• Fii alături de Echipa Țării

Leonid Oleinicenco – 1 an la timona FMF

22 mai 2020 de Sandu Grecu
GALERIE

Astazi se împlinește 1 an de la ultima Adunare Generală a FMF, la care Leonid Oleinicenco a fost ales unanim de către participanții la Congres în calitate de președinte al Federației Moldovenești de Fotbal. Într-o perioadă foarte scurtă, noul lider de la Casa Fotbalului a reușit lucruri deosebite, remarcate în mod special de mass media și de partenerii externi. Transparența, comunicarea și noua direcție de dezvoltare sunt cei 3 piloni pe care s-a construit lucrul Federației în acest an de cotitură pentru fotbalul national.  

 

Haideți să rememorăm, pe scurt, care au fost cei mai importanți pași făcuți de echipa FMF în primul an de mandat al președintelui Oleinicenco:  

 

În premieră, a fost elaborată Strategia de dezvoltare a fotbalului din Republica Moldova, pentru perioada 2020-2024. Aceasta reprezintă un plan detaliat în care fiecare obiectiv are propriul termen de realizare, resursa necesară și, desigur, persoana responsabilă. Un astfel de plan va deveni un fel de navigator în lumea fotbalului, pe care trebuie să-l urmeze întreaga noastră comunitate fotbalistică, uniți toți împreună.

 

FMF a creat și a promovat, efectuând vizite prin toată țara, cel mai mare proiect social-sportiv din Moldova – ”Fotbal în școli”. Primele 2 etape, fotbal în grădinițe și educație fizică prin fotbal, au fost deja implementate și continuă să se implementeze în instituțiile de învățământ din țară, cu suportul nemijlocit al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării. Etapa a 3-a, crearea claselor specializate de fotbal în școli, este următorul pas și obiectiv major, care urmează să fie realizat de echipa FMF în acest an.

 

S-a realizat studiul de piață Nielsen, care permite să evaluăm corect valoarea fotbalului moldovenesc și să formăm direcțiile de dezvoltare corecte, pentru a duce fotbalul la nivelul dorit de toți suporterii.  

 

Au fost create departamente în cadrul Federației, responsabile de domenii concrete și de realizarea obiectivelor trasate pentru o anumită perioadă de timp.  

 

Echipa FMF, dirijată de liderul ei, a reușit, în premieră, vânzarea drepturilor TV ale meciurilor Diviziei Naționale de fotbal către o companie media de peste hotare. Banii au fost distribuiți către cluburile participante în elita fotbalului moldovenesc.  

În premieră, FMF a semnat un contract cu un post TV din țară, Vocea Basarabiei, care a transmis toate partidele din Divizia Națională 2019.  

 

Bucurându-se de susținerea necondiționată a echipei UEFA GROW, Federația a organizat mai multe seminare UEFA GROW de instruire a personalului, care activează în fotbal: manageri de cluburi, manageri CDO, comunicatori, etc.

FMF a semnat acordul de colaborare cu platforma internațională Mycujoo pentru transmisiunea meciurilor din Divizia A.

 

A fost creat noul site al FMF, care va permite accesarea COMET (bază de date a competițiilor interne), a informațiilor Asociațiilor raionale și a proiectelor internaționale, în care este implicată Moldova. La fel, noul site a devenit mult mai dinamic și mai variat, mai ales la capitolul știri. Pe site-ul FMF aflați acum toate noutățile din fotbalul moldovenesc, din prima sursă.

 

Cu ajutorul echipamentului tehnic de ultimă generație achiziționat de FMF și grație experților angajați de Federație au fost efectuate lucrări de revigorare și mentenanță a terenurilor cu suprafață naturală pe mai mult de 10 stadioane din toată republica. Lucrările vor continua și în viitor.

La fel, cu susținerea FMF s-au instalat nocturne pe 2 stadioane din țară.

 

La nivel competițional, FMF a lansat o nouă întrecere internă pentru cluburile de elită: Cupa Federației. Turneul se va desfășura în perioada pauzei de iarnă, iar pentru ca echipele să fie stimulate din punct de vedere al performanței, FMF a instituit un fond de premiere consistent.  

În proces de inițiere se află alte competiții, cum ar fi campionatul Moldovei la mini-fotbal sau campionatul republicii printre echipele structurilor de forță – turnee care erau programate să demareze în primăvara acestui an. Toate acestea – la inițiativa noului lider al fotbalului nostru, Leonid Oleinicenco.  

 

La nivel de echipe reprezentative, Naționala feminină a obținut o victorie frumoasă în fața Azerbaidjanului, 3-1, în preliminariile Campionatului European 2021. Selecționata de tineret U21, masculin, a învins echipa similară din Țara Galilor, 2-1, în preliminariile Campionatului European 2021, iar Echipa Țării a încheiat campania de calificare pentru Euro2020 ”en fanfare”, reușind un meci excelent, la Paris, contra campioanei mondiale, Franța, 1-2, după ce am condus minute bune cu 1-0.

Să nu uităm și de Naționala de futsal, care s-a calificat în faza a doua preliminară pentru Euro 2022, după ce a câștigat categoric grupa din care mai făceau parte Israel (4-1) și Anglia (3-0).        

 

Cu regret, pandemia a împiedicat demararea și realizarea altor planuri importante, care au fost amânate pentru vara acestui an. Cu siguranță, însă, tot ce își propune Federația pentru dezvoltarea și susținerea fotbalului moldovenesc se va realiza.