• Fii alături de Echipa Țării

Jocurile Paralimpice de la Paris 2024. Ion Basoc a cucerit medalia de argint pentru Moldova

07 sep 2024 de Serghei Cipilencu

Istorie!!! Ion Basoc, în vârstă de 26 de ani, a devenit vicecampioan olimpic, astăzi, 7 septembrie, la Jocurile Paralimpice de la Paris 2024. Sportivul a concurat la proba de judo, categoria 90+ kg. Aceasta este a doua medalie în palmaresul lotului național paralimpic, la ediția din acest an a competiției. Totodată, aceasta este și prima medalie de argint a Republicii Moldova la Jocurile Paralimpice.

 

Ion Basoc a avut un parcurs remarcabil în competiție, însă a cedat în finală în fața brazilianului Silva de Araujo. În semifinale, Ion a reușit să îl învingă pe sportivul Jason Grandry din Franța cu 10-0, iar în sferturile de finală, a trecut de Daniel Knegt din Olanda 10-0 (ippon).

 

Ion Basoc este la cea de a doua sa participare la Jocurilor Paralimpice. La Tokyo, el a fost eliminat în sferturile de finală. 
 

Ion Basoc practică judo de doar șase ani. Cu toate acestea, are în palmares mai multe medalii importante, printre care: bronz de la mondiale, aur de la Grand Prix-ului de la Tokyo, de la campionatul european din Țările de Jos și de la Grand Prix-ul de la Tbilisi, argint de la Grand Prix-ul din Germania. El se află pe locul 2 în ratingul mondial, în categoria de greutate de peste 90 kg, ceea ce i-a asigurat cota de participare la Jocurile Paralimpice din acest an.

 

Federația Moldovenească de Fotbal îl felicită pe Ion Basoc pentru această performanță istorică și îi urează noi victorii în carieră!