• Fii alături de Echipa Țării

Pavel Cebanu: „Important, ca fotbalul să se dezvolte continuu...”

22 mai 2020 de Sandu Grecu

A trecut exact un an de când cel mai longeviv președinte al FMF, Pavel Cebanu și-a depus mandatul, după 22 de ani în care a condus fotbalul moldovenesc. Președintele de onoare al Federației a vorbit în premieră despre cum stau lucrurile în fotbalul nostru la un an distanță: 

 

”În perioada în care am fost președinte FMF am avut multe momente frumoase,  dar și unele mai dificile. Așa e viața, nu tot timpul merge cum îți dorești. Dar permanent am dorit să fac doar lucruri bune pentru fotbalul moldovenesc și mai ales pentru oamenii, care mi-au încredințat atâta timp această funcție importantă.

Acum, la un an de la retragere, pot să spun că sunt cu inima împăcată.  

 

Noi avem locul nostru în familia fotbalistică europeană și mondială. Nu suntem țară mare, dar ne știu, ne cunosc și ne respectă în toată lumea fotbalistică. Iar acest lucru este important.  

Datorită relațiilor bune cu forurile fotbalistice internaționale, FIFA și UEFA, noi am realizat și cred că în continuare vom realiza diverse proiecte, care sunt benefice nu doar pentru fotbal, dar pentru toată țara noastră, Republica Moldova.

 

În anul care a trecut, în calitatea mea de președinte de onoare al Federației Moldovenești de Fotbal, am continuat să comunic activ și să particip la diferite evenimente fotbalistice. Comunic cu Școala Federală de Antrenori pentru a ajuta să fie mai bine organizat procesul de formare a antrenorilor noștri. Am participat la cursurile de instruire a profesorilor de educație fizică, care din septembrie vor începe să predea lecții de fotbal în școli. Sunt mereu aproape de veteranii noștri, cu care ne știm de o viață și încercăm să facem mai multe competiții pentru ei și să ajutăm pe cei care au nevoie. Comunic cu oamenii din fotbal, care mă contactează și sunt gata să dau oricând un sfat sau să ajut cu ce pot pe cei care doresc să facă ceva pentru fotbalul moldovenesc.

 

În calitatea mea de prim-vicepreședinte al Comitetului de Fotbal al UEFA, din care fac parte de mai mulți ani, particip la ședințele comitetului, dar și în programul UEFA Share.

În mediul internațional este mereu o atmosferă prietenească, de respect reciproc și interes față de munca pe care o facem împreună. Un exemplu bun de urmat și pentru noi în activitățile pe care le desfășurăm.

Mai fac în fiecare zi ceva mișcare, cum am fost obișnuit toată viață, chiar și acum, în perioada asta complicată. Desigur, doresc și eu, cum dorim cu toții, să pășim cât mai degrabă pe terenurile de fotbal.

 

Activitatea FMF din ultimul an

Mereu am fost sincer. Așa voi fi și acum. În primul rând aș menționa atmosfera constructivă din cadrul Comitetului Executiv al Federației. Văd că oamenii îl ajută și îl susțin pe noul președinte, Leonid Oleinicenco. Acesta este un lucru extrem de important și benefic.  

S-a păstrat un echilibru și o stare de colaborare în fotbalul nostru. Federația are mereu nevoie de așa ceva. Să fie înțelegere și să se realizeze obiectivele propuse.

 

Se vede, că se știe ce trebuie de făcut și cel mai important - cum de făcut.

 

Aș dori să menționez proiectul „Fotbalul în școli”, realizat în comun cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova. Aici noi am mers în pas cu UEFA, care a lansat în septembrie 2019 un program similar la nivel european.

 

Este bine că în această perioada de pandemie Federația nu a oprit activitățile sale,  dar a continuat munca în regim online. În acest fel a fost desfășurată instruirea antrenorilor, arbitrilor, au fost organizate cursurile de pregătire a profesorilor din școli.

 

Important, că sunt susținute Asociațiile raionale de fotbal, care au primit ajutorul necesar pentru activitatea sa, iar reprezentanții acestora participă la diferite întruniri organizate atât în țară, cât și peste hotare.

 

Federația susține activ proiecte de amenajare și revigorare a gazoanelor naturale pe stadioanele din țară, ceea ce este o idee foarte buna.  

De asemenea, aș menționa începutul construcției stadionului de fotbal de plajă, pe care iubitorii fotbalului, în special Asociația de fotbal pe plajă, îl așteaptă de mulți ani.  

Un lucru bun este și semnarea acordurilor de colaborare cu diferiți parteneri din țară și de peste hotare.

 

La Federație există o comunicare mai intensă prin toate mijloacele existente. Iar site-ul Federației a devenit mai interesant și cu o diversitate mai mare de informații despre prezentul și trecutul fotbalului moldovenesc.

Desigur, e greu în condițiile noastre să nu fii și criticat, uneori întemeiat. Dar eu consider important ca fotbalul să se dezvolte continuu, iar lucrurile să meargă înainte.  

 

Oamenii din fotbal au avut mereu înțelepciunea necesară pentru a aprecia ce e bine și ce e rău.

 

Acum trebuie să depășim cu bine această situație dificilă în care am ajuns din cauza crizei pandemice și a suspendării mai multor activități fotbalistice. Trebuie să ne organizăm exemplar ca să repornim pas cu pas antrenamentele la toate echipele noastre, astfel încât, în momentul când situația va permite, să începem campionatul și celelalte competiții.  

Este un moment dificil, dar eu am convingerea că Comitetul Executiv, cu președintele Federației, Leonid Oleinicenco la timonă, vor gasi soluții pentru a depăși această situație cu bine și noi, toți împreună, ne vom bucura din nou de fotbal.”