• Fii alături de Echipa Țării

Turneele de dezvoltare UEFA, un proiect de succes

25 mai 2020 de Ion Buga
Moldova - Ungaria U-16 (2012)

 

În toamna anului 2011, în cadrul unei ședințe de lucru, la solicitarea președinților și secretarilor generali de la asociațiile membre ale UEFA, conducerea forului european a luat decizia de a crea noi competiții cu participarea juniorilor. 

 

Dezvoltarea fotbalului la nivel de juniori este unul dintre punctele cheie ale filosofiei UEFA și astfel aceste competiţii oferă posibilitate jucătorilor tineri să obţină experienţă internațională de joc de cel mai înalt nivel.

 

UEFA a acționat rapid și deja în primăvara lui 2012 au fost organizate primele turnee. Îmbucurător este faptul că printre cele 6 țări cărora le-au fost încredințate organizarea acestor turnee a fost și Moldova, ceea ce constituie o înaltă apreciere si o încurajare directă a activității forului fotbalistic moldovenesc. Înainte de a acorda dreptul de găzduire, o delegație de la UEFA a vizitat centrul de pregătire de la Vadul lui Vodă și s-a convins de condițiile bune create, lucru realizat inclusiv cu susținerea UEFA prin intermediul programului „HatTrick”.

Delegația UEFA la Vadul lui Vodă (2012)

 

Turneele din Moldova a continuat astfel seria competițiilor similare organizate în Slovacia, Serbia, Georgia, Elveția și Lituania. În total la turneele UEFA din acel an au participat reprezentative de juniori de la 20 asociații membre ale UEFA.

 

Așadar, în perioada 1-7 mai 2012, Centrul de Pregătire al Selecționatelor Moldovei de la Vadul lui Vodă a găzduit două din primele turnee internaționale sub egida UEFA cu participarea selecționatelor de juniori (U-16) și junioare (U-17) ale Moldovei, României, Ucrainei și Ungariei.

 

„Aceste turnee sunt foarte utile pentru tinerii jucători în perspectiva acumulării experienței internaționale, dar și pentru antrenorii care își pot împărtăși cunoștințele cu colegii din alte țări. De asemenea, ele sunt o provocare și pentru asociația gazdă, în vederea consolidării capacității organizatorice prin crearea unor condiții optime echipelor participante. Astfel, jucătorii se pot concentra pe deplin asupra meciurilor și prin urmare să avem un fotbal de calitate, ceea ce ne-a reușit. Fapt confirmat și de oficialii UEFA” 

a declarat Olesea Berdea, directorul turneelor de dezvoltare din acel an.

 

Moldova - România WU-17 (2012)

În turneul juniorilor, Moldova s-a clasat pe locul 4. Tricolorii pregătiți de Oleg Fistican a fost învinsă de Ungaria (scor 3-4) și Ucraina (scor 0-2).

 

Un rezultat remarcabil a fost obținut de selecționata junioarelor. Echipa antrenată de Victor Greapcă a ajuns până în finala cu România, pierdută însă în urma executării loviturilor de departajare, scor 1-3. În semifinale, fetele noastre au câștigat în fața Ucrainei, scor 5-1.

 

De menționat faptul că trofeul principal al turneului între junioare U-17 a fost înmânat căpitanului României, Andreea Corduneanu, de către președintele UEFA în acea perioadă, Michel Platini, aflat într-o scurtă vizită de lucru în Moldova.

 

 

În prezent, turneele de dezvoltare ale UEFA reprezintă și o bună etapă de pregătire pentru selecționatele de juniori în perspectiva participării la competițiile oficiale.