• Fii alături de Echipa Țării

Grassroots week. Leo Saca

29 sep 2024 de Svetlana Tataru

În această săptămână, am celebrat UEFA Grassroots Week, o inițiativă UEFA dedicată promovării fotbalului de mase, Federația Moldovenească de Fotbal a organizat o serie de activități care au încurajat implicarea comunității în sport și au adus în atenție povești inspiraționale din fotbalul moldovenesc. În fiecare zi, am prezentat personalități care au ajuns la performanțe frumoase. Astăzi, încheiem săptămâna cu povestea lui Leo Saca, unul dintre cei mai promițători tineri fotbaliști originari din Moldova, care la 16 ani evolua deja pentru echipa U19 a FC Barcelona și la naționala U21 a Moldovei.

 

Leo Saca a parcurs un drum impresionant în lumea fotbalului. Crescut într-o familie pasionată de acest sport, Leo și-a făcut primii pași pe terenurile din Moldova, jucând pentru școala de fotbal Zimbru Chișinău. Însă visul său de a deveni un fotbalist de top a început să prindă contur la vârsta de 9 ani, când, la insistențele tatălui său, Leo a părăsit Moldova pentru a-și continua cariera în Spania.

 

După ce a fost acceptat la școala de fotbal a FC Barcelona, Leo a început să se afirme rapid. Perseverența și talentul său l-au ajutat să devină campion în a doua ligă valorică a fotbalului juvenil spaniol. Ulterior, a evoluat la cluburi de prestigiu precum Damm și Espanyol, jucând în elita fotbalului de cadeți din Spania. Vara lui 2020 a marcat un moment decisiv în cariera sa, când a primit oferte de la două dintre cele mai mari cluburi din Europa: FC Barcelona și Atletico Madrid. Alegerea sa a fost clară – Leo a ales să își continue dezvoltarea la celebrul club catalan.

 

La doar 17 ani, Leo evoluează pentru echipa U19 a Barcelonei și participă în UEFA Youth League, competiția dedicată tinerelor talente ale marilor cluburi europene. Iar recent, l-am zărit și la un antrenament alături de unul dintre cei mai mari atacanți din lume, Robert Lewandowski.

 

Pe lângă performanțele remarcabile din Spania, Leo Saca a reușit să își facă debutul la naționala U21 a Moldovei în octombrie 2023, în preliminariile pentru EURO 2025, și de atunci a punctat 6 meciuri pentru selecționata noastră.