• Fii alături de Echipa Țării

Masculin (Naționale)

Serghei Cleșcenco: Fiecare meci din această campanie va fi ca o finală

04 sep 2024 de Svetlana Tataru

Moldova începe campania în Liga Națiunilor cu obiectivul clar de a promova din Liga D în Liga C. În cadrul Grupei D2, adversarele noastre sunt Malta și Andorra. Sergiu Cleșcenco, selecționerul echipei naționale, a discutat despre așteptările sale pentru aceste meciuri, inclusiv despre integrarea noilor jucători și despre provocările specifice ale fiecărei întâlniri. În interviul său, Cleșcenco a subliniat importanța fiecărei confruntări și a menționat cum echipa noastră se pregătește pentru a face față acestora.

 

Întrebare: Domnule Cleșcenco, ați studiat adversarii din Grupa D2 a Ligii Națiunilor. Ce impresii aveți?

Răspuns: Consider că avem o idee clară despre echipa Andorrei, având în vedere că am jucat împotriva lor în ediția trecută a Ligii Națiunilor. Deși au avut câteva schimbări în lot, antrenorul a rămas același, așa că ne putem imagina ce fel de adversară vom întâlni. În schimb, cu Malta nu am mai jucat demult, dar din informațiile pe care le avem, știm că sunt o echipă puternică, care ne poate da multe provocări pe care va trebui să le gestionăm pe teren.

 

Întrebare: Cum vă pregătiți echipa pentru duelul cu Malta, primul meci din Liga Națiunilor?

Răspuns: Este un turneu scurt, iar fiecare meci va fi tratat ca o finală. Ne pregătim intens pentru fiecare joc, conștienți că rezultatul fiecărei partide este extrem de important pentru noi. Vom aborda toate meciurile cu maximă seriozitate și vom încerca să obținem cele mai bune rezultate posibile.

 

Întrebare: Care sunt principalele obiective pentru meciurile din septembrie, atât în Liga Națiunilor, cât și în amicalul cu San Marino?

Răspuns: Din punct de vedere organizatoric, un meci amical poate părea mai puțin important decât unul oficial, dar din punct de vedere al jocului, pentru noi, toate partidele sunt la fel în ceea ce privește atitudinea și pregătirea. Este clar că nu vom intra pe teren doar ca să bifăm prezența sau să jucăm la jumătate din potențial. Da, este foarte probabil să facem rotații în echipă, deoarece trebuie să oferim și altor jucători șansa de a câștiga experiență și de a se afirma, iar nouă să ne permită să evaluăm calitățile lor, pe care le-am putea folosi în viitor.

 

Întrebare: Am observat 3 nume noi în lot: Dan Pușcaș, Andrei Motoc și Andrei Cojuhar. Ce calități ale acestor jucători v-au convins să le oferiți șansa de a evolua la echipa națională?

Răspuns: Noi încercăm de ceva timp să includem jucători noi și tineri în fiecare selecție și nu renunțăm la această strategie. Selecția acestor jucători a fost un proces bine gândit. Este important pentru noi să avem toate liniile – apărare, mijloc și atac – bine acoperite.

Andrei Cojuhar, de exemplu, este un jucător moldovean care evoluează în Ucraina. Federația Moldovenească de Fotbal a depus eforturi pentru a-i schimba cetățenia fotbalistică și acum vrem să vedem cum se integrează în echipă. Este un portar talentat, iar acum este timpul să vedem cum se descurcă la nivel internațional.

Dan Pușcaș, de exemplu, este un jucător pe care îl urmărim de ceva timp. A jucat constant în echipa de bază a clubului său, inclusiv în competițiile europene și considerăm că este momentul potrivit să își demonstreze valoarea la echipa națională.

Andrei Motoc s-a remarcat deja la echipa națională de tineret și a făcut un mare pas înainte în cariera sa, transferându-se la un club de top din Grecia. La acest cantonament îl vom urmări și sperăm că va începe să concureze cu jucătorii noștri din prima echipă și să aducă un aport semnificativ.

 

Întrebare: Care este obiectivul Moldovei în Grupa D2 din Liga Națiunilor?

Răspuns: Obiectivul este calificarea în Liga C. Fiecare meci va fi dificil. În trecut, am avut meciuri grele cu Andorra, iar rezultatele au arătat că nu există adversari ușori. De aceea înțelegem că nu vom avea meciuri ușoare. Atunci când am jucat cu toată responsabilitatea și dăruirea pe teren, am reușit să facem față chiar și echipelor mai puternice. În același timp, experiența ne arată că atunci când intrăm pe teren fără concentrare, putem să ne creăm mari probleme. Asta s-a întâmplat și în meciul cu Cipru, când totul mergea bine, dar am intrat pe teren fără atitudinea corectă și fără concentrare. E bine că am arătat caracter și am revenit, dar putea fi și altfel. Știm că trebuie să ne concentrăm pe fiecare joc și să dăm tot ce avem mai bun pentru a evita problemele pe care le-am avut în unele meciuri anterioare.

 

Întrebare: Ce îndemn aveți pentru suporteri?

Răspuns: Întotdeauna am avut un respect deosebit pentru suporterii noștri. Înțeleg că dacă vin la stadion, înseamnă că le pasă de echipă și sunt alături de noi. Este responsabilitatea noastră să le arătăm pe teren că prezența lor contează și că nu au venit degeaba. Prezența lor pe stadion este o motivație suplimentară pentru noi și vom face tot posibilul să le oferim motive de bucurie. Hai, Moldova!