• Fii alături de Echipa Țării

Masculin (Naționale)

Retro Fotbal. Naționala a terminat la egalitate cu azerii acum 10 ani

26 mai 2020 de Victor Daghi

 

* Pe 26 mai 2010, Naționala Moldovei a încheiat la egalitate, scor 1-1, meciul amical cu Azerbaidjanul. Golul echipei noastre a fost marcat de Andrei Cojocari, în acel moment jucător la CSCA-Rapid, aflat la al doilea joc la selecționată. Cojocari a înscris direct dintr-o lovitură liberă de la 30 de metri!

 

* Trei jucători, Alexandru Cheltuială – Olimpia Bălți, Oleg Ichim - Neman Belarus, și Eugeniu Sidorenco – Zimbru, au debutat în această zi la Echipa Națională a Moldovei.

 

* Înainte de meciul cu Azerbaidjan, selecționerul Gabi Balint a criticat atitudinea unor jucători, candidați la selecționată, fără a da vreun nume: 

 

„Spre deosebire de Azerbaidjan, noi nu putem să dăm jucătorilor câte cinci mii de dolari doar pentru convocare la Națională! Trebuie să fii mândru în cazul unei convocări la echipa țării tale, dar nu să te gândești numai la bani! Iar la noi ce se întâmplă? Cu două zile înainte de cantonament un fotbalist îl sună pe manager și-i spune că nu are echipă și că este în negocieri cu un club și nu va veni... Altul spune că este blonav... Nu este o situație normală...”

 

* Antrenorul azerilor, germanul Berti Vogts, campion mondial în anul 1974 și campion european în anul 1972 cu Germania ca jucător, campion european în anul 1996 cu Germania ca antrenor, a declarat că scorul de egalitate la meciul cu Moldova este corect: “Noi am jucat mai bine în prima repriză, dar adversarul a fost superior nouă în partea a doua a jocului”.

 

* Patru jucători moldoveni erau legitimați în acel moment la echipe din Azerbaidjan: Alexei Savinov și Veaceslav Sofroni la FC Baki, Denis Calincov la Khazar Lenkoran, iar Anatolie Doroș la Olimpik Baku.

 

* Meciul amical cu Azerbaidjan a fost o etapă de pregătire către preliminariile EURO-2012. În acea campanie echipa noastră a obținut 3 victorii, 2-0 cu Finlanda, 2-0 și 4-0 cu San Marino, clasându-se pe locul 5, după Olanda, Suedia, Ungaria, Finalnda și în fața formației din San Marino.

 

                                                                                                      Statistica meciului

 

Seekirchen (Austria), 26.05.2010, MOLDOVA – AZERBAIDJAN 1-1 (0-1), amical

Stadionul local. Spectatori: 300. Arbitru: Harald Lechner (Austria). Marcatori: Cojocari (81) / Mammadov (21). Cartonaşe galbene: Bulgaru (86) / Allahverdiyev (65), V. Huseynov (86)

 

MOLDOVA: Stanislav NAMAŞCO (Kuban Rusia, 18), Alexandru CHELTUIALĂ (Olimpia Bălţi, 1) înlocuit în min. 80 cu Oleg ICHIM (Neman Belarus, 1), Simion BULGARU (Viborg Danemarca, 4), Alexandru EPUREANU (Dinamo Moscova Rusia, 32), Vadim BOLOHAN (Zakarpattia Ucraina, 2), Eugeniu CEBOTARU (Ceahlăul România, 14) înlocuit în min. 71 cu Alexei SAVINOV (FC Baki Azerbaidjan, 32), Igor ŢÎGÎRLAŞ (Metalurh Z., Ucraina, 12) înlocuit în min. 66 cu Eugeniu SIDORENCO (Zimbru, 1), Nicolae JOSAN (Anji Rusia, 7) înlocuit în min. 71 cu Alexandru SUVOROV (Cracovia Polonia, 19), Denis CALINCOV (Khazar Azerbaidjan, 15) înlocuit în min. 46 cu Andrei COJOCARI (CSCA-Rapid, 2), Anatolie DOROŞ (Olimpik Azerbaidjan, 5) înlocuit în min. 55 cu Veaceslav SOFRONI (FC Baki Azerbaidjan, 8), Serghei DADU (Alania Rusia, 27) 

Rezervă: Artiom GAIDUCHEVICI (Iskra-Stal)

Antrenor: Gabi BALINT, 2.

 

Azerbaidjan: Aghayev, Shukurov, Allahverdiyev (Malikov, 74), Chertoganov, Mammadov (Abasov, 69), Aliyev, Sadigov (c), Abishov (Amirguliyev, 78), Medvedev (J. Huseynov, 62), Levin (V. Huseynov, 46), Guliyev 

Antrenor: Berti Vogts