• Fii alături de Echipa Țării

Campanie FIFA, OMS și CE pentru prevenirea violenței în familie

27 mai 2020 de Victor Daghi

 

 

FIFA, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Comisia Europeană (CE) s-au unit pentru lansarea, cu susținerea personalităților din fotbal, a unei campanii de conștientizare a pericolului violenței în familie.

 

Campania #SafeHome (Acasă în siguranță) a fost inițiată ca un răspuns comun ale celor trei instituții la recentele raporturi de creștere a numărului de cazuri de violență în familie, deoarece măsurile de ședere acasă impuse de autorități pentru a preveni răspândirea COVID-19 au pus femeile și copiii în situația de a se confrunta cu abuzuri.

 

Aproape una din trei femei din întreaga lume se confruntă cu violență fizică și/sau sexuală de către un partener sau violență sexuală de către o altă persoană din viața sa. În majoritatea cazurilor, violența este comisă de un partener din casa lor - până la 38% din toate crimele împotriva femeilor sunt comise de un partener. Se estimează, de asemenea, că un miliard de copii cu vârste cuprinse între doi și șaptesprezece ani (sau jumătate din copiii lumii) au fost supuși, în ultimul an, unor violențe fizice, sexuale, emoționale sau din neglijență.

 

„Împreună cu Organizația Mondială a Sănătății și Comisia Europeană, ne adresăm comunității fotbalistice să sensibilizeze opinia publică cu privire la această situație intolerabilă care amenință în special femeile și copiii în propria locuință, un loc în care aceștia ar trebui să se simtă fericiți și în siguranță”, 

 

a declarat președintele FIFA, Gianni Infantino. 

 

„Nu putem trece cu privirea această problemă, care afectează atât de mulți oameni. Violența nu poate fi tolerată în case, așa cum nu poate fi tolerată în sport. Fotbalul are puterea de a transmite mesaje sociale importante, iar prin campania #SafeHome dorim să ne asigurăm că persoanele care se confruntă cu violență au acces la serviciile de asistență necesare de care au nevoie.”

 

„Ne adresăm federațiilor noastre afiliate să publice informații despre serviciile de asistență naționale sau locale care pot ajuta victimele și pe oricine se simte amenințat de violență în localitatea lor”, 

 

a adăugat președintele FIFA. 

 

„De asemenea, le solicităm membrilor noștri să își revizuiască propriile măsuri de salvgardare, utilizând documentele FIFA pentru a se asigura că fotbalul este distractiv și sigur pentru toți, în special pentru cei mai tineri membri ai familiei fotbalistice.”

 

În spoturile video ale campaniei de sensibilizare (1, 2, 3, 4, 5) s-au filmat 15 foști și actuali fotbaliști - Álvaro Arbeloa, Rosana Augusto, Vítor Baía, Khalilou Fadiga, Matthias Ginter, David James, Annike Krahn, Marco Materazzi, Milagros Menéndez, Noemi Pascotto, Graham Potter, Mikaël Silvestre, Kelly Smith, Óliver Torres și Clémentine Touré.