• Fii alături de Echipa Țării

Igor Soltanici: Ne dorim dezvoltarea și extinderea geografiei terenurilor de fotbal pe tot teritoriul țării

15 mai 2020 de Ion Buga

Dezvoltarea infrastructurii întotdeauna a fost un pilon de bază în activitatea Federației Moldovenești de Fotbal. Chiar și în această perioadă dificilă cauzată de pandemia COVID-19, forul fotbalistic susține procesul de revigorare și mentenanță a gazoanelor naturale pe stadioanele din Republica Moldova.

 

După terenurile de fotbal din Hîncești, Lozova, Ceadâr Lunga, Budești, Tohatin, Sărata Galbenă și alte localități, săptămâna aceasta experții FMF au ajuns și la stadionul orășenesc din Bălți. Cu utilizarea echipamentului tehnic specializat oferit de FMF au fost efectuate lucrări de tundere a ierbii, carotare a gazonului, iar ulterior și aplicare a nisipului.

“Ne dorim ca dezvoltarea și extinderea geografiei terenurilor pe tot teritoriul țării să ofere cât mai multor persoane posibilitatea de a practica fotbalul. Mai ales atragerea copiilor în fotbalul de mase este un aspect vital pentru o dezvoltare sustenabilă a acestuia în țara noastră. Iar pentru aceasta sunt necesare condiții” 

a declarat Igor Soltanici, inspector baze sportive.

 

La solicitarea cluburilor, primăriilor sau autorităților publice locale, experții FMF se deplasează la fața locului unde fac o inspectare a stării gazonului sau a solului, a tehnicii disponibile pentru lucrări.

 

“După o evaluare minuțioasă a tuturor facilităților, specialiștii FMF elaborează un șir de recomandări pentru îmbunătățirea acestora. O condiție obligatorie este să fie instalat un sistem de irigare și tehnică specializată de mentenanță pentru gazonul natural. Solicitări vin multe. Fie că e vorba de cluburi din orașe mari sau chiar localități mici unde de asemenea se dorește practicarea fotbalului la un nivel mai înalt” 

a mai spus oficialul FMF.

 

Federația vine astfel cu ajutor logistic și echipament tehnic necesar la întreținerea stadioanelor cu suprafață naturală.

 

“Gazonul natural trebuie îngrijit pentru a ridica calitatea nivelului jocului, să fie mai atractiv pentru suporteri și pentru a diminua riscul accidentării jucătorilor. Iată de ce trebuie respectate toate operațiunile esențiale pentru a menține suprafața gazonului” a subliniat Igor Soltanici.

 

Toate aceste proiecte realizate în comun cu cluburile sau autoritățile publice locale contribuie la dezvoltarea unor parteneriate durabile și de perspectivă menite să asigure dezvoltarea fotbalului în diferite regiuni prin organizarea mai multor evenimente.