• Fii alături de Echipa Țării

Igor Oprea, la 55 de ani

05 oct 2024 de Reporter FMF
GALERIE

Fostul internațional moldovean, Igor Oprea își serbează astăzi a 55-a aniversare!

 

Admirăm dedicarea neîntreruptă și pasiunea pentru fotbal, ce au contribuit semnificativ la dezvoltarea sportului rege în țara noastră. Mulțumim pentru contribuția valoroasă și pentru tot efortul depus în promovarea fotbalului. 

Federația Moldovenească de Fotbal, din numele întregii comunități fotbalistice, îi urează omagiatului multă sănătate, împlinirea tuturor obiectivelor și toate cele bune!

 

La mulți ani!

 

Satul Cojuşna, situat în apropierea Chişinăului, este cunoscut prin tradiţiile sale fotbalistice. Formaţia din localitate, încă de la mijlocul anilor 60, câştiga unul dintre cele mai prestigioase trofee destinate fotbaliştilor de la sate – premiul ziarului ”Tinerimea Moldovei”. Aici a început cariera fotbalistică și Igor Oprea. 

 

La doar 14 ani ajunge la Şcoala Republicană de Fotbal (antrenor Vladimir Blagodarov), apoi la Centrul de Pregătire al Rezervelor Olimpice unde s-a antrenat şi a jucat în perioada 1985-1987.

 

A evoluat pentru echipa Gospodăriei agricole ”Biruinţa” din Cojușna. Dorinţa de a juca fotbal la un nivel mai superior l-a adus pe tânărul cojuşnean la ”Școala Tehnică Republicană de Educaţie fizică şi Sport”.

 

În  perioada 1988-1990 a jucat la formaţia Institutului Pedagogic ”Ion Creangă” din Chişinău, unde îşi făcea studiile la facultatea de sport. În aceşti ani a evoluat cu echipa Institutului în Campionatul de iarnă al oraşului Chişinău. La 5 aprilie 1988, în meciul final, cu Igor în echipă, Institutul a câştigat trofeul, învingând puternica echipă Moldova Gaz cu Evghenie Piunovschi în centrul atacului. Şi în 1989 a jucat finala acestui turneu, dar echipa sa a cedat în finală în fața formaţiei RVT, la care evoluau Igor Dolgariov, Igor Spelnicov și Iurie Arcan. Pe parcursul turneului, Oprea a reuşit să înscrie în poarta unor formaţii cu tradiţii în fotbalul moldovenesc, precum Vibropribot, Locomotiva (o triplă), echipei ”Tehnicumului de Educaţie fizică” (unde jucase şi el anterior), fostei campioane şi deţinătoare a Cupei RSSM – Politehnica, căreia i-a înscris de două ori. A fost printre primii 10 marcatori ai turneului.

 

În 1990 pentru a doua oară întră în posesia Cupei Ziarului ”Vecernii Kişiniov”, după o finală cu Politehnica, câștigată cu 1-0. Chiar dacă Igor a ratat un penalty, a fost desemnat ”cel mai bun atacant” al turneului. În acea perioadă la echipă îi avea coechipieri pe Vladimir Coev, Igor Procopeţ, Nicolae Panu, Ghenadie Sîrbu, Roman Bulat, Serghei Alexandrov, Serghei Creţu sau Igor Cuciuc - nume cunoscute în fotbalul autohton, fotbalişti care au jucat în campionatul URSS, apoi al Republicii Moldova, iar unii au prins contracte şi peste hotare.

 

A mai evoluat la formaţia Dinamo Chişinău, de unde pleacă în 1988 la Zarea Bălţi, echipă care evolua în Liga 2 (divizia a treia valorică) din URSS. Aici a primit primul botez în fotbalul mare. A debutat pe 6 mai 1988. A îmbrăcat tricoul bălţenilor de 11 ori.

 

Următorul pas în fotbalul profesionist este Tiligul Tiraspol, echipă cu care reuşeşte promovarea în elita fotbalului sovietic. A debutat la tiraspoleni în prima etapă de campionat. La 5 aprilie 1991, Tiligul a primit replica fotbaliştilor de la Gheolog Tiumen. Oprea a intrat în minutul 85, înlocuindu-l pe Igor Raicev. Unicul gol în «Pervaia Liga» l-a înscris la 25 aprilie în poarta formaţiei Rotor Volgograd. În Campionatul URSS a jucat 33 de meciuri în care a marcat un gol.

 

În primele campionate naţionale este jucător de bază timp de 4 ani la Tiligul, pentru care a jucat în campionatele Moldovei 100 de meciuri și a marcat 20 de goluri. Prima prezenţă în Divizia Naţională a fost la 14 martie 1992, când pe stadionul Dinamo din Chişinău, dinamoviştii din capitală înving, surprinzător, Tiligul cu 2-0. În etapa a patra, Tiligul învige Olimpia cu 4-0, iar Igor a marcat primul gol în primul eşalon fotbalistic moldovenesc.

În sezonul 1992-1993 a înscris prima dublă din campionatele naţionale, la 9 iunie 1993, în victoria Tiligului cu Nistru Otaci, scor 10-2.

A câștigat cu Tiligul de 3 ori Cupa Moldovei.

 

În 1992 a debutat la naţionala Moldovei, pentru care a evoluat până în 2001, îmbrăcând tricoul național de 42 de ori și marcând 4 goluri. A marcat primul gol al Moldovei într-un meci oficial, pe 7 septembrie 1994, la Tbilisi, contra Georgiei, scor 1-0 pentru Moldova, în preliminariile EURO 1996.

În 1998 a reuşit o dublă cu Finlanda în doar câteva minute pe stadionul Olimpic din Helsinki.

Oprea a mai jucat un şir de meciuri amicale neoficiale pentru naţionala Moldovei. La 17 ianuarie 1993, în primul meci de la turneul UD Cup din Indonezia, a marcat golul victoriei în poarta formaţiei Medan. În turneul din 1994 din SUA, a marcat două goluri în poarta selecționatei Statului Texas, scor 6-0, şi un gol în poarta Selecționatei oraşului Houston, scor 4-1.

 

În iarna sezonului 1995-1996, după un conflict cu conducerea tiraspoleană, se transferă la Zimbru Chişinău, unde a mai evoluat 7 sezoane și a câștigat 4 titluri de campion al Republicii Moldova și 2 Cupe. Jucând la Zimbru a marcat prima dublă la 16 iunie 1998, în poarta lui FC Agro.

 

A evoluat cu Tiligul şi Zimbru în cupele europene. În 1994-1995 a jucat 4 meciuri cu tiraspolenii în Cupa Cupelor, marcând un gol formaţiei Sion din Elveţia. La Zimbru a fost titular în toate cele trei competiţii europene.

 

În 1994 este desemnat printre ”cei mai buni 10 fotbalişti moldoveni”, ocupând poziţia a şasea, cu 30 puncte. În 1998, în ancheta ”Fotbalistul anului”, ocupă poziţia a doua, cu 113 puncte, fiind întrecut de Alexandru Curtean. În 1999 ocupă poziţia a opta, cu 10 puncte. 

 

În anul 2001 semnează cu Cernomoreț Odesa, unde a jucat un an, bifând 29 de meciuri în prima și a doua ligă a Ucrainei. Debutul la odesiți a avut loc pe 14 martie 2002, când marinarii au învins CSCA-2 Kiev cu scorul de 2-0. La 8 aprilie a înscris unicul gol al său la această formație în poarta echipei din Nikopol. În prima divizie ucraineană a jucat primul meci la 7 iulie 2002. Oprea și compania au pierdut la Odesa meciul cu Krivbass, 0-2.

 

În 2002 revine la Zimbru, unde îşi încheie cariera de jucător.

 

Au urmat cursurile de antrenori şi din 2006 este la cârma selecţionatei Moldovei U19. Urmează naţionala de tineret, unde a fost secund, apoi Rapid Ghidighici, Zimbru-2 și Viitorul Orhei.

 

În 2009 a candidat la funcția de președinte al FMF, fără succes. În 2011 este numit Director General al clubului Zimbru Chişinău, unde a activat până în 2017.