• Fii alături de Echipa Țării

UEFA webinar ”Viața după carantină”

16 mai 2020 de Sandu Grecu

Federația Moldovenească de Fotbal a avut astăzi doi reprezentanți la webinarul ”Viața după carantină” organizat de către Departamentul Comunicare UEFA.  

 

Scopul webinarului a fost de a comunica deciziile care se iau sau care urmează a fi luate de către Asociațiile europene de fotbal în timpul apropiat. A fost vorba în special despre reluarea sau anularea campionatelor interne și a competițiilor de amatori.

 

Reprezentanți ai federațiilor și ligilor din țări cu fotbal de elită au prezentat modalități de abordare a perioadei de carantină, dar și strategii de ieșire din criză, prin prisma colaborării cu structurile de stat, cluburile profesioniste de fotbal și organizațiile grassroots (fotbal de copii și fotbal de mase).    

 

Vă prezentăm câteva teze expuse în cadrul webinarului de experți cu experiență în domeniul comunicării.

 

Stephan Brause (Germania): ”Mâine reîncepe Bundesliga! Federația și Liga au muncit cot la cot pentru a reuși acest lucru. Toate deciziile s-au luat cu ușile închise, fără a comunica pașii făcuți. În Germania fotbalul este perceput ca o afacere, care trebuie continuată. S-au stabilit condițiile și am mers cu ele la Guvern. Important în criză este existența unității. Toți trebuie să lucreze în aceeași direcție. Așa am reușit…”

 

Jakob Hoyer (Danemarca): ”În Danemarca s-a decis că până la 10 oameni se pot aduna pe un teren de fotbal pentru antrenamente. Federația este susținută de autorități și în 2 săptămâni vom relua campionatul. Dar pe lângă fotbalul profesionist mai avem și 6 ligi de amatori. Aceștia, prin reprezentanții lor, au cerut guvernului să urgenteze relansarea competițiilor de fotbal printre amatori. Aproape sigur, conducerea țării le va satisface cerințele…”

 

Adrian Arnold (Elveția): ”Guvernul a decis ca din 11 mai, grupuri de câte 5 persoane să se poată antrena pe același teren. Dar au fost puse un șir de restricții, cum ar fi mingile, care nu se permite să fie scoase din incinta stadionului; echipamentul dezinfectat imediat după antrenament sau terenul să fie izolat. Pe 27 mai se va decide când va fi reluat campionatul. Majoritatea cluburilor nu se antrenează. Statul le achită o sumă importantă în această perioadă…”

 

Antonio Migalhaes (Portugalia): ”În Portugalia campionatul se reia pe 4 iunie. Liga a aprobat un cod de conduită, care trebuie să fie semnat și respectat de toți cei implicați în meciuri. Toți vor fi obligați să meargă direct acasă după meci. Iar cu 48 de ore înainte de meci vor fi obligați să treacă testul pentru virus…”

 

Diego Antenozio (Italia): ”Economia italiană este la pământ. Este un adevărat dezastru. Sunt diferite șcenarii de ieșire din criză. Avem 3 ligi profesioniste: Serie A, B și C. Campionatul poate fi reluat doar în condiții de securitate. S-a creat un Comitet de urgență format din reprezentanți ai Ligii, ai Federației și ai Guvernului, care au semnat un acord. Echipele se antrenază în condiții de carantină. Programăm să reluăm campionatul, Serie A, pe 13 iunie…”

 

Un lucru comun unește toate campionatele, care au stabilit deja data reluării meciurilor: se va juca fără spectatori.  

 

La finalul webinarului, Monika Mkhitaryan (UEFA) a făcut bilanțul activității Departamentului Comunicare UEFA, din care face parte și Departamentul Comunicare FMF, pentru ultimele 2 luni. Astfel, aproape 200 de inițiative de comunicare pe perioada pandemiei au fost implementate cu succes în țările membre UEFA.