenat la Școala de fotbal Nistru, apoi la cea a ASB Moldova.
A câștigat cu selecţionata de juniori mari a Moldovei în 1980 locul doi la turneul unional ”Pereprava”, motiv pentru care a primit titlul de Antrenor Emerit, împreună cu Vladimir Chiricenco.
Printre discipolii lui Nicolai Esin se numără Alexandru Epureanu, Denis Calincov, Ghenadie Olexici, Vasile Coşelev, Dumitru Guşilă, Simeon Bulgaru, Vitalie Manaliu, Nicolae Calancea, Vadim Cravcescu, Vitalie Plămădeală, Maxim Franțuz, Igor Ursachi, Gheorghe Sajin sau Vlad Goian.
În anii 90 a condus formația Uzinei Moldova Hidromașina, care a evoluat pe prima scenă a fotbalului moldovenesc.
În 2003 a fost desemnat „cel mai bun antrenor de juniori din Moldova”.
S-a stins la Chișinău, pe 8 iunie 2008.

In Memoriam. Nicolae Esin