• Fii alături de Echipa Țării

Simatoc-100. Laureații Premiului Nicolae Simatoc

28 apr 2020 de Ion Buga
GALERIE
Nicolae Simatoc, în tricoul Barcelonei

 

În ultimul deceniu, Nicolae Simatoc a devenit un nume tot mai cunoscut pentru amatorii fotbalului din Moldova. În mare parte datorită faptului că este singurul basarabean care a jucat la granzii fotbalului mondial, Inter Milano şi FC Barcelona. În tricoul acestor cluburi el și-a trecut în palmares un șir de trofee, printre care titlul de campion al Spaniei sau de vicecampion al Italiei.

 

La 1 mai 2020, mijlocașul cu origini basarabene, născut în satul Grimăncăuţi, raionul Briceni, ar fi împlinit 100 de ani. Un fotbalist cu o istorie de viață impresionantă, descoperit datorită unor succesiuni de împrejurări și coincidențe. De la un puști care juca fotbal pe terenul de lângă „pârâu” a ajuns printre cei mai buni fotbaliști europeni ai perioadei anilor 1940 și 1950.

 

În semn de înaltă apreciere pentru meritele obținute în întreaga carieră fotbalistică, în anul 2015, FMF a instituit în cadrul tradiționalei Galei Laureaților o nouă nominalizare - „Premiul Nicolae Simatoc”. Un premiu care pune în valoare oamenii din fotbalul moldovenesc, care ne-au promovat pe arenele lumii.

 

 

„Nicolae Simatoc este o mândrie. O glorie. Prin acest exemplu, vrem să scoatem în evidență că fiecare tânăr din R.Moldova prin străduință poate să ajungă acolo unde a ajuns Nicolae Simatoc. Dar trebuie respectat supliciul sportului de performanță: după greu vine și mai greu” ,

a declarat Boris Boguș, profesor universitar, unul dintre autorii cărții despre viaţa şi cariera celui mai mare jucător basarabean din perioada interbelică și imediat postbelică.

 

Silvio Simatoc, fiul lui Nicolae Simatoc

Laureatul primei ediții, la 4 decembrie 2015, a devenit Artur Ioniță, jucătorul selecţionatei Moldovei şi în acea perioadă mijlocașul echipei Verona Italia. La înmânarea premiului a participat și Silvio Simatoc, fiul lui Nicolae Simatoc.
 

În 2016, a fost distins Igor Dobrovolski, pe atunci antrenorul Selecționatei Moldovei, pentru performanța de a evolua cu succes de-a lungul carierei în campionatele Spaniei, Italiei, Germaniei și Franței.

 

În anii următori laureați au devenit Alexandru Epureanu, căpitanul selecționatei Moldovei (2017), Alexandru Guzun, fost internațional moldovean (2018) și Vitalie Damașcan, atacantul olandezilor de la Fortuna Sittard (2019).  
 

Igor Dobrovolski, laureatul „Premiului Nicolae Simatoc”

Cu ocazia centenarului, site-ul FMF demarează astăzi un ciclu de materiale cu genericul ”Simatoc-100”, în care vă va informa despre viața și cariera unuia dintre cei mai mari fotbaliști moldoveni din istorie, Nicolae Simatoc.