• Fii alături de Echipa Țării

Masculin (Naționale)

Cel mai bun parcurs a Naționalei U21 în preliminariile EURO

07 mai 2020 de Victor Daghi
GALERIE

Selecționata de tineret a Moldovei participă pentru a 14-a oară în preliminariile Campionatului European de tineret. Debutul echipei noastre în această competiție europeană a avut loc pe 6 septembrie 1994, la stadionul Boris Paichadze din Tbilisi, când trupa antrenată de Anatol Teslev a fost învinsă de georgieni cu 3-0

 

De atunci reprezentativa noastră cu regularitate participă în competiția organizată de UEFA. A susținut 115 meciuri, în care a obținut 29 de victorii, 22 de remize și a suferit 64 înfrângeri. Golaveraj 90-183. Începând cu acest an amatorii fotbalului pot găsi statistica completă a tuturor jocurilor Naționalei U21 doar pe saitul nostru.   

 

“Micii tricolori” n-au reușit deocamdată să se califice la vreun turneu final al Campionatului European de tineret, fiind foarte aproape de o calificare istorică în ediția 2015. Atunci echipa antrenată de Alexandru Curtian a avut un parcurs bun, reușind să obțină 5 victorii în 10 meciuri jucate în grupa 1. Este interesant că pentru prima și deocamdată ultima dată în istoria participării în preliminariile Europenelor de tineret formația noastră a avut un golaveraj pozitiv, +6 (12 goluri marcate și 6 primite). Echipa noastră a adunat 16 puncte, la fel ca și Finlanda, dar din cauza golaverajului mai slab, s-a clasat pe locul 3, ratând accederea în faza play-off. Grupa a fost câștigată de Anglia, cu 28 de puncte.  

 

Pe 22 martie 2013 am început acea campanie cu o înfrângere, 0-1 în meciul cu Țara Galilor din deplasare. Unicul gol a fost marcat în minutul 10 de Tom Lawrence, acum jucător la Derby County Anglia, iar echipa noastră a terminat meciul în inferioritate numerică după eliminarea lui Constantin Bogdan (Iskra-Stal Rîbnița) în minutul 72, pentru al doilea cartonaș galben.

 

A urmat, pe 11 iunie, meciul de la Serravalle cu San Marino. Băieții noștri s-au impus cu 3-0 datorită golurilor marcate de Igor Dima (FC Tiraspol), Gheorghe Anton (Zimbru), din penalty, și Nicolae Milinceanu (Veris).

 

Și al treilea meci echipa noastră l-a jucat în deplasare, 0-1 cu Anglia la Reading, pe 5 septembrie. Unicul gol a fost marcat în minutul 13 de Saido Berahino, acum jucător la Zulte Waregem Belgia.

 

 

În continuare formația noastră a jucat 4 meciuri acasă, toate la Complexul sportiv Sheriff din Tiraspol. Rezultat: 3 victorii și o remiză.

 

Mai întâi, pe 10 septembrie, Moldova a încheiat la egalitate cu Țara Galilor. 

 

În continuare, pe 15 octombrie, „micii tricolori” au învins Finlanda cu 1-0, unicul gol fiind marcat de Constantin Bogdan, care între timp s-a transferat la Zimbru. 

 

Naționala de tineret a continuat parcursul bun cu alte două victorii obținute în decurs de cinci zile, pe 15 și 19 noiembrie. Un așteptat 2-0 cu San Marino, Igor Dima și Ion Ursu (Veris) trecându-și numele pe lista marcatorilor, și un 3-0 cu Lituania datorită golului aceluiași Igor Dima și „dubla” lui Nicolae Milinceanu. 

 

Meciul crucial pentru ocuparea locului doi a avut loc pe 1 iunie 2014, la Kouvola, contra Finlandei. Echipa noastră a avut o șansă uriașă să preia conducerea jocului în minutul 51, dar Gheorghe Anton nu a putut să-l învingă pe portarul finlandez de la punctul cu var. Imediat gazdele au înscris pentru 1-0, care a fost și scorul final. 

 

 

Peste patru zile „micii tricolori” au învins Lituania, la Vilnius, cu un sec 3-0 datorită golului lui Nicolae Milinceanu și „dublei” lui Igor Dima, care s-a transferat între timp la Sheriff. 

 

 

În ultimul meci din acea memorabilă campanie preliminară, jucat pe 9 septembrie la Tiraspol, formația noastră a fost învinsă cu 0-3 de mult mai bine cotata echipă a Angliei, cu vedeta Harry Kane de la Tottenham Hotspur regăsindu-se pe lista marcatorilor. 

 

Artizanul celui mai mare succes din istoria Naționalei de tineret a fost antrenorul Alexandru Curtian. El a făcut totalurile evoluției formației noastre în acea campanie preliminară la conferința de presă de după meciul cu englezii: