• Fii alături de Echipa Țării

Eugeniu Cebotaru, la 40 de ani

16 oct 2024 de Sandu Grecu
GALERIE

Fostul internațional moldovean, Eugeniu Cebotaru își serbează astăzi a 40-a aniversare!

 

Admirăm dedicarea neîntreruptă și pasiunea pentru fotbal, ce au contribuit semnificativ la dezvoltarea sportului rege în țara noastră. Mulțumim pentru contribuția valoroasă și pentru tot efortul depus în promovarea fotbalului. 

Federația Moldovenească de Fotbal, din numele întregii comunități fotbalistice, îi urează omagiatului multă sănătate, împlinirea tuturor obiectivelor și toate cele bune!

 

La mulți ani!

 

Eugeniu Cebotaru și-a început cariera la juniorii formației Zimbru Chișinău în 1991. A debutat la echipa secundă în Divizia A pe 10 mai 2002, când Zimbru-2 a învins formația Trachia cu scorul de 2-0. În ultima etapă a campionatului și-a înscris la activ și prima reușită, marcând în poarta celor de la CSCA Buiucani. În sezonul 2002-2003 se clasează pe locul doi cu Zimbru-II în clasamentul final al diviziei secunde.

 

În sezonul 2003-2004 este trecut pe lista lotului de bază al clubului ”galben-verde”. A debutat în fotbalul mare pe 13 septembrie 2003, când a intrat pe teren în minutul 80 al meciului cu Unisport Chișinău, înlocuindu-l pe Andrei Burcovschi. În sezonul următor își trece numele și pe lista marcatorilor de la Zimbru. În ultimul meci din turul campionatului a reușit un gol în poarta echipei Sheriff Tiraspol, scor, 2-2.

 

Selecționerul Vladimir Vusatîi îl convoacă în premieră la Naționala de tineret, la care a debutat pe 30 iulie 2004, în amicalul cu Ucraina, scor 1-4.

 

În scurt timp devine titular la Zimbru, împreună cu care câștigă două Cupe ale Moldovei. Dar, în toamna anului 2005, se transferă la Ceahlăul Piatra-Neamț, în liga a doua valorică a României. Promovează pe prima scenă a fotbalului românesc cu Ceahlăul, echipă la care a evoluat 6 ani. De două ori a retrogradat împreună cu echipa și de trei ori a promovat în prima divizie de peste Prut. A purtat și banderola de căpitan, devenind unul dintre cei mai buni fotbaliști ai Ceahlăului. În sezonul 2010-2011 a reușit 14 goluri, un rezultat foarte bun pentru un mijlocaș. La Ceahlăul a avut cei mai buni ani din carieră, reușind și să marcheze cu regularitate, mai ales în divizia secundă, unde a înscris 24 de goluri în două sezoane. A îmbrăcat tricoul celor de la Piatra Neamţ de 139 de ori.

 

În 2007, Igor Dobrovolski îl convoacă la naționala Moldovei. A debutat în acel meci de pomină din 17 noiembrie cu Ungaria, când tricolorii au învins cu 3-0. Eugen a fost titular, fiind schimbat în minutul 49 de Simeon Bulgaru. În total, pentru Naționala Moldovei, Eugeniu Cebotaru a jucat 68 de meciuri și a marcat 1 gol (2015, Moldova – Rusia 1-2).  

 

În 2012 se transferă la echipa rusă Spartak Nalcik. La 7 aprilie 2012 a debutat în Premier Liga rusă în meciul cu Tom Tomsk, când a intrat pe teren în minutul 75. Primul său gol la Spartak l-a marcat la 13 iulie 2013 în poarta celor de la Neftekhimik.

La Nalcik, însă, nu prea prinde lotul și în primăvara lui 2014 ajunge la Sibir Novosibirsk, pentru care debutează pe 9 martie 2014, pe Stadionul Zaria din Novosibirsk. Sibir învinge cu 1-0. Prima reuşită a venit la 11 mai, în partida cu Rotor Volgograd, când Eugeniu a deschis scorul dintr-o lovitură de la 11 metri. În primul an la Sibir a jucat toate cele zece meciuri, fiind integralist.

În sezonul 2014-2015 a lipsit de pe teren doar 30 de minute, atunci când Sibir a cedat în faţa celor de la Astrahan. Cel mai reușit sezon a fost 2016-2017, când a trimis de 9 ori mingea în poarta adversă. La 13 august a marcat în poarta echipei Mordovia Saransk. Apoi a urmat Enisei Krasnoiarsk, Baltika Kaliningrad, Volgar Astrahan, Neftehimik Nijnekamsk (o dublă), din nou Enisei, Dinamo Moscova şi încheie sezonul cu un gol din penalty în poarta formaţiei Spartak Nalcik. Era o piesă de bază a siberienilor, undea a evoluat în 167 de meciuri în campionat, marcând de 25 de ori. În vara lui 2019, echipa siberiană a fost desfiinţată şi Eugeniu revine în România.

 

În iulie 2019 a semnat cu formaţia Academica Clinceni. A jucat 2 ani la Clinceni, apoi alți 2 ani la Petrolul Ploiești. S-a retras în 2023, dar a rămas în staful tehnic al echipei din Ploiești. În vara anului 2024 este cooptat de Ioan-Ovidiu Sabău în staful tehnic al echipei Universitatea Cluj, lidera la zi a campionatului României.

 

foto: U Cluj