Săptămâna aceasta se desfășoară UEFA Grassroots Week, o inițiativă anuală organizată de UEFA și FMF pentru a promova fotbalul de bază (grassroots football) și a valorilor acestuia. Astfel, prin intermediul Federației Moldovenești de Fotbal, în Republica Moldova sunt organizate diverse activități și evenimente care încurajează practicarea sportului și a fotbalului în special. Canalele media ale FMF vor prezenta în fiecare zi câte un nume cunoscut din comunitatea fotbalistică din Republica Moldova, care a evoluat de la fotbalul amator până la cel de performanță. Protagonista zilei de astăzi este Ludmila Caraman, care a reușit să adune de-a lungul carierei sale nu mai puțin de 14 titluri de campioană și 12 Cupe ale Moldovei.
Ludmila a început să joace fotbal la vârsta de 14 ani, destul de târziu pentru standardele actuale. La orele de educație fizică, obișnuia să lovească mereu mingea cu piciorul, ceea ce îi aducea note mici din partea profesorului. Deși juca deja fotbal cu tatăl și fratele său în curtea școlii, nu făcuse pasul către un club profesionist. Profesorul său, observându-i pasiunea, a decis să o prezinte unei colege fotbaliste, care a ajutat-o să ajungă la primul său antrenor, Vladimir Colesnicenco. Așa a ajuns Ludmila să joace pentru prima sa echipă, „Green Team”.
De-a lungul carierei sale, Ludmila Caraman a evoluat la cluburi de prestigiu din fotbalul moldovenesc, precum „Narta” Chișinău, „Goleador” Chișinău, „Roma” Calfa, „LTPs-2” Chișinău și Asociația Raională de Fotbal Criuleni. Din 2017, Ludmila joacă pentru clubul „Agarista CSF Anenii Noi 2020” pentru care a depășit cifra de 100 de meciuri în care a evoluat.
Un moment important din cariera sa a fost în 2005, când a fost aproape de a semna un contract cu un club din Rusia, Togliatti. Totuși, Ludmila a ales să își continue studiile superioare, lăsând fotbalul internațional în urmă. Cu toate acestea, ea a jucat întreaga sa carieră în campionatul Moldovei, reușind să adune nu mai puțin de 14 titluri de campioană și 12 Cupe ale Moldovei.
Ludmila Caraman a debutat la echipa națională a Moldovei la vârsta de 16 ani și a jucat în aproximativ 40 de meciuri internaționale, marcând 3 goluri. De-a lungul anilor, ea a purtat cu mândrie banderola de căpitan, devenind un lider pe teren și în afara lui.
Performanțele sale remarcabile i-au adus mai multe distincții, inclusiv titlul de „Jucătoarea anului” în 2010 și 2017, precum și titlurile de „Cel mai bun jucător de futsal” în 2017-2018, „Cel mai bun atacant și golgheter” al campionatului în 2019 și „Cel mai bun mijlocaș” în 2020 și 2023.
Grassroots week. Ludmila Caraman