• Fii alături de Echipa Țării

SIMATOC-100. Lucruri inedite despre Nicolae Simatoc

01 mai 2020 de Victor Daghi

* De-a lungul vieții și-a schimbat numele de familie de 4 ori. Inițial era Nicolae Șmatoc. La 14 ani, pleacă împreună cu mama la Timișoara. Aici își schimbă numele în Simatoc. În anul 1942 pleacă la clubul orădean CAO, care evolua în campionatul Ungariei. Își schimbă din nou numele – de data aceasta, în contextul agresivei maghiarizări impuse în Ungaria – în Miklós Szegedi. După sfârșitul războiului, în 1945, se întoarce în România și revine la numele Simatoc. În 1950 joacă la Hungaria FbC Roma, o echipă demonstrativă, alcătuită din jucători, în principal unguri, refugiați din țările proaspăt bolșevizate ale Europei Centrale și estice. Tot atunci, Simatoc revine la numele de Szegedi. În 1963 emigrează în Australia. Își schimbă din nou numele, devenind Nicholas Sims. Se stinge din viață în 1979, la 59 ani.

 

* Era prieten cu coechipierul său de la Barcelona, ungurul Laszlo Kubala.  

Silvio Simatoc: “Kubala a recunoscut că tatăl meu este idolul său în fotbal”.  

Kubala a fost nașul lui Silvio, iar după plecarea familiei Simatoc în Australia, Kubala a insistat ca Silvio să rămână la Barcelona, fiind convins că va ajunge fotbalist. Silvio a trăit o perioadă în casa lui Kubala, înainte de plecarea în Australia.

 

* După încheierea carierei de jucător, Nicolae Simatoc a lucrat ca antrenor la câteva echipe din ligile inferioare ale Spaniei. În 1959-60 a fost tehnician la Lerida din Liga 2. Clubul avea probleme financiare și nu avea suficienți jucători. Nicolae Simatoc s-a hotărât să caute fotbaliști printre tinerii care jucau pe stradă. A ales un tânăr care i-a captat atenția și l-a adus de îndată la echipă. Numele lui era Elavio, care, ulterior, a jucat peste 200 de meciuri în tricoul Barcelonei, evoluând și în naționala Spaniei. Este interesant că aceeași poveste a avut-o și Nicolae, fiind descoperit, la rându-i, tot pe stradă.  

 

* În Moldova, despre Nicolae Simatoc s-a aflat abia în luna martie 2009, după un material scris pe blog de jurnalistul Sandu Grecu. Ulterior, subiectul a fost dezvoltat de FMF, care a menționat numele faimosului jucător în publicația “100 de ani ai fotbalului moldovenesc”.

 

* Înainte să plece în Australia, în 1961 a fost director tehnic la echipa Espanol Barcelona, în Primera Division.  

 

* În Australia, Nicolae Simatoc a antrenat echipa de prima ligă St. George-Budapest Sydney. Apoi a mai pregătit selecționata New South Wales și formația de divizia secundă Polonia Sydney.  

 

* În 1963 vine o ofertă de la București de a prelua postul de selecționer al României! Simatoc, însă, refuză… de frica repercusiunii pentru că a fugit cândva din țară.

 

* A deschis un casino la Sydney și a fost jucător profesionist de poker. S-a stins după un atac de cord în timpul unui turneu de poker.  

 

* Între 1966-1975 (cu o întrerupere de un an, când a jucat în Chile), fiul lui Nicolae, Silvio Simatoc a fost libero la mai multe echipe australiene, inclusiv din prima ligă, debutând la Hakoah Sydney. La un moment dat a fost chiar în atenția clubului Paris St. Germain! Născut în 1950, în Italia, la Brescia, pe când tatăl său evolua acolo, Silvio a început fotbalul în Spania, la centrul juvenil al Barcelonei.